Από τότε που βγήκαν δημοσκοπήσεις οι οποίες δείχνουν την απήχηση του Κ. Μητσοτάκη στους ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής, η αναφορά σε «προοδευτική διακυβέρνηση» ατύπως απαγορεύτηκε από την Χαριλάου Τρικούπη.

Ads

Ήταν ένα στοιχείο που υπερπροβλήθηκε από τα ΜΜΕ, ειδικά αυτά που, ιστορικά, έχουν επιρροή στην κεντροαριστερά, και αναπτύχθηκε πολύ έντονος σχολιασμός, συχνά χαιρέκακος, για το πόσο φιλοκυβερνητική είναι η βάση του κόμματος της Φώφης Γεννηματά.

Πέρασαν μήνες από τότε που ακούσαμε τη φράση «προοδευτική διακυβέρνηση» τελευταία φορά. Τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ που πήραν το κόστος να μιλήσουν γι’ αυτό αναδιπλώθηκαν, σχεδόν ενοχικά, και σταμάτησαν να δίνουν αφορμές για να δέχονται κριτική ως ύποπτοι συνεργασίας με τον Αλέξη Τσίπρα.

Η αλήθεια είναι πως δέχονταν πίεση κάθε φορά που μιλούσαν στα ΜΜΕ. Ερωτήσεις επί ερωτήσεων για να διευκρινίσουν αν στην «προοδευτική διακυβέρνηση» εντάσσουν τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και αν πλασάρονται ως μελλοντικοί κυβερνητικού εταίροι του στη θέση των ΑΝΕΛ.

Ads

Βρέθηκε η λύση να λένε ότι αναφέρονται σε αλλαγή πολιτικών συσχετισμών ώστε το ΚΙΝΑΛ να αποκτήσει την ηγεμονία στον προοδευτικό χώρο, αλλά ούτε έτσι γλίτωναν την πίεση.

Πολύ περισσότερο που οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ, μεγάλης ηλικίας κυρίως, είναι αντιΣΥΡΙΖΑ, και επομένως δέχονταν πίεση και από τη βάση, από τοπικές οργανώσεις και από μηνύματα σε γραφεία βουλευτών.

Η διακήρυξη της «προοδευτικής διακυβέρνησης» δεν ήταν καθόλου δημοφιλής στο σύστημα που στηρίζει τον πρωθυπουργό. Και το μήνυμα προς την Φώφη Γεννηματά ήταν σαφές: Οποιαδήποτε υπόνοια μελλοντικής προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι ανεπίτρεπτη.

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Ανδρέα Λοβέρδου για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ  υπήρξε καθοριστική για την ενίσχυση του αντιΣΥΡΙΖΑ ρεύματος στο εσωτερικό του κόμματος της Φ. Γεννηματά. Δεν ήταν αναμενόμενη, αφού μέχρι τώρα δεν είχε εκφράσει αρχηγικές φιλοδοξίες και ήταν και απροκάλυπτα φιλοκυβερνητική, αφού ο ίδιος ποτέ δεν έχει κρύψει την εγγύτητά του προς τη ΝΔ.

Μετά την αντιπαράθεση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ έκανε ένα σχόλιο που ήταν επιθετικό μόνο για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

«Πρέπει με την αύξηση των δυνάμεών μας να αφαιρέσουμε από τον Α.Τσίπρα το δικαίωμα να μιλά για λογαριασμό της δημοκρατικής παράταξης. Δεν ανήκει σε αυτήν. Δεν πιστεύει στα ιδανικά της. Σε καμμία από τις ιστορικές της περιόδους οι ομοϊδεάτες του κι αυτός δεν ήταν σύμφωνοι. Ρωτήστε τους για τον Ελευθέριο Βενιζέλο για τον Γεώργιο και τον Ανδρέα Παπανδρέου και θα καταλάβετε καλά την καπηλεία».

Όταν ο εσωκομματικός της αντίπαλος τοποθετείται έτσι, η Φώφη Γεννηματά δεν έχει και μεγάλα περιθώρια να μιλά για «προοδευτική διακυβέρνηση». Πήρε το ρίσκο κάποια στιγμή αλλά δεν το άντεξε για πολύ…