Στην αποκάλυψη πως ο επιχειρηματίας Φέλιξ Μπίτζιος παραμένει μέτοχος της εταιρείας Intellexa AE, η οποία εµπορεύεται το λογισµικό κατασκοπίας Predator, προχωρά σε σημερινό του ρεπορτάζ το inside story.

Ads

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ των Τάσου Τέλλογλου και Ελίζας Τριανταφύλλου, μέσω της συνδεδεµένης µε αυτόν κυπριακής εταιρείας, Santinomo Limited ο Μπίτζιος απέκτησε το 35% της Intellexa ΑΕ τον Μάιο του 2020, λίγους µήνες µετά την εγκατάστασή της στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με προηγούμενα ρεπορτάζ του inside story, η Santinomo Limited είναι κοµβική στην υπόθεση της παράνοµης παρακολούθησης του δηµοσιογράφου Θανάση Κουκάκη µε το Predator και την στοχοποίηση Ελλήνων πολιτικών.

Κι αυτό γιατι η εν λόγω εταιρεία βοήθησε στη µετεγκατάσταση των εταιρειών του Ισραηλινού επιχειρηματία κι εκ των συνιδρυτών της Intellexa, Ταλ Ντίλιαν, στην Ελλάδα µετά την «εκδίωξή» του από την Κύπρο, εξαιτίας του σάλου που ξέσπασε για το λεγόµενο «κατασκοπευτικό βαν», που ο ίδιος διαφήµισε σε βίντεο του περιοδικού Forbes.

Ads

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, στις 18 Δεκεµβρίου (σύµφωνα µε έγγραφο που αναρτήθηκε µε µεγάλη καθυστέρηση, στις 4 Αυγούστου 2022), ο Φέλιξ Μπίτζιος µεταβιβάζει την ιδιοκτησία της Santinomo Limited στην µητρική εταιρεία της Intellexa, την -συμφερόντων Ντίλιαν- Thalestris.

Κάποια στιγµή σε µεταγενέστερο χρόνο της αγοραπωλησίας, πιο συγκεκριµένα από τις 16 Μαρτίου του 2021 και µετά, την ηµεροµηνία δηλαδή κατά την οποία οι εταιρείες µπορούσαν να ξεκινήσουν να καταχωρούν τα στοιχεία των πραγµατικών δικαιούχων τους στο κυπριακό µητρώο UBO, κάποιος δηλώνει στο µητρώο αυτό ως πραγµατικό δικαιούχο της εταιρείας Santinomo Limited τον Φέλιξ Μπίτζιο.

Όλα τα παραπάνω έρχονται μια μέρα μετά από νέα αποκαλυπτικά στοιχεία που ήρθαν στο φως της δηµοσιότητας μέσω του tvxs.gr, και σύμφωνα με τα οποία ο στενός συνεργάτης του εν λόγω επιχειρηματία, Γιάννης Λαβράνος, είχε εµπλοκή σε διαχειριστικά ζητήµατα της εταιρείας Krikel, η οποία από το 2018 και µετά έχει αναδειχθεί σε προτιµητέο επίσηµο προµηθευτή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Έκτοτε υπουργείο και Krikel έχουν υπογράψει επτά συµβάσεις, εκ των οποίων οι έξι χαρακτηρίστηκαν απόρρητες, ενώ σύµφωνα µε πληροφορίες του inside story η εταιρεία αυτή συνδέεται (µε σύµβαση υπεργολαβίας) και µε το σύστηµα νόµιµης συνακρόασης που προµηθεύτηκε το 2021 η ΕΥΠ από την ιταλική RCS Lab.

Επιπλέον, σύμφωνα με πάλι με ρεπορτάζ του inside strory, ο Φέλιξ Μπίτζιος µέσω άλλης κυπριακής εταιρείας ιδιοκτησίας του (Viniato Limited) είχε αναλάβει την παροχή συµβουλευτικών υπηρεσιών στην Krikel το διάστηµα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2018, έναντι αµοιβής.

Αξίζει να επισημανθεί πάντως πως η πλειοψηφία της ΝΔ στην Εξεταστική της Βουλής για τις υποκλοπές είχε αρνηθεί να κληθούν ως μάρτυρες οι Μπίτζιος-Λαβράνος, παρά το γεγονός πως φαίνεται να είναι ανάμεσα στα κεντρικά πρόσωπα της όλης υπόθεσης.

Υπενθυμίζεται τέλος πως ο Θανάσης Κουκάκης καταθέτοντας ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου είχε αποκαλύψει πως ο Φέλιξ Μπίτζιος ήταν μεταξύ του ωφελούμενων νομοθετήματος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το οποίο προέβλεπε το “ξεπάγωμα” των περιουσιακών στοιχείων οικονομικών εγκληματιών μετά την παρέλευση 18μηνου.