Σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ανέρχονται, σύμφωνα με την εκτίμηση της αστυνομίας, τα κέρδη από την πολυετή δράση της μεγάλης εγκληματικής οργάνωσης πορτοφολάδων που εξάρθρωσε η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής. Έως τώρα έχουν συλληφθεί 31 άτομα, μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά ενώ αναζητούνται άλλα 18.

Ads

Οι δράστες έχουν διαπράξει την τελευταία δεκαετία περίπου 4.000 κλοπές πορτοφολιών από επιβάτες μέσων μαζικής μεταφοράς. Η αστυνομία εκτιμά ότι οι δράστες έκαναν καθημερινά τουλάχιστον 15 κλοπές πορτοφολιών, αποκομίζοντας ποσό μεγαλύτερο των 3.500 ευρώ.

Πως δρούσε το κύκλωμα

Οι περισσότερες εις βάρος τουριστών, που μετακινούνταν από και προς το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Τη δικογραφία σχημάτισε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών και σε αυτήν περιγράφονται ως αρχηγικά μέλη της συμμορίας ένας άνδρας και μια γυναίκα από την Αλβανία, 32 και 35 ετών. Και οι δύο έχουν πλούσιο «βιογραφικό», καθώς την τελευταία δεκαπενταετία μετρούν δεκάδες συλλήψεις για κλοπές από ΜΜΜ.

Ads

Συγκεκριμένα, ο 32χρονος είχε και το 2015 κατηγορηθεί για συμμετοχή σε σπείρα που διέπραττε κλοπές από επιβάτες του μετρό και του ηλεκτρικού, ενώ τον Αύγουστο συνελήφθη στον σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα για το ίδιο αδίκημα. Εξίσου ή και περισσότερο δραστήρια ήταν η γυναίκα-αρχηγός της συμμορίας: ήταν υπεύθυνη για τη στελέχωση των ομάδων «κρούσης», διοχέτευε τα κλεμμένα κινητά στην Αλβανία, ενώ μετείχε και η ίδια στις «επιχειρήσεις» της ομάδας. Επιπλέον, μετέτρεπε το κλεμμένο συνάλλαγμα σε ευρώ και στη συνέχεια μοίραζε τη λεία στα μέλη της ομάδας.

Στην υπόθεση εμπλέκεται και 49χρονος απότακτος αστυνομικός, ενώ υπάρχει έμμεση εμπλοκή 54χρονου συγγενή γνωστής μουσικοσυνθέτιδας, ο οποίος είναι συλλέκτης αρχαίων αντικειμένων και διαμένει στη Γαλλία.

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, οι «ελαφροχέρηδες» έδειχναν προτίμηση στους σταθμούς του μετρό «Ευαγγελισμός», «Μέγαρο Μουσικής», «Σύνταγμα», «Πανόρμου», «Ομόνοια», ενώ επέλεγαν να δρουν τις ώρες αιχμής: από τις 7 π.μ. έως 9.30 π.μ. και από τις 5 μ.μ. έως τις 9 μ.μ., προκειμένου να εκμεταλλεύονται τον συνωστισμό στους συρμούς. Παρίσταναν τους τουρίστες και κρατούσαν χάρτες, εφημερίδες και τσαντάκια για να μην κινούν υποψίες. «Βασική προϋπόθεση για να ενεργήσουν αποτελούσε η απόσπαση της προσοχής του θύματος και η διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών με τη δημιουργία τεχνητού συνωστισμού», αναφέρεται στη δικογραφία.

image

Πιο συγκεκριμένα τα μέλη της εκάστοτε ομάδας, περικύκλωναν το υποψήφιο θύμα και την στιγμή που ο ένας το έσπρωχνε, άλλο μέλος της ομάδας, συνήθως ο πιο «ελαφροχέρης», το προσέγγιζε και άρπαζε το πορτοφόλι, ή το κινητό του, χωρίς να γίνει αντιληπτός. Ταυτόχρονα, οι υπόλοιποι εγκλώβιζαν το θύμα, διασφαλίζοντας τη διαφυγή του δράστη.

