Ένα βίντεο που δημοσιεύθηκε πριν μήνες και αποδεικνύει πως οι ελληνικές αρχές γνώριζαν για μια ομάδα προσφύγων που είχε φτάσει στον Έβρο και ψεύδονταν ακόμη και στο Δικαστήριο του Στρασβούργου ότι τους ψάχνουν, αλλά και το γεγονός πως τους επαναπροώθησαν, «έπαιξε» ο ΣΚΑΙ ως «αποκλειστικό», σε μια προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας.

Ads

Ειδικότερα, στην εκπομπή «Αταίριαστοι» προβλήθηκε υποτίθεται το «αποκλειστικό βίντεο», που σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «προέρχεται από το κατασχεμένο υλικό της Ελληνικής Αστυνομίας» και «βρέθηκε σε κινητό ενός εκ των 94 μεταναστών που εντοπίστηκαν στο σημείο, οι οποίοι είχαν μεταφερθεί εκεί», εδώ και πέντε μήνες, συγκεκριμένα στις 26 Μαΐου.

Το βίντεο το έστειλαν στις 25 Μαΐου στις οργανώσεις Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και HumanRights360 πρόσφυγες από ομάδα συνολικά 94 προσφύγων από τη Συρία που είχαν εγκλωβιστεί για μέρες σε νησίδα του Εβρου, ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά.

Το βίντεο αποδεικνύει, όπως προαναφέρθηκε, πως οι αρχές εντόπισαν τους πρόσφυγες και συνομίλησαν μαζί τους, παίρνοντας στοιχεία για τον αριθμό των ατόμων της ομάδας και για την καταγωγή τους.

Ads

Επομένως, γίνεται γνωστό ότι οι αρχές ψεύδονταν ακόμη και στο Δικαστήριο του Στρασβούργου, που είχε δώσει στις 25 Μαΐου κατεπείγουσα εντολή εντοπισμού και διάσωσης, όταν ισχυρίζονταν στις 27 Μαΐου «ότι πραγματοποιούνται έρευνες για τον εντοπισμό ατόμων […] με αρνητικό μέχρι στιγμής αποτέλεσμα», σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Μακεδονίας και Θράκης.

Επίσης, το γεγονός ότι το βίντεο υπάρχει στο κατασχεμένο υλικό της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως ισχυρίζεται ο ΣΚΑΪ, αποδεικνύει ότι οι ελληνικές αρχές όχι μόνο εντόπισαν τους πρόσφυγες, αλλά ότι τους κατέσχεσαν τα κινητά.

Όπως όμως επισημαίνει η «Εφ.Συν», δεν αναφέρθηκε ποτέ εντοπισμός και διάσωση της συγκεκριμένης ομάδας των προσφύγων. Επομένως, η κατάσχεση των κινητών μπορεί να σημαίνει ένα μόνο πράγμα: την βίαιη επαναπροώθησή τους.

Η Εφημερίδα είχε μάλιστα δημοσιοποιήσει τις καταγγελίες των προσφύγων ότι τη νύχτα στις 26 Μαΐου, λίγες ώρες μετά τη συνομιλία τους με τις ελληνικές αρχές που καταγράφεται στο βίντεο, κομάντο με καλυμμένα πρόσωπα έφτασαν στη νησίδα, συνοδευόμενοι από ομάδα αραβόφωνων, χτύπησαν βίαια πρόσφυγες, τους ανάγκασαν να βγάλουν τα ρούχα τους, τους αφαίρεσαν κινητά και προσωπικά αντικείμενα και τους μετέφεραν στην ελληνική όχθη του Έβρου, από όπου στη συνέχεια τους επαναπροώθησαν στην Τουρκία.

Επιπλέον, ο ΣΚΑΙ αναφέρεται σε «οργάνωση dcr για τα ανθρώπινα δικαιώματα». Τέτοια οργάνωση όμως δεν υπάρχει. Πρόκειται στην πραγματικότητα για δύο οργανώσεις, το GCR (Greek Council of Refugees), δηλαδή το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, και την HumanRights360 (AνθρώπιναΔικαιώματα360), οι οποίες εκπροσώπησαν τους πρόσφυγες ενώπιον των ελληνικών αρχών και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Στο βίντεο που είχε δημοσιοποιήσει η «Εφ.Συν.» ακούγονται ευκρινώς οι πρόσφυγες να αναφέρονται στις δύο οργανώσεις.

Επίσης, ο ΣΚΑΙ υποστήριξε πως «όπως λέει στους συνοριοφύλακες η γυναίκα που μιλάει αγγλικά, η οργάνωση dcr τους βοήθησε να φτάσουν εκεί και τους ειδοποίησε ότι θα έρθουν να τους πάρουν». Πουθενά όμως δεν υπάρχει στο βίντεο η φράση ότι οι οργανώσεις «βοήθησαν» τους πρόσφυγες «να φτάσουν εκεί».

Αυτό που λένε επανειλημμένα οι πρόσφυγες, όπως επισημαίνει και η «Εφ.Συν» και το καταγράφουν και οι υπότιτλοι του ΣΚΑΪ, είναι το εξής: «Καλέσαμε το GCR και τη HumanRights, περιμένουμε την αστυνομία. Είπαν στην αστυνομία να έρθει να μας πάρει». Πράγματι, οι οργανώσεις είχαν ενημερώσει από τις 24 Μαΐου την αστυνομία για την παρουσία των προσφύγων στη νησίδα και για το γεωγραφικό τους στίγμα.