Αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή επισήμανση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής  ότι “το 90% των θετικών self test είναι ψευδώς θετικά”. Από τη μεριά του, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης σχολιάζοντας την εν λόγω επισήμανση έκανε λόγο για “ανυπόστατα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα”.

Ads

Μιλώντας στο tvxs.gr ο γραμματέας του Συλλόγου, Ηλίας Γιαννόγλου παραπέμπει αρχικά στην επίσημη σελίδα του ΕΟΔΥ. Στην επίσημη έκθεση της 2ας Ιουνίου αναφέρεται ότι εως την 1η Ιουνίου είχαν καταγραφεί ηλεκτρονικά 15.274.355 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test). Από τα 287.273 άτομα που προσήλθαν για επανέλεγχο (με μοριακό τεστ) έως και τις 1η Ιουνίου 2021, έχουν καταγραφεί 28.064 θετικά αποτελέσματα.

“Στις 278 χιλιάδες που βγήκαν αρχικά θετικά, αν εξαιρέσεις του 28 χιλιάδες που ήταν πράγματι θετικοί, οι υπόλοιποι 250 χιλιάδες αναγκάστηκαν να πληρώσουν τζάμπα μοριακό τεστ από την τσέπη τους. Μιλάμε για δαπάνη 60 ευρώ κατ’ελάχιστον για τον καθένα” προσθέτει ο κύριος Γιαννόγλου.

Διερωτάται δε με νόημα για ποιο λόγο δεν έχουν δοθεί νεότερα στοιχεία μετά από την συγκεκριμένη ημερομηνία.

Ads

“Σκεφτείτε τώρα πόσα μπορεί να είναι τα αδήλωτα θετικά self test. Ακόμη χειρότερα, σκεφτείτε για πόσους είναι ψευδώς αρνητικά και κυκλοφορούν εκεί έξω χωρίς να έχουν ιδεά ότι νοσούν” πρσθέτει.

“Πουθενά στην Ευρώπη δεν χρησιμοποιούνται τα self test, μόνο επικουρικά εκεί που αποζημιώνονται rapid και μοριακά τεστ. Εδώ δεν αποζημιώνει τίποτα και προχωρά με τα self test για να ανοίξει τον τουρισμό” επισημαίνει συνεχίζοντας.

Διευκρινίζει πως με βάση και σχετική ανακοίνωσή του ΕΟΦ “υπάρχει ένα πιστοποιημένο rapid test στην Ελλάδα και δεν είναι αυτό που εισάγεται για τα self test”.

Καταλήγει υπενθυμίζοντας ακόμη και με παραδοχή της κυβέρνησης η θετικότητα των self test κινείται στο 0,3% ενώ στα rapid είναι 4-5%.