Σοβαρά ερωτήματα προκαλεί η επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να μπλοκάρει από κοινού με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις  στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Eνωσης Οδηγία με σκοπό τη βελτίωση της εκπροσώπησης των φύλων στην αγορά εργασίας.

Ads

Συγκεκριμένα, πρόκειται για πρόταση της Κομισιόν, η οποία έχει κατατεθεί από το Νοέμβριο του 2012 και αφορούσε την επιβολή ποσόστωσης στις θέσεις μη εκτελεστικών μελών των Δ.Σ. στις εισηγμένες εταιρείες.

Η εν λόγω Οδηγία έθετε ως στόχο τουλάχιστον το 40% αυτών των στελεχών να προέρχεται από το φύλο που κάθε φορά υποεκπροσωπείται. Μάλιστα ο σχεδιασμός προέβλεπε ότι ο στόχος έπρεπε να επιτευχθεί έως το 2018 για τις εταιρείες του Δημοσίου και έως το 2020 για τις εταιρείες του ιδιωτικού τομέα. Τον Νοέμβριο του 2013 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε υπερψηφίζοντας την πρόταση της Ευρ. Επιτροπής. Μάλιστα, έκανε ένα βήμα παρακάτω ζητώντας αυστηρότερες ποινές για όσες εταιρείες δεν συμμορφώνονταν με την Οδηγία, όπως τον αποκλεισμό τους από δημόσια χρηματοδότηση.

Παρά το γεγονός όμως πως έχουν περάσει πάνω από επτά χρόνια από την πρόταση της Ευρ. Επιτροπής, η Οδηγία δεν έχει ψηφιστεί λόγω της επιμονής κάποιων χωρών να την μπλοκάρουν.

Ads

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγαν η Εφημερίδα των Συντακτών μαζί  το Investigate Europe, η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που ως μειοψηφία αρνησικυρίας έχουν ταχθεί ενάντια στην υιοθέτηση της Οδηγίας.

Μπλόκο για πάνω από 7 χρόνια

Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας πηγές που μίλησαν στο Investigate Europe ανέφεραν ότι πριν από το Brexit η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν οι δύο μεγάλες χώρες που μπλόκαραν την Οδηγία. Το επιχείρημα των δύο χωρών δεν βασίστηκε στο ότι διαφωνούν με την έννοια των ποσοστώσεων. Η Γερμανία άλλωστε ανακοίνωσε πρόσφατα την καθιέρωση ποσοστώσεων για τις γυναίκες σε ανώτερες διοικητικές θέσεις εισηγμένων εταιρειών. Αντίθετα, οι δύο χώρες αντιτάχθηκαν στην Οδηγία υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα των ποσοστώσεων στην απασχόληση δεν είναι ενωσιακό αλλά εθνικό, άρα τα κράτη-μέλη πρέπει εσωτερικά να αποφασίζουν τις πολιτικές για την ισότητα των φύλων στην αγορά εργασίας.

Μετά το Brexit το Βερολίνο έμεινε ο μοναδικός «μεγάλος» κατά της Οδηγίας, την ίδια στιγμή που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διαπραγματεύονται και παίρνουν αποφάσεις στο Συμβούλιο με αδιαφάνεια και πίσω από κλειστές πόρτες. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει δημοσιευτεί η λίστα με τα κράτη-μέλη που είναι υπέρ και κατά της Οδηγίας, με αποτέλεσμα οι Ευρωπαίοι πολίτες να μην ξέρουν επίσημα ποιες κυβερνήσεις τάσσονται υπέρ της πιο ουσιαστικής ισότητας μεταξύ των φύλων και ποιες τάσσονται κατά.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που έχουν καλή γνώση των θεμάτων στο Συμβούλιο και μίλησαν στο Investigate Europe, χρειάζονται «μόνο δύο μικρές χώρες» να αλλάξουν στάση υπέρ της Οδηγίας για να εξασφαλιστεί η απαραίτητη πλειοψηφία.

Χέρι-χέρι με τη Ουγγαρία του Όρμπαν – «Σιωπή ασυρμάτου» από το Μαξίμου

Από τη μεριά του, το Investigate Europe κατάφερε μόνο ανεπίσημα να ανακαλύψει ποιες χώρες έχουν ταχθεί κατά της Οδηγίας και αυτό χάρη στις πληροφορίες που αποκάλυψαν πηγές με καλή γνώση του θέματος. Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, πέρα από τη Γερμανία, τα κράτη-μέλη που αντιδρούν είναι η Δανία, η Σουηδία, και η Ολλανδία μαζί με τις υπερσυντηρητικές κυβερνήσεις στην Πολωνία, την Ουγγαρία, την Κροατία, τη Σλοβακία.

Στις παραπάνω χώρες έρχεται δυστυχώς να προστεθεί και η Ελλάδα, με τους ιθύνοντες της κυβέρνησης Μητσοτάκη να αποφεύγουν να δώσουν διευκρινίσεις για το ζήτημα.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ  της «Εφημερίδας των Συντακτών», στις 29 Οκτωβρίου 2020 το Investigate Europe επικοινώνησε με το γραφείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ζητώντας του να μας εξηγήσει γιατί η Ελλάδα έχει ταχθεί ενάντια στην Οδηγία ή να διαψεύσει ότι η Ελλάδα έχει λάβει αυτή τη θέση. Λίγες μέρες αργότερα στις 19 Νοεμβρίου δημοσιογράφος της Εφημερίδας των Συντακτών επανήλθε στο ζήτημα. Όπως σημειώνεται, και στις δύο περιπτώσεις το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε να σιωπήσει.