Τα 50 εκατομμύρια ευρώ άγγιξε την περσινή χρονιά η λεία των απατεώνων από τις καταθέσεις. Οι τραπεζικοί λογαριασμοί αδειάζουν με απάτες που στήνονται σε ανυποψίαστους συνδρομητές e-banking. Μάλιστα, όσο μεγαλύτερη είναι η ενημέρωση των πολιτών, τόσο οι δράστες βελτιώνουν τις τεχνικές τους.

Ads

Οι απάτες γίνονται πιο επινοητικές και μπορεί να την πατήσουν ακόμα και οι πιο έμπειροι. Όμως, και μόνο οι «πρωτάρηδες» του e-banking έχουν πια αυξηθεί κατακόρυφα, αφού λόγω πανδημίας, την τελευταία διετία, άνοιξαν λογαριασμό και ξεκίνησαν τις εξ αποστάσεως συναλλαγές 2 εκατομμύρια ιδιώτες. Από αυτούς, πολλοί θεωρούνται «εύκολα θύματα» για τους απατεώνες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», μέχρι πρότινος, η πλειονότητα των emails για το phishing περιείχε ορθογραφικά/συντακτικά λάθη ή παραποιημένα λογότυπα των τραπεζών. Όμως, πλέον, το περιεχόμενο είναι πολύ προσεκτικά γραμμένο και το εικαστικό είναι σαν να το έχει στείλει η τράπεζα. Επίσης, επικαλούνται προβλήματα που δημιουργούν την αίσθηση του κατεπείγοντος, για παράδειγμα ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η κάρτα. Αυτό γίνεται για να είναι η αντίδραση του χρήστη άμεση, για να μην προλάβει να καταλάβει ότι πρόκειται για απάτη, μέχρι να είναι πολύ αργά.

Οι μέθοδοι με τις οποίες σάς αδειάζουν τον τραπεζικό λογαριασμό

Ads

Οι απατεώνες χρησιμοποιούν τρεις μεθόδους, στέλνοντας ενεργούς συνδέσμους με:

  • Γραπτά μηνύματα (sms, viber, What’s Up, messenger)
  • μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mails)
  • κλήσεις από άγνωστο αριθμό, ή από κάποιον αριθμό που θα μοιάζει με τηλεφωνικό κέντρο μεγάλων τραπεζών.

Η πιο δημοφιλής απάτη, σύμφωνα με την ΕΡΤ, είναι να δεχτεί κάποιος καταθέτης, γραπτό μήνυμα όπου θα τον ενημερώνει ότι είναι ασφαλές και θα ζητά να κάνει επιβεβαίωση των προσωπικών του στοιχείων (κωδικούς, one time password, αριθμό ταυτότητας κ.α), ώστε να αποκαλυφθεί κάποιο στοιχείο πρόσβασης στον λογαριασμό ή την κάρτα του καταθέτη.

Επίσης, μέσω e-mail ή γραπτών μηνυμάτων, ζητούν από τους πολίτες να πατήσουν ένα link για να μην ακυρωθεί η πιστωτική τους κάρτα.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας

Σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Αστυνομία καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς επιτήδειοι προσπαθούν να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες εκμεταλλευόμενοι τις τρέχουσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, όπως χαρακτηριστικά συμβαίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπου χρησιμοποιούν προσχήματα με αφορμή την τουριστική περίοδο καθώς και την άνοδο στις τιμές των καυσίμων.

Οι δράστες εξαπατούν ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων και πρατηρίων υγρών καυσίμων, αποσπώντας σημαντικά χρηματικά ποσά από τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Η ΕΛΑΣ συνιστά στους πολίτες να μην καταχωρούν όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης της ηλεκτρονικής τους τραπεζικής σε ιστοσελίδες ή φόρμες που ανοίγουν μέσω υπερσυνδέσμων και να μην κοινοποιούν σε άλλα άτομα τους προσωπικούς τους κωδικούς ή τους κωδικούς επαλήθευσης πιστωτικών καρτών.

Η Ελληνική Αστυνομία, με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης σε διάφορες περιοχές της χώρας, υπενθυμίζει στους πολίτες τις πιο συχνές μεθόδους που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι και παραθέτει χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή τους.