«Εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού στα νοσοκομεία, ορισμένοι ασυνείδητοι υγειονομικοί για να βρουν χρόνο να κοιμηθούν, φαίνεται ότι ναρκώνουν και δένουν ασθενείς», καταγγέλλει στο tvxs.gr ο Νίκος Ασλανίδης, ο δημοσιογράφος που στην αρχή της εβδομάδας κατήγγειλε σοβαρή κακομεταχείριση του 98χρονου πατέρα του στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, αδικαιολόγητο δέσιμο, γρονθοκόπηση και χορήγηση βαριών κατασταλτικών φαρμάκων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μώλωπες στο σώμα του ηλικιωμένου και να κοιμάται επί 20 ώρες.
Ο κ. Ασλανίδης ισχυρίζεται ότι μετά τη δική του καταγγελία, δεκάδες ακόμη άνθρωποι του ανέφεραν παρόμοιες συμπεριφορές, περιστατικά που θα συμπεριλάβει στην κατάθεσή του στον Εισαγγελέα, στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης έρευνας που έχει ήδη διαταχθεί.
Μεμονωμένο περιστατικό ή πολιτικό ζήτημα;
«Το θέμα είναι σαφώς πολιτικό», απαντά ο κ. Ασλανίδης. «Τονίζω ότι οι περισσότεροι γιατροί και νοσηλευτές είναι ήρωες που παλεύουν δυομιση χρόνια τώρα με την πανδημία, κάτω από αντίξοες συνθήκες. Όμως δυστυχώς υπάρχουν και κάποιοι ασυνείδητοι. Η ανακοίνωση της διοίκησης του νοσοκομείου και όσα είπε για το θέμα η κα. Γκάγκα είναι εξοργιστικά», σημειώνει ο δημοσιογράφος.
Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση του νοσοκομείου Παπαγεωργίου είχε υποστηρίξει πως ο ηλικιωμένος ανέπτυξε μέσα σε λίγες ώρες από την εισαγωγή του οργανικό ψυχοσύνδρομο και πως στη συνέχεια ακολουθήθηκε η ενδεδειγμένη διαδικασία. «Λόγω της υπονατριαιμίας, η οποία επιβεβαιώνεται εργαστηριακά, της μεγάλης ηλικίας αλλά και της αλλαγής περιβάλλοντος ο ασθενής ήταν ιδιαίτερα ανήσυχος το απόγευμα στις 26-08-2022 και αφού εκτιμήθηκε από ψυχίατρο, τέθηκε σε αγωγή λόγω διάγνωσής του με οργανικό ψυχοσύνδρομο», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
«Για την πρόληψη μιας ενδεχόμενης πτώσης, λόγω των επανειλημμένων προσπαθειών έγερσης από την κλίνη, όπως συνηθίζεται σε περιπτώσεις ψυχοκινητικά ανήσυχων ασθενών και πάντοτε ύστερα από ιατρική οδηγία α) τοποθετήθηκε το συνηθισμένο κιγκλίδωμα προκειμένου να αποφευχθεί πτώση του και β) λόγω της έντονα επαναλαμβανόμενης προσπάθειας αφαίρεσης των καθετήρων από τον ίδιο περιορίστηκαν με ατραυματικούς ιμάντες τα άνω άκρα του για να αποφευχθεί ο αυτοτραυματισμός του», συμπληρώνουν οι διοικούντες του νοσοκομείου.
Όσο για τους μώλωπες που φαίνονται στη φωτογραφία που έχει δώσει στη δημοσιότητα ο κ. Ασλανίδης, η διοίκηση του νοσοκομείου υποστηρίζει ότι «οφείλονται στη λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων και στη βίαιη από τον ίδιο τον ασθενή αφαίρεση των περιφερικών φλεβοκαθετήρων και όχι σε βιαιοπραγία».
Καλούμενη να τοποθετηθεί επί του θέματος στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα δήλωσε: «Πρόκειται για έναν άνθρωπο 98 ετών, που ένας άνθρωπος αποπροσανατολίζεται σε τέτοια ηλικία. Η παγια τακτική του νοσοκομείου είναι να φοράνε ρόμπα, ανοιχτή στο κάτω μέρος, προκειμένου να γίνονται με ευκολία οι πλύσεις. Επειδή ο ασθενής ήταν πολύ ανήσυχος έγινε ψυχιατρική εξέταση. Και μπήκαν τραυματικοί ιμάντες για να μην βγάλει τον καθετήρα και τραυματιστεί». Τόνισε ωστόσο ότι η διοίκηση του νοσοκομείου όφειλε να ειδοποιήσει την οικογένεια από την αρχή.
Η απάντηση Ασλανίδη
Στην ανακοίνωση του νοσοκομείου απάντησε ο δημοσιογράφος, κάνοντας λόγο για πέντε ψέματα. Αμφισβητεί πως ο πατέρας του πάσχει από οργανικό ψυχοσύνδρομο, καλώντας ψυχιάτρους και ιατροδικαστές να τον εξετάσουν. Αμφισβητεί πως ο πατέρας του προσπάθησε να αφαιρέσει τον καθετήρα, λέγοντας ότι δεν έχει κάνει ποτέ κάτι τέτοιο. Λέει πως οι μώλωπες δεν μπορεί να προκλήθηκαν από τα φάρμακα αφού ο πατέρας του παίρνει παρόμοια αγωγή εδώ και 20 χρόνια και πως βρίσκονται στο αντίθετο άκρο από αυτό όπου ήταν τοποθετημένοι οι φλεβοκαθετήρες. Υποστήριξε τέλος πως εφόσον υπήρχαν τα κιγκλιδώματα, δεν υπήρχε λόγος να δεθούν τα χέρια του ασθενούς.
Τι λέει στο Tvxs.gr έμπειρος γιατρός
Έμπειρος γιατρός με τον οποίο συνομιλήσαμε, τόνισε ότι πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα της εισαγγελικής έρευνας αλλά πώς με μια πρώτη ανάγνωση, τα υπάρχοντα στοιχεία αποτελούν ενδείξεις και όχι αποδείξεις κακομεταχείρισης του ηλικιωμένου. Οι πιθανότητες ένα τόσο ηλικιωμένο άτομο να αναπτύξει οργανικό ψυχοσύνδρομο μέσα σε λίγες ώρες από την εισαγωγή του σε νοσοκομείο είναι αυξημένες, μας είπε, και σίγουρα η δόση της αγωγής που καθιστά το δέρμα επιρρεπές στην παραμικρή επαφή θα αυξήθηκε με την εισαγωγή του ασθενούς στην κλινική. «Αυτά βέβαια σε καμία περίπτωση δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο κάποιος απαράδεκτος νοσηλευτής ή κάκιστος γιατρός να έχουν ενεργήσει κατά τρόπο απαράδεκτο», τονίζει.
Σχετικά με την υποστελέχωση που σύμφωνα με τον κ. Ασλανίδη μπορεί να οδηγήσει ασυνείδητους υγειονομικούς σε κακοποιητικές συμπεριφορές, ο συνομιλητής μας είπε το εξής: «Σε νοσοκομεία της βόρειας Ευρώπης, δίπλα στο κρεβάτι διεγερτικών ασθενών τοποθετείται ένας νοσηλευτής ή ένας βοηθός θαλάμου για να καθησυχάζει τον ασθενή και να τον εμποδίζει σε περίπτωση τάσης για βίαιες ενέργειες. Στην Ελλάδα των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >