Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση «ανάσα» των 120 δόσεων για τις οφειλές σε Εφορία και Ασφαλιστικά ταμεία. Στο σχέδιο, που παρουσίασαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, περιλαμβάνονται ακόμη ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις οφειλές στους Δήμους, τα εργασιακά, τις συντάξεις χηρείας και τους «εγκλωβισμένους» ασφαλισμένους.

Ads

Στις 120 δόσεις μπορούν να ενταχθούν όλα ανεξαιρέτως τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, έως τις 28 Ιουνίου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους έως 31/12/2018 στην εφορία. Για τα φυσικά πρόσωπα θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και κριτήρια τέκνων και όχι περιουσιακά κριτήρια. Βάσει του σχεδιασμού, η πλατφόρμα για την ένταξη στη ρύθμιση θα ανοίξει στα μέσα Μαΐου, υπό την αίρεση ότι το νομοσχέδιο θα έχει ψηφιστεί έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, αν δεν καθυστερήσει λόγω της πρότασης μομφής κατά του Παύλου Πολάκη που κατέθεσε η ΝΔ και η οποία μετατράπηκε από τον πρωθυπουργό σε ψήφο εμπιστοσύνης με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται την Παρασκευή. Πάντως, μετά την κατάθεσή του νομοσχεδίου στη Βουλή, η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε η συζήτηση στις επιτροπές να ξεκινήσει την Τετάρτη και να ολοκληρωθεί την Πέμπτη. Την άλλη εβδομάδα θα εισαχθεί στην Ολομέλεια και αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη 14 Μαίου (ή το αργότερο στις 15 του μήνα).

Αναλυτικά:

1. Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όλα ανεξαιρέτως τα φυσικά πρόσωπα (είναι περίπου 3,9 εκατομμύρια οφειλέτες) και τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Για τις εν λόγω κατηγορίες προβλέπονται τα εξής:

Ads
  • Για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα υπάρχουν έως 120 δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 30 ευρώ. Για οφειλές έως 3.000 ευρώ σε αυτήν την κατηγορία των οφειλετών που θα ενταχθούν στη ρύθμιση, δεν θα υπάρχουν προσαυξήσεις και τόκοι.
  • Για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ, θα ισχύει προοδευτική κλίμακα συντελεστών με βάση την οποία θα καθορίζεται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων, σε συνάρτηση με το ποσό της ρυθμιζόμενης οφειλής. Για όσους βαρύνονται με τέκνα, ο συντελεστής θα μειώνεται, προκειμένου ο αριθμός των δόσεων να είναι μεγαλύτερος. Και για τους οφειλέτες αυτούς, το ποσό της κάθε μηνιαίας δόσεις δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 30 ευρώ.
  • Σε περίπτωση εφάπαξ αποπληρωμής της ρυθμιζόμενης οφειλής προβλέπεται διαγραφή του 100% των προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής που έχουν συσσωρευτεί έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Σε περίπτωση επιλογής λιγότερου αριθμού δόσεων από ό,τι δικαιούται ο φορολογούμενος, θα ισχύουν μειώσεις έως 90% στα ποσά των προσαυξήσεων και των τόκων. Ο ελάχιστος αριθμός των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης ορίζεται στις 18.
  • Τα εισοδήματα που θα λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό του αριθμού των δόσεων, θα είναι τα πραγματικά δηλωθέντα και όχι αυτά που προκύπτουν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

2. Για τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα:

  • Οι οφειλές που προέρχονται από τακτικές αιτίες (π.χ. φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.), θα μπορούν να ρυθμίζονται σε έως και 18 μηνιαίες δόσεις.
  • Οι έκτακτες οφειλές (π.χ. από φόρους κληρονομιών, εφάπαξ ποσά προστίμων κ.λπ.), θα μπορούν να ρυθμίζονται σε έως και 30 μηνιαίες δόσεις.
  • Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης είναι 30 ευρώ.
  • Στην περίπτωση της εφάπαξ καταβολής της ρυθμιζόμενης οφειλής, θα προβλέπεται διαγραφή του συνόλου των προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής που έχουν συσσωρευτεί έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Σε περίπτωση επιλογής της αποπληρωμής σε λιγότερες δόσεις, θα προβλέπονται μειώσεις στις προσαυξήσεις και τους τόκους.

Γενικότερα:

  • Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν όλοι οι φορολογούμενοι, εκτός από αυτούς που έχουν καταδικαστεί για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπορία.
  • Οι οφειλέτες μπορούν, εάν θελήσουν, να εντάξουν στη νέα ρύθμιση και ήδη ρυθμισμένες οφειλές τους, ενταγμένες στις «πάγιες ρυθμίσεις» των 12 ή 24 μηνιαίων δόσεων.
  • Για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση θα προβλέπεται αναστολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης (κατασχέσεων, πλειστηριασμών κ.λπ.), ενώ θα μπορούν να λάβουν φορολογική ενημερότητα.
  • Στην περίπτωση όπου ο οφειλέτης δεν θα έχει πληρώσει εμπρόθεσμα δύο συνεχόμενες δόσεις, θα χάνει τη ρύθμιση.

Παραδείγματα για τη ρύθμιση των οφειλών στην Εφορία 

1. Έστω οφειλέτης με εισόδημα 10.00 ευρώ και συνολική οφειλή 3.600 ευρώ. Η ρύθμιση γίνεται σε 120 δόσεις των 30 ευρώ (διότι το εισόδημα είναι έως 10.000 ευρώ).

2. Έστω οφειλέτης με εισόδημα 21.000 ευρώ και συνολική οφειλή 30.000 ευρώ. Η ρύθμιση γίνεται ως εξής:

  • Έως τις 10.000 ευρώ, ο συντελεστής είναι 0.
  • Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 ευρώ Χ 4% = 200 ευρώ
  • Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 ευρώ Χ 6% = 300 ευρώ.
  • Για τα τελευταία επιπλέον 1.000 ευρώ Χ 8% = 80 ευρώ.
  • ‘Αρα, σύνολο ετήσιας ικανότητας αποπληρωμής: 580 ευρώ.
  • ‘Αρα, μηνιαία ικανότητα 580 / 12 = 48,33 ευρώ.
  • ‘Αρα, προκύπτει αριθμός δόσεων 30.000 ευρώ / 48,33 = 620.
  • ‘Αρα, η ρύθμιση είναι στον μέγιστο δυνατό αριθμό, στις 120 δόσεις.

3. Έστω οφειλέτης με εισόδημα 30.000 ευρώ και οφειλή 6.000 ευρώ. Η ρύθμιση γίνεται ως εξής:

  • Έως τις 10.000 ευρώ, ο συντελεστής είναι 0.
  • Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 ευρώ Χ 4% = 200 ευρώ.
  • Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 ευρώ Χ 6% = 300 ευρώ.
  • Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 Euro Χ 8% = 400 Euro
  • Για τις τελευταίες επιπλέον 5.000 ευρώ Χ 10% = 500 ευρώ.
  • ‘Αρα, σύνολο ετήσιας ικανότητας αποπληρωμής: 1.400 ευρώ.
  • ‘Αρα, μηνιαία ικανότητα 1.400 / 12 = 116,67 ευρώ.
  • ‘Αρα, προκύπτει αριθμός δόσεων 6.000 ευρώ / 116,67 = 51,42, άρα 51 δόσεις.
  • ‘Αρα, η ρύθμιση ορίζεται στις 51 δόσεις.

4. Έστω οφειλέτης με εισόδημα 30.000 ευρώ, οφειλή 6.000 ευρώ και ένα (1) τέκνο. Η ρύθμιση γίνεται ως εξής:

  • Έως τις 10.000 ευρώ, ο συντελεστής είναι 0.
  • Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 ευρώ Χ (4-1)=3% = 150 ευρώ.
  • Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 ευρώ Χ (6-1)=5% = 250 ευρώ.
  • Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 ευρώ Χ (8-1)=7% = 350 ευρώ.
  • Για τις τελευταίες επιπλέον 5.000 ευρώ Χ (10-1)=9% = 450 ευρώ.
  • ‘Αρα, σύνολο ετήσιας ικανότητας αποπληρωμής: 1.200 ευρώ.
  • ‘Αρα, μηνιαία ικανότητα 1.200 / 12 = 100 ευρώ.
  • ‘Αρα, προκύπτει αριθμός δόσεων 6.000 ευρώ / 100 = 60 δόσεις.
  • ‘Αρα, η ρύθμιση ορίζεται στις 60 δόσεις.

Σύμφωνα επίσης με όσα ανακοινώθηκαν: 

  • Τα νομικά πρόσωπα (κερδοσκοπικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) που μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση ανέρχονται σε 104.000 τον αριθμό, ενώ οι συνολικές οφειλές τους οι οποίες μπορούν να ρυθμιστούν ανέρχονται σε 20 δισ. ευρώ. Από τις οφειλές αυτές, τα 17 δισ. ευρώ είναι ποσά που υπερβαίνουν το 1 εκατ. ευρώ ανά οφειλέτη.
  • Όσα νομικά πρόσωπα έχουν ήδη ενταχθεί στον εξωδικαστικό συμβιβασμό δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση. Όσα όμως νομικά πρόσωπα δεν έχουν ακόμη λάβει ακόμη έγκριση για ένταξη στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, μπορούν να επιλέξουν είτε την ένταξή τους στη ρύθμιση είτε την παραμονή τους στον εξωδικαστικό.

