Το τραπεζικό απόρρητο επικαλούνται οι αρμόδιες αρχές της Ελβετίας οι οποίες αρνούνται να εκχωρήσουν στοιχεία αναφορικά με καταθέσεις τις οποίες ενδεχομένως κατέχουν Έλληνες βουλευτές σε ελβετικές τράπεζες. Μάλιστα, η ελβετική πλευρά υπογραμμίζει ότι είχε ενημερώσει σχετικά την ελληνική Βουλή από τον περασμένο Απρίλιο. Το θέμα είχε προκαλέσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση στην Αθήνα, με τη ΝΔ να εξαιρεί τους βουλευτές της από τη διαδικασία η οποία οδήγησε τελικά σε φιάσκο. Κύκλοι του πρώην προεδρείου της Βουλής που είχαν κινήσει τη διαδικασία δηλώνουν στο tvxs.gr ότι είχαν ενημέρωση σύμφωνα με την οποία μόνο μέσω ατομικών εξουσιοδοτήσεων των βουλευτών θα ήταν εφικτό το «άνοιγμα» των λογαριασμών.

Ads

Όπως προκύπτει από επιστολή της Ένωσης Ελβετικών Τραπεζών προς την ειδική γραμματεία του προέδρου της Βουλής, στις 27 Ιουλίου, το ελληνικό πολιτικό σύστημα είχε ενημερωθεί από τις 25 Απριλίου ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης των αιτούμενων στοιχείων.
 
Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Όπως ήδη σας έχουμε απαντήσει στα mail μας της 25ης Απριλίου και της 11ης Μαΐου 2012 δεν είναι στη πολιτική των Ελβετικών Τραπεζών να προωθούμε τέτοια αιτήματα στο σύνολο των μελών μας. Τα μέλη του κοινοβουλίου μπορούν απευθείας να έρθουν σε επαφή με τις τράπεζες τους σε περίπτωση που διατηρούν λογαριασμούς στην Ελβετία. Σε κάθε περίπτωση οι Ελβετικές Τράπεζες δεν είναι υποχρεωμένες να επιβεβαιώνουν ότι ένα συγκεκριμένο πρόσωπο δεν έχει λογαριασμούς σε αυτές. Είναι επίσης γεγονός ότι η πολιτική ορισμένων τραπεζών είναι να μην επιβεβαιώνουν τέτοια αρνητικά αιτήματα».
 
Πριν από το αίτημα του ελληνικού κοινοβουλίου είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Ελληνοελβετού βουλευτή Ιωσήφ Ζησιάδη σύμφωνα με τις οποίες η συμφωνία της Ελλάδας με την Ελβετία για τη φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων στις ελβετικές τράπεζες καθυστερεί επειδή ανάμεσα στους κατόχους αντίστοιχων ποσών είναι οι περισσότεροι Έλληνες βουλευτές.
 
Ακολούθησε η εξουσιοδότηση του γενικού γραμματέα του Κοινοβουλίου Θανάση Παπαϊωάννου από τους βουλευτές της προηγούμενης Βουλής, πλην των μελών της ΚΟ της ΝΔ, να προωθήσει το αίτημα στο υπουργείο Εξωτερικών της Ελβετίας για να διαβιβαστεί στην Ένωση Ελβετικών Τραπεζών. Η ΝΔ αρνήθηκε να συμμετάσχει στη διαδικασία την οποία χαρακτήριζε επικοινωνιακή, υποστηρίζοντας ότι αυτή θα αποτελούσε απλώς ακόμη ένα πλήγμα στο κύρος της χώρας και μάλιστα χωρίς να διαλευκάνει τις συνθήκες διαχείρισης του δημόσιου χρήματος.
 
Μιλώντας στο tvxs.gr, κύκλοι του πρώην προεδρείου της Βουλής μεταφέρουν ότι το αίτημα προς τις ελβετικές αρχές για «άνοιγμα» των λογαριασμών των Ελλήνων βουλευτών επιχειρήθηκε αρχικά να διαβιβαστεί μέσω της Ελβετικής Ένωσης Τραπεζών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελβετική πλευρά είχε απαντήσει ότι μόνο μέσω ατομικών εξουσιοδοτήσεων των βουλευτών οι οποίες θα αποστέλλονταν μέσω του υπουργείου Εξωτερικών θα ήταν δυνατό να ικανοποιηθεί το αίτημα, εξού και η διαδικασία η οποία ακολουθήθηκε.

Από την πλευρά τους, παράγοντες της γενικής γραμματείας της Βουλής δηλώνουν ότι στις 27 Ιουλίου, οπότε και απεστάλη η επίσημη απάντηση – άρνηση της ελβετικής πλευράς, δεν υπήρχε επιτροπή πόθεν έσχες στο Κοινοβούλιο, η οποία συγκλήθηκε για πρώτη φορά χθες ανακοινώνοντας και την εξέλιξη στο θέμα.

«Η παραμονή επί μήνες στο συρτάρι, των διαδοχικών αρνητικών απαντήσεων της Ένωσης Ελβετικών Τραπεζών, προκαλεί αλγεινή εντύπωση και αναπάντητα ερωτηματικά και απαιτεί εξηγήσεις για τους συνολικούς χειρισμούς των αρμοδίων», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ / ΕΚΜ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος συμπεραίνει ότι «παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις και διαβεβαιώσεις των αρμοδίων της κυβέρνησης και της Βουλής, τα ονόματα των Ελλήνων βουλευτών που σε καιρούς Μνημονίου έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό, παραμένουν, προκλητικά, επτασφράγιστο μυστικό».

Ads