Αποτέλεσε τον άνθρωπο που μπήκε στο στόχαστρο των δανειστών όσο κανένας άλλος. Υποβάλλοντας σήμερα την παραίτηση του, ο Γιάνης ΒΑρουφάκης άφησε σαφείς αιχμές για τη θέληση τους να μην βρεθούν αντιμέτωποι μαζί του στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων. Εκείνοι χαιρέτησαν την αποχώρηση, με τις πρώτες αντιδράσεις να έρχονται εκ Γερμανίας.

Ads

Ποικίλες ήταν οι αντιδράσεις των Γερμανών πολιτικών μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο Αντρέας Σόιερ γενικός γραμματέας της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας (CSU) -το αδελφό κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ- επέκρινε σφοδρά τον Βαρουφάκη για την πολιτική που ακολουθούσε. «Άναψε μια μεγάλη φωτιά στην Ευρώπη και τώρα παρακολουθεί με το σπίρτο στο χέρι», έγραψε ο Σόιερ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Νιλς Άνεν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παραίτηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών. Ο Άνεν δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό rbb ότι είναι ένα μήνυμα πως η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη ξανά για σοβαρές διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους της. «Ο λόγος είναι ένα όργανο της πολιτικής. Και ο λόγος του κύριου Βαρουφάκη είχε σπάσει πολλές πολλές πορσελάνες. Θα ήταν δύσκολο να φανταστούμε ότι θα συνεχίζαμε τις διαπραγματεύσεις μαζί του», είπε χαρακτηριστικά.

Ads

Ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν μπόρεσε να κρατήσει τις υποσχέσεις του και το πλήρωσε με την παραίτησή του, εκτίμησε ο υπεύθυνος για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής του SPD Κάρστεν Σνάιντερ μιλώντας στο ZDF. Πάντως ο Γερμανός πολιτικός εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με το αν η παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη θα διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της. Η παραίτηση δεν είναι τόσο σημαντική, εκτίμησε. Αποφασιστικής σημασίας είναι η πολιτική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Από την πλευρά του ο Βόλφγκανγκ Μπόσμπαουχ του CDU εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος μετά την παραίτηση του Έλληνα υπουργού. «Ίσως να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις», είπε ο Μπόσμπαουχ στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. Πάντως πρόσθεσε ότι αυτό δεν λύνει το πρόβλημα. «Πιο αποφασιστικής σημασίας είναι το πολιτικό περιεχόμενο και λιγότερο τα πρόσωπα», σημείωσε.