Για τη ρύθμιση των οφειλών σε Ασφαλιστικά Ταμεία

Για τις οφειλές στα Ασφαλιστικά Ταμεία, το καινοτόμο στοιχείο που περιλαμβάνει η ρύθμιση των οφειλών σε έως 120 δόσεις είναι το κούρεμα της βασικής οφειλής. Συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένοι που θα ενταχθούν στη ρύθμιση:

  1. Θα έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν το κεφάλαιο της οφειλής τους. Το κούρεμα της βασικής οφειλής θα προκύψει από επανυπολογισμό της οφειλής του ασφαλισμένου, η οποία έχει δημιουργηθεί από το 2002 και μετά, στη βάση της κατώτατης εισφοράς που ορίζει ο νέος ασφαλιστικός νόμος.
  2. Στη συνέχεια, θα γίνεται κούρεμα προσαυξήσεων κατά 85%.

Με τα δύο αυτά βήματα, το κούρεμα της βασικής οφειλής και το κούρεμα των προσαυξήσεων, θα προκύπτει μία νέα οφειλή, μειωμένη μεσοσταθμικά κατά 65%, η οποία θα μπορεί να εξοφλείται σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσεων τα 50 ευρώ. Όλες οι οφειλές οι οποίες δημιουργήθηκαν, μέχρι τα τέλη του 2018, μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση. Στη ρύθμιση εντάσσονται φυσικά και νομικά πρόσωπα, ανεξαρτήτως αν ασκούν εμπορική δραστηριότητα, χωρίς εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια.

Επίσης, στη ρύθμιση θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν οι εργοδοτικές οφειλές, δηλαδή οι οφειλές των επιχειρήσεων, των εργοδοτών από την απασχόληση των μισθωτών τους. Ειδικά, για τις οφειλές των επιχειρήσεων, αυτό που προβλέπει η ρύθμιση είναι ότι θα υπάρχει διαγραφή προσαυξήσεων κατά 100%, αν προχωρήσουν σε εφάπαξ εξόφληση και κούρεμα προσαυξήσεων κατά 50%, αν προχωρήσουν σε εξόφληση με δόσεις. Και πάλι ελάχιστο ποσό δόσης οριζονται τα 50 ευρώ και ο αριθμός των δόσεων θα φτάνει τις 120.

Για τους αγρότες, η ρύθμιση προβλέπει ότι θα γίνεται διαγραφή προσαυξήσεων κατά 100% και πάλι σε 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 30 ευρώ.

Παράλληλα, η ρύθμιση αυτή θα έχει ένα πολύ μεγάλο ευεργέτημα για περίπου 80.000 «εγκλωβισμένους» ασφαλισμένους, οι οποίοι, ενώ έχουν συμπληρώσει τις υπόλοιπες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη, επειδή έχουν μία οφειλή προς τα ασφαλιστικά Ταμεία. Με την υπαγωγή στη ρύθμιση, θα μπορέσουν αμέσως να λάβουν σύνταξη και μέσα από μία μικρή παρακράτηση που θα γίνεται στη σύνταξή τους και πάλι σε έως 120 δόσεις, μπορούν να εξοφλήσουν και την οφειλή τους. Ειδικά, για τους αγρότες, αλλάζει το όριο της οφειλής προς το ευνοϊκότερο. Ειδικότερα, η οφειλή που μπορεί να έχει ένας αγρότης σήμερα, για να μπορέσει να λάβει σύνταξη, είναι 4.000 ευρώ. Αυτό αυξάνεται στις 6.000 ευρώ για όσους μπουν στη ρύθμιση, προκειμένου να καλυφθούν περισσότεροι. Έτσι και οι αγρότες που είναι εγκλωβισμένοι και δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, θα μπορέσουν να λάβουν σύνταξη.

Η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση θα μπορεί να υποβληθεί, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2019 και η διαδικασία της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση θα γίνεται, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), η οποία θα ανοίξει αμέσως, μετά τη δημοσίευση του νόμου σε ΦΕΚ. Σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις της κ. Αχτσιόγλου, το υπουργείο Εργασίας αναμένει αύξηση εσόδων στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης κατά 50 εκατ. ευρώ το 2019 και σωρευτικά 160 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020 από την επικείμενη ρύθμιση των οφειλών σε έως 120 δόσεις προς τα ασφαλιστικά Ταμεία. 

Ακολουθούν παραδείγματα της νέας ρύθμισης ασφαλιστικών οφειλών 120 δόσεων

Παραδείγματα ρύθμισης οφειλών π. ΟΑΕΕ

Παλιά συνολική οφειλή    Νέα συνολική οφειλή  Ποσοστό μείωσης
24.400 ευρώ    8.150 ευρώ    66,6%
33.600 ευρώ       11.050 ευρώ   67,1%
52.200 ευρώ       16.800 ευρώ   67,8%
69.000 ευρώ     21.100 ευρώ      69,4%

Παραδείγματα ρύθμισης οφειλών π. ΕΤΑΑ

 
Παλιά συνολική οφειλή  Νέα συνολική οφειλή  Ποσοστό μείωσης
35.400 ευρώ  11.300 ευρώ   66,6%
49.000 ευρώ  15.400 ευρώ  68,5%
63.400 ευρώ   19.600 ευρώ 69,1%
78.700 ευρώ    23.900 ευρώ 69,6%

Ολόκληρο το νομοσχέδιο

Αιτιολογική έκθεση