Kύκλωμα πλαστών διπλωμάτων οδήγησης εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Ads

Ιδιοκτήτες σχολών οδηγών και υπάλληλοι της Περιφερειακής Ενότητας Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Αθήνας, κατάφεραν από τον περασμένο Μάρτιο, να χορηγήσουν με παράνομο τρόπο 340 άδειες ικανότητας οδήγησης και Πιστοποιητικά Επαγγελματικής Ικανότητας, αποκομίζοντας όφελος ύψους 680.000 ευρώ.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Οι ιδιοκτήτες των σχολών δωροδοκούσαν τους επιτηρητές, τους έστελναν φωτογραφίες των εξεταζόμενων την προηγούμενη ημέρα για να γνωρίζουν τα πρόσωπα τους, ενώ επιστράτευαν ειδικό οπτικοακουστικό εξοπλισμό για να διευκολύνουν το έργο τους. Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι οδηγοί εμφανίζονταν την μέρα της εξέτασης με… ακουστικά τύπου «ψείρα» και μικροκάμερα, ενώ έκρυβαν συσκευή αναμετάδοσης δεδομένων, στα σακίδια τους, ώστε να μεταφέρουν ζωντανή εικόνα.

Ads

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εξοπλισμός ήταν εγκατεστημένος σε μπλούζες που έδιναν οι σχολές οδηγών για να μην εντοπίζεται. Την εικόνα την μετέδιδαν ακόμα και μέσω «έξυπνου ρολογιού», που έφερε κάμερα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις η μικροκάμερα ήταν κρυμμένη μέσα στη μάσκα προστασίας από τον κορονοϊό. Σε περίπτωση που οι υποψήφιοι ήταν αλλοδαποί, τα μέλη του κυκλώματος, χρησιμοποιούσαν διερμηνέα ενώ όταν οι εξεταζόμενοι ήταν περισσότεροι, το πρόσωπο που υπαγόρευε τις απαντήσεις, ενεργοποιούσε εναλλάξ τη λειτουργία «αναμονή κλήσης».

Η τιμή για το δίπλωμα

Πριν την εξέταση, ο κάθε υποψήφιος κατέβαλε -κατά μέσο όρο- το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ, γνωρίζοντας ότι μέρος αυτών και συγκεκριμένα 500 ευρώ, προορίζονταν για υπάλληλο της αρμόδιας Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών. Τα υπόλοιπα μοιράζονταν ανάλογα με τον εκάστοτε ρόλο (ιδιοκτήτης σχολής, μεσολαβητής, διερμηνέας).

Οι αστυνομικοί μετά από συντονισμένη επιχείρηση που έλαβε χώρα την περασμένη Πέμπτη στην Αττική, συνέλαβαν 13 άτομα, μεταξύ των οποίων 8 ιδιοκτήτες σχολών οδηγών και 4 υπάλληλοι Περιφερειακής Ενότητας Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Αθήνας. Δικογραφία έχει σχηματιστεί για ακόμα 58 άτομα. Σε βάρος τους, σχηματίστηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, δωροληψία και δωροδοκία υπαλλήλου για παράλειψη που αντίκεται στα καθήκοντά του, ψευδής βεβαίωση – νόθευση, παράβαση καθήκοντος, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κατοχή γνήσιων και πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων και νομοθεσία περί όπλων.

«Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι, μέλη της οργάνωσης δεν δίσταζαν να εφαρμόσουν τακτικές εκφοβισμού, σε βάρος συγκεκριμένων στελεχών της υπηρεσίας που διενεργούσε τις εξετάσεις, όταν εκείνα προέβησαν σε εντατικούς και αιφνιδιαστικούς ελέγχους, με αποτέλεσμα τη σύλληψη αρκετών εξεταζόμενων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχος Δημήτριος Δάβαλος. Όπως σημείωσε η Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β’ Δημογλίδου Κωνσταντία: «Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της όλης διαδικασίας διαδραμάτιζαν οι επόπτες ή επιτηρητές, οι οποίοι παραλείποντας να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους, συνέβαλαν καθοριστικά στη μείωση των πιθανοτήτων να συλληφθεί ο εκάστοτε εξεταζόμενος».

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, οχήματα, σχολές οδηγών και γραφεία υπαλλήλων, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 86.370 ευρώ
  • 2 πιστόλια και περίστροφο
  • 117 εξαρτήματα οπτικοακουστικού εξοπλισμού (μικροκάμερες, ακουστικά «ψείρες», μπλούζες με τοποθετημένο εξοπλισμό σε αυτές κ.α.)
  • 50 κινητά τηλέφωνα
  • πλήθος υπολογιστών και χειρόγραφων σημειώσεων

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ η έρευνα, για την ταυτοποίηση και άλλων μελών της οργάνωσης καθώς και υποψηφίων που απέκτησαν παράνομα άδεια ικανότητας οδήγησης ή Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας, συνεχίζεται.