Ξηρασία σε ιστορικά επίπεδα, θανατηφόρες πλημμύρες και ασυνήθιστα γεγονότα τήξης στην Αρκτική είναι τα φαινόμενα που αναμένονται τις επόμενες δεκεατίες λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ads

Όλα αυτά όμως οδηγούν στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, η οποία σύμφωνα με τους επιστήμονες θα συνεχιστεί καθώς σύμφωνα με νέα μελέτη της ΜΚΟ Climate Central, περίπου 50 μεγάλες παράκτιες πόλεις θα πρέπει να εφαρμόσουν «πρωτοφανή» μέτρα προσαρμογής για να αποτρέψουν τις αναδυόμενες θάλασσες να καταπιούν τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές τους. Ειδικά για την Ελλάδα, Πειραιάς και Θεσσαλονίκη θα είναι αγνώριστες μέχρι το 2050 εάν ανέβει η θρμοκρασία 3 βαθμούς κελσίου.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πρίνστον και του Ινστιτούτου Πότσνταμ για την Έρευνα των Συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής στη Γερμανία, και κατέληξε σε εντυπωσιακές οπτικές αντιθέσεις μεταξύ του κόσμου όπως τον γνωρίζουμε σήμερα και του υποβρύχιου μέλλοντός μας, εάν η θερμοκρασία του πλανήτη ανέβει άλλους 3 βαθμούς Κελσίου πάνω από βιομηχανικά επίπεδα.

Ανάμεσα στις 50 μεγάλες παράκτιες πόλεις που καταγράφει ο χάρτης της έρευνας βρίσκονται ο Πειραιάς και η Θεσσαλονίκη. Ενδεικτικά, το δέλτα του Αξιού, περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης και το αεροδρόμιο “Μακεδονία” ενδέχεται να έχουν εξαφανιστεί μέσα στα επόμενα 80 χρόνια. Άλλα μέρη της Ελλάδας που απειλούνται είναι το Μεσολόγγι, η Ναύπακτος, ο Πατραϊκός Κόλπος, η Κυλλήνη, η δυτική Καλαμάτα, κωμοπόλεις και χωριά γύρω από τον Αμβρακικό και τον Μαλιακό Κόλπο και περιοχές της βορειοδυτικής Ηλείας.

Τα νησιωτικά κράτη θα εξαφανιστούν

Ειδικοί επιστήμονες για το Κλίμα ανέφεραν τον Αύγουστο ότι ο κόσμος είναι ήδη περίπου 1,2 βαθμοί Κελσίου θερμότερος από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Οι θερμοκρασίες πρέπει να παραμείνουν κάτω από 1,5 βαθμούς, το οποίο όπως λένε είναι ένα κρίσιμο όριο για να αποφευχθούν οι πιο σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Ads

Αλλά ακόμη και στο πιο αισιόδοξο σενάριο, όπου οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αρχίσουν να μειώνονται σήμερα και να μειώνονται μέχρι να μηδενιστούν έως το 2050, η παγκόσμια θερμοκρασία θα εξακολουθεί να κορυφώνεται πάνω από το όριο των 1,5 βαθμών πριν πέσει.

Σε λιγότερο αισιόδοξα σενάρια, όπου οι εκπομπές συνεχίζουν να αυξάνονται και μετά το 2050, ο πλανήτης θα μπορούσε να φτάσει τους 3 βαθμούς ήδη από τη δεκαετία του 2060 ή το 2070 και οι ωκεανοί θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν για δεκαετίες μετά από αυτό πριν φτάσουν στα επίπεδα αιχμής. «Οι σημερινές επιλογές θα χαράξουν την πορεία μας», δήλωσε ο Benjamin Strauss, επικεφαλής επιστήμονας στο Climate Central και κύριος συντάκτης της έκθεσης.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν ποιες περιοχές του πλανήτη θα είναι πιο ευάλωτες και κατέληξαν στην Ασία και τον Ειρηνικό. Τα μικρά νησιωτικά κράτη κινδυνεύουν από «σχεδόν συνολική απώλεια» γης, αναφέρει η έκθεση, και στις 8 στις 10 περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς κελσίου κατοικούν περίπου 600 εκατ. άνθρωποι ανθρώπους.

Κίνα, Ινδία, Βιετνάμ και Ινδονησία σε άμεσο κίνδυνο

Σύμφωνα με την ανάλυση του Climate Central, η Κίνα, η Ινδία, το Βιετνάμ και η Ινδονησία βρίσκονται στις πέντε πρώτες χώρες που είναι πιο ευάλωτες σε μακροπρόθεσμη άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι πρόκειται επίσης για χώρες που έχουν προσθέσει επιπλέον ικανότητα καύσης άνθρακα τα τελευταία χρόνια.

Τον Σεπτέμβριο, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature διαπίστωσε ότι σχεδόν το 60% του υπολειπόμενου πετρελαίου και φυσικού αερίου στον πλανήτη και το 90% των αποθεμάτων άνθρακα του θα παραμείνει στο έδαφος έως το 2050 για να έχει περισσότερες πιθανότητες να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω προβιομηχανικά επίπεδα. Οι περισσότερες περιοχές σε όλο τον κόσμο, είπε, πρέπει να φτάσουν στην αιχμή της παραγωγής ορυκτών καυσίμων τώρα ή μέσα στην επόμενη δεκαετία για να αποφύγουν το κρίσιμο κλιματικό όριο.

Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, η Κίνα δεσμεύτηκε για το κλίμα καθώς είναι μία από τις μεγαλύτερες πηγές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο: η χώρα δεν θα κατασκευάσει πλέον κανένα νέο έργο παραγωγής ενέργειας από άνθρακα στο εξωτερικό, σηματοδοτώντας μια στροφή στην πολιτική γύρω από την εκτεταμένη ζώνη και Πρωτοβουλία οδικών υποδομών, η οποία είχε ήδη αρχίσει να μειώνει τις πρωτοβουλίες άνθρακα.

Εάν ο πλανήτης φτάσει τους 3 βαθμούς, η Climate Central αναφέρει ότι περίπου 43 εκατομμύρια άνθρωποι στην Κίνα θα ζουν σε ξηρά που προβλέπεται να είναι κάτω από τα επίπεδα της παλίρροιας έως το 2100, με 200 εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν σε περιοχές που κινδυνεύουν να ανέβει το επίπεδο της θάλασσας μακροπρόθεσμα.