Αυτός που αφαιρούσε το αντικείμενο το παρέδιδε άμεσα σε άλλο μέλος, και με αυτή την μορφή «σκυταλοδρομίας», ο τελευταίος απομακρυνόταν από το βαγόνι και αποβιβαζόταν στην επόμενη στάση, ενώ τα υπόλοιπα μέλη «σκόρπιζαν» σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Αφού απομακρύνονταν, ερευνούσαν τα πορτοφόλια αφαιρώντας από μέσα χρήματα κ.λπ. έγγραφα και στη συνέχεια τα απέρριπταν σε κάδους ή υπονόμους, κοντά στους σταθμούς και συνέχιζαν τη δράση τους.

Στη συνέχεια έτερα μέλη της οργάνωσης, με υποστηρικτικό ρόλο, έσπευδαν και παραλάμβαναν τα κλοπιμαία, έτσι ώστε αυτά να μην παραμένουν στην κατοχή των ομάδων «κρούσης», ελαχιστοποιώντας με τον τρόπο αυτό, τον εντοπισμό τους με τα κλοπιμαία, σε τυχόν γενόμενο αστυνομικό έλεγχο.

Κατόπιν, τα αρχηγικά μέλη καθόριζαν τα μερίδια που αντιστοιχούσαν για κάθε μέλος της ομάδας.

Α: Πού είσαι, μωρή;
Β: Στην Εθνική Αμυνα.
Α: Πού είσαι, δεν σε έχουμε δει σε δύο τρένα;
Β: Αδελφέ, δουλεύω το αεροδρόμιο για πάνω.
Α: Φύγαμε εμείς, βγήκαμε.
Β: Γιατί;
Α: Δεν είδαμε εσένα, είπαμε κάτι έγινε και φύγαμε και εσύ δεν το σήκωνες.
Β: Στη δουλειά, ρε άνθρωπε…

Αυτά ακούγονται να λένε σε τηλεφωνική τους συνομιλία η 35χρονη φερόμενη ως αρχηγός και δύο συνεργοί, το απόγευμα της 16ης Ιουνίου. Σε άλλη περίπτωση η ΕΛ.ΑΣ. κατέγραψε τη συνομιλία γυναικών μελών της σπείρας που κατάφεραν να διαφύγουν από κλοιό αστυνομικών: «Παραλίγο να μας κλειδώσουν, αλλά ο Θεός ξέρει τη δουλειά του, προσέχει τους άλλους αλλά προσέχει και εμάς. Είναι το ρίσκο του επαγγέλματος αλλά εντάξει, όλα καλά πήγαν».

image

Έχοντας γνώση των μεθόδων της αστυνομίας, λάμβαναν μέτρα αντιπαρακολούθησης, φροντίζοντας να παραμένουν αθέατοι σε «τυφλά» σημεία, που δεν καλύπτονται από κάμερες ασφαλείας, ώστε να μην καταγράφεται η συνεχής παρουσία τους σε συγκεκριμένο χώρο, ενώ η έξοδος από τους σταθμούς, γινόταν πάντα επιβλέποντας για τυχόν αστυνομική παρουσία, ώστε να απομακρυνθούν προσωρινά, ή και να αναστείλουν προσωρινά τη δράση τους.

Επίσης, σε όλα τα στάδια της παράνομης δράσης τους λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης, ενώ για τις μεταξύ τους επικοινωνίες, χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα καταχωρημένα σε ονόματα ανύπαρκτων αλλοδαπών, ασιατικής καταγωγής.

Σε αρκετές περιπτώσεις, υπάρχουν αναφορές των μελών της συμμορίας για επαφές και διασυνδέσεις τους με επίορκους αστυνομικούς ή υπαλλήλους security, που τους παρείχαν «ασπίδα προστασίας». Για συμμετοχή στην υπόθεση, εξάλλου, κατηγορείται 49χρονος απότακτος αστυνομικός. Το τελευταίο μάλιστα δεκαπενθήμερο πριν από την εξάρθρωση της σπείρας φέρεται να εισέπραξε τρεις φορές το ποσό των 3.000 ευρώ για να εξασφαλίσει το… ακαταδίωκτο στους «πορτοφολάδες», επικαλούμενος επαφές με πρώην συναδέλφους του.

Εναντίον τους σχηματίστηκε κακουργηματική ποινική δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής κατά συναυτουργία και εξακολούθηση, από δράστες που διαπράττουν τέτοιες πράξεις κατ΄ επάγγελμα και συνήθεια, σε συνδυασμό με τις διατάξεις για εγκληματική οργάνωση και πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.