Εξαιτίας των μέτρων που παίρνουν οι κυβερνήσεις με απαγορεύσεις πτήσεων λόγω του Κορωναίου ζήτημα δημιουργείται με τους πολίτες, στην περίπτωση μας τους Έλληνες που θέλουν να επαναπατριστούν. Όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής ο επαναπατρισμός θα γίνεται με ειδικές πτήσεις ενώ όσοι φτάνουν στην Ελλάδα θα τίθενται σε καραντίνα 14 ημερών.

Ads

Με πλοία και αεροπλάνα από Ιταλία

Με ειδική πτήση και ναύλωση πλοίου επιστρέφουν οι Έλληνες που είχαν εγκλωβιστεί στην Ιταλία, όπως συμφωνήθηκε σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν νωρίτερα σήμερα ο Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο.

Στη συνομιλία συμφωνήθηκε όπως οι δύο πλευρές εργαστούν για την διευκόλυνση του επαναπατρισμού των πολιτών τους που έχουν παραμείνει στις δύο χώρες. Για το σκοπό αυτό, συμφωνήθηκε, μεταξύ άλλων, να προχωρήσει η ναύλωση πλοίου για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων μέσω του λιμανιού της Ανκόνα, ενώ παράλληλα θα δρομολογηθεί και πτήση της Alitalia για τον επαναπατρισμό Ιταλών από την Αθήνα.

Ads

Πολωνία

Η πρεσβεία της Ελλάδος στη Βαρσοβία ανακοίνωσε ότι η Aegean έχει προγραμματίσει για το Σάββατο έκτακτη ειδική πτήση για την επιστροφή Ελλήνων που βρίσκονται στην Πολωνία. Το αεροδρόμιο της Βαρσοβίας θα είναι ανοικτό από τις 10 το πρωί (τοπική) όπου θα μπορούν να αγοράσουν τα εισιτήρια επιστροφής τους στην Ελλάδα. Οσοι θέλουν να επιστρέψουν στην χώρα, θα πρέπει να δώσουν τα στοιχεία τους ως σήμερα στη 13:00 το μεσημέρι (τοπική).

Ειδικές πτήσεις από Ισπανία

Παράλληλα, έγινε γνωστό από την Aegean, πως θα γίνουν ειδικές πτήσεις και από την Ισπανία για τον επαναπατρισμό Ελλήνων που βρίσκονται κυρίως στην Μαδρίτη και την Βαρκελώνη. Υπάρχουν εκεί πολλοί φοιτητές που ταξίδεψαν με το πρόγραμμα Erasmus, καθώς και τουρίστες που έχουν εγκλωβιστεί λόγω των έκτακτων μέτρων που έχει πάρει η κυβέρνηση. Έχουν προγραμματιστεί τρεις ειδικές πτήσεις, οι οποίος θα είναι οι εξής:

  • Α3-4701 από Μαδρίτη προς Αθήνα το Σάββατο 21 Μαρτίου, με ώρα αναχώρησης 16:00 ώρα Ισπανίας.
  • Α3-4703 από Μαδρίτη προς Αθήνα την Κυριακή 22 Μαρτίου, με ώρα αναχώρησης 16:00 ώρα Ισπανίας.
  • Α3-4713 από Βαρκελώνη προς Αθήνα επίσης την Κυριακή, με ώρα αναχώρησης 16:50 ώρα Ισπανίας.

Η ελληνική πρεσβεία στην Μαδρίτη μάλιστα, απευθύνει έκκληση προς τους ενδιαφερόμενους, κυρίως σε όσους διαμένουν μακριά από Μαδρίτη και Βαρκελώνη, να αρχίσουν να συγκεντρώνονται στις πόλεις αυτές.

«Στις 20/3/2020, οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να περιμένουν τηλεφώνημα από την πρεσβεία στους αριθμούς που μας έχουν δώσει. Στο τηλεφώνημα αυτό οι ενδιαφερόμενοι θα πληροφορηθούν με ποια ακριβώς πτήση θα ταξιδέψουν για Αθήνα» αναφέρει ακόμα. Επίσης, απευθύνει παράκληση για μία αποσκευή 23 κιλών και μία χειραποσκευή μέχρι οχτώ κιλά, ανά επιβάτη.

Γερμανία

Σύσταση «σε όλους τους Έλληνες πολίτες μονίμους κατοίκους Ελλάδας που βρίσκονται στη Γερμανία και επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα» να το πράξουν το συντομότερο δυνατόν χρησιμοποιώντας τις υφιστάμενες εμπορικές πτήσεις, απευθύνει η ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο «πιθανών μελλοντικών δυσχερειών στην μετακίνησή τους».

Σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία επισημαίνει ότι τα μέτρα πρόληψης που εφαρμόζονται στην Γερμανία επηρεάζουν τόσο τον τρόπο όσο και το ωράριο λειτουργίας των προξενείων της Ελλάδας στο Αμβούργο, το Μόναχο, το Ντίσελντορφ, την Στουτγάρδη, την Φρανκφούρτη και το Βερολίνο. Οι αλλαγές αυτές θα εξετάζονται και θα αναπροσαρμόζονται σε καθημερινή βάση, ανάλογα με τις συνθήκες, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Λύση για τους οδηγούς στο Ιράκ

Εν τω μεταξύ, βρέθηκε λύση και με τους εγκλωβισμένους οδηγούς μεταφορών που βρίσκονται εδώ και τρεις εβδομάδες στα σύνορα του Ιράκ και της Τουρκίας. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ναύλωσε ειδική πτήση που θα γίνει παρά την απαγόρευση πτήσεων στο Ιράκ λόγω του κορωνοϊού. Οι οδηγοί που εγκλωβίστηκαν στην περιοχή, έχουν μάλιστα αναγκαστεί να αφήσουν τα φορτηγά τους στην περιοχή Εμπρίλ.

Ενέργειες για επαναπατρισμούς και από Λατινική Αμερική

Παράλληλα γίνονται ενέργειες για επαναπατρισμούς Ελλήνων από την Λατινική Αμερική. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας μετά από συνομιλία με την Ισπανίδα ομόλογό του, Αράντσα Γκονζάλεζ Λάγια, συμφώνησαν να συνεργαστούν τόσο για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων από την Ισπανία, όπως και των Ισπανών που έχουν έρθει στην Ελλάδα.

Επίσης, συμφώνησαν να γίνουν ενέργειες ώστε να επιστρέψουν στην Ελλάδα πολίτες που βρίσκονται στην Λατινική Αμερική, με την Ισπανία να διατίθεται να συνδράμει ενεργά στην προσπάθεια αυτή, καθώς και των δικών της πολιτών που βρίσκονται εκεί. Ανάλογες ενέργειες έχουν γίνει και για Έλληνες που βρίσκονταν στο Μαρόκο, αλλά επέστρεψαν προχθές.