Δεν είναι απλά μια ευχετήρια κάρτα, αν τη φυτέψεις θα γίνει λουλούδι. Αυτή η υπέροχη ιδέα του 2ου ειδικού σχολείου Πειραιά, διακρίθηκε στον μαθητικό διαγωνισμό του Junior Achievement Greece, του μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού μαθητικής επιχειρηματικότητας.

Ads

«Στο πλαίσιο του προγράμματος της «Εικονικής Επιχείρησης», η ομάδα μας, επέστρεψε στο σχολείο με το τρίτο βραβείο, κι αυτό το χρωστάω στα παιδιά, τον Διονύση, τον Κωνσταντίνο, την Αποστολία, τη  Χριστίνα, την Κωσταλία, τον Φίλιππος, τον Στέλιος, τον Τζόρτζιο τον Γιώργο και τον  Αριστείδη λέει η εκπαιδευτικός Μαρία Κωστελίδου, στο tvxs, η οποία με πολλή φροντίδα, όρεξη και προσωπικό χρόνο οδήγησε τα παιδιά ως εδώ.

Πως προέκυψε η ιδέα της κάρτας ;

Έπεσαν πολλές ιδέες στο τραπέζι. Τα παιδιά έχουν τόση φαντασία! Τις συζητήσαμε, είδαμε τα υπέρ και τα κατά κάθε ιδέας και τελικά καταλήξαμε στην απόφαση ότι το προϊόν της επιχείρησης μας θα είναι το δικό μας λιθαράκι στην προστασία του περιβάλλοντος. Πηγή έμπνευσης ήταν το χρησιμοποιημένο χαρτί στους μπλε κάδους του σχολείου μας. Το συλλέξαμε, το πολτοποιήσαμε και προσθέσαμε σπόρους αρωματικών φυτών και βολβούς λουλουδιών.

Ads

Στη συνέχεια το μετατρέψαμε σε νέο χαρτί και του δώσαμε σχήμα κάρτας που ζωγραφίσαμε και γράψαμε ευχές για όλες τις περιστάσεις. Έτσι ο τελικός καταναλωτής μπορεί να φυτέψει την κάρτα μετά τη χρήση της και όχι να την πετάξει. Αυτό αποτελεί ένα καινοτόμο παράδειγμα κυκλικής οικονομίας.

image

image

Πως εργαστήκατε με τα παιδιά;

Συγκροτήθηκε μια ομάδα 10 μαθητών/-τριών και στην πορεία, λαμβάνοντας υπόψη τις επιθυμίες, τις δεξιότητες και το ταλέντο των παιδιών, κάθε μαθητής ανέλαβε ένα επαγγελματικό ρόλο με συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Βασικό κομμάτι της επιτυχίας είναι το μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνουν τα παιδιά, η συνεργασία μεταξύ τους και η υποστήριξη-βοήθεια που λαμβάνουμε από όλο το σχολείο.

Μιλήστε μας για την εμπειρία σας στη ειδική αγωγή. Πως βιώνουν τα παιδιά την εμπειρία της εκπαίδευσης ποιες ειναι οι ελλείψεις και οι δυσκολίες των εκπαιδευτικών

image

image

Στην ειδική αγωγή εργαζομαι 20 χρόνια και έχω δουλέψει σε όλες τις βαθμίδες ειδικής εκπαίδευσης. Έδωσα πολλά, πήρα περισσότερα και συνεχίζω να μαθαίνω και εγώ μαζί με τα παιδιά.

Για τους μαθητές  στην ειδική αγωγή είναι πολύ σημαντική η φοίτηση τους γιατί αποκτούν φίλους, μαθαίνουν να συνεργάζονται, αποκτούν βασικές δεξιότητες καθημερινής ζωής και συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα που συμβάλλουν στην κοινωνικοποίηση και στην μελλοντική αυτονόμηση τους.

Υπάρχουν διαχρονικές ελλείψεις και δυσκολίες σε όλη την εκπαίδευση χωρίς να εξαιρούνται βέβαια και τα σχολεία ειδικής αγωγής. Ελλείψεις σε θέματα υποδομών, εξοπλισμού και χώρων όπως  συμβαίνει και με το δικό μας σχολείο που συστεγάζεται με άλλα 2 σχολεία.

image

image

Που μπορει να προμηθευτεί κανείς τις κάρτες ;

Όποιος επιθυμεί να προμηθευτεί τις κάρτες μας μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω της σελίδας μας στο Facebook  «Φύτεψε Μία Ευχή» όπου μπορείτε να ενημερώνεστε για μελλοντικές δρασεις  και σημεία προώθησης.

Μέσω του σχολείου μας με τηλέφωνο και μέιλ.

2ο ΕΕΕΕΚ Πειραιά «Άνοιξη»

Κεχαγιά 143-6 Καμίνια Πειραιά ΤΚ 18541

ΤΗΛ 2104206007

[email protected]

image