Συνολικά επτά εντάλματα σύλληψης και 25 κατηγορούμενοι, υψυλόβαθμα στελέχη του ΤΤ και επιχειρηματίες, για πέντε κακουργήματα είναι ο απολογισμός της εισαγγελικής έρευνας για τα θαλασσοδάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, από τα οποία σύμφωνα με τα στοιχεία προέκυψε ζημιά για το Δημόσιο εκατοντάδων εκατομμυρίων (σύμφωνα με τις πληροφορίες περίπου 500 εκ.). Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί μέχρι αυτήν την ώρα τρία άτομα, και ειδικότερα ο επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης του Alpha, Δημήτρης Κοντομηνάς, ο οποίος ωστόσο νοσηλεύεται σε ιδιωτική κλινική, και οι Μάριος Βαρώτσης, πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και ο επιχειρηματίας Χαράλαμπος Γιαγκούδης, που παλαιότερα ήταν αναπληρωτής γενικός διευθυντής Εργασιών Δικτύου στην ΤΤ Ηellenic Ρostbank. Μεταξύ των διωκόμενων είναι και ο προφυλακιστέος – για άλλη υπόθεση – Λαυρέντης Λαυρεντιάδης.

Ads

Υψηλόβαθμα στελέχη του ΤΤ κατηγορούνται πως χορήγησαν υπέρογκα δάνεια σε επιχειρηματίες χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις. Τα επενδυτικά δάνεια χρησιμοποιήθηκαν από τους διωκόμενους επιχειρηματίες για δημιουργία προσωπικού πλουτισμού και όχι για την ενίσχυση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας. 

Αναλυτικά για τα «κόκκινα δάνεια» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου διώκονται οι: Άγγελος Φιλιππίδης, Μάριος Βαρότσης, Αντώνης Καμινάρης, Γεώργιος Στάμνου, Γεώργιος Μπριντάλου, Λυμπέρης Κατσιουλιέρης, Σπύρος Πολίτης, Χαράλαμπος Γιαγκούδης, Φωτεινή Κρέστα, Διονύσης Γκολφινόπουλος, Κλεάνθης Παπαδόπουλος, Χάρης Σιγανός, Γεώργιος Ξυφαράς, Δημήτρης Κυπαρίσσης, Αναστασία Σακελλαρίου, Περικλής Χανάκης, Παναγιώτα Μπέζα, Χρήστος Μαρούσος, Ιωάννης Τσάγδης, Σπυρίδων Παντελιάς, Λυδία Κεκρίδου, Αθανάσιος Χασάπης και Ιωάννης Λεβεντίδης.

Το πόρισμα όπως δημοσιεύεται στα Νέα

Ads
 

Η ανάκριση για την υπόθεση, σύμφωνα με το Βήμα, αναμένεται να επικεντρωθεί στις δανειοδοτήσεις των 110 εκατ. ευρώ στον Δημ. Κοντομηνά και η εξαγορά της εταιρείας πιστωτικών καρτών από το ΤΤ, το δάνειο 100 εκατ. ευρώ στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και τα δάνεια 17 εκατ. ευρώ στο ζεύγος Γριβέα αλλά και το άλλο δάνειο στην εταιρεία που είχαν συνεταιρικά με το Τ. Τ. Και αυτή η εταιρεία δανειοδοτούνταν. Οι δύο τελευταίοι εκφεύγουν τη σύλληψη.
 
Διαβάστε επίσης:

 
Σε βάρος των επιχειρηματιών Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα, όπως αναφέρεται στο Βήμα, ασκήθηκε δίωξη για άμεση συνεργεία στην απιστία και νομιμοποίηση χρημάτων από εγκληματικές ενέργειες τελεσθείσες κατ’ επάγγελμα. Εναντίον των Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και Περικλή Λίβα προτείνεται η άσκηση δίωξης για άμεση συνεργεία σε απιστία και ειδικότερα σε βάρος του Λ. Λαυρεντιάδη και για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.
 
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, για τους Άγγελο Φιλιππίδη, Δημήτρη Κοντομηνά, Ιωάννη Ρόρρη, Αλεξάνδρα Λιακοπούλου και Μάριο Βαρότση δίωξη για απάτη σε βάρος του Δημοσίου με τις επιβαρυντικές περιστάσεις (ειδικότερες συνθήκες εγκληματικής δράσεως, αντικείμενο ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας) εκ της οποίας το όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε ο δράστης ή η ζημία που προξενήθηκε είναι μεγαλύτερη των 150.000 ευρώ. Προσθετικά σε βάρος του Δημήτρη Κοντομηνά για συνεργεία σε απιστία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
 
Για τον Δημήτρη Κοντομηνά στο πόρισμα περιγράφεται μια δαιδαλώδης δανειοδότηση των εταιρειών του (Demco, Bestline κλπ) από το 2008 έως το 2012, ενώ επισημαίνεται πως ο δανεισμός συνεχίζεται και τα έτη 2010 και 2012 με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είχε εξελιχθεί το 2011 στον μεγαλύτερο πιστωτή της Demco, καθώς την είχε χρηματοδοτήσει με ποσό ύψους 38.500.000 ευρώ. Σύμφωνα με το πόρισμα, όπως αναφέρεται στο Βήμα, υπήρξε χρηματοδότηση της Demco με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους σε σύγκριση με τα δεδομένα της αγοράς. Η συνολική δανειοδότηση ήταν ύψους 95.500.000 ευρώ.
 
Αυτοί που είχαν τη διαχείριση της τράπεζας δηλαδή οι Α. Φιλιππίδης και Κ. Παπαδόπουλος, επέλεξαν, σύμφωνα με το πόρισμα «εν γνώσει τους, καταφανώς εις βάρος των συμφερόντων της τράπεζας και κατά παράβαση των κανόνων της συνετούς τραπεζικής πρακτικής να γίνει το ΤΤ μακράν ο μεγαλύτερος δανειστής των εταιριών του ομίλου DEMCO και του Δ. Κοντομηνά, να χρηματοδοτήσουν ως άνω την εξαγορά των θυγατρικών της Village Hellas παρά τον υψηλό πιστωτικό κίνδυνο που παρουσίαζε (η εν λόγω εξαγορά) χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμα και χωρίς να λάβουν υπόψη τα ICAP Reports πριν την επίμαχη χρηματοδότηση, ούτε για τις εξαγοράζουσες ούτε για τις εξαγοραζόμενες εταιρίες και χωρίς να θέσουν ουσιαστικές εξασφαλίσεις για την προάσπιση των συμφερόντων της Τράπεζας δεδομένου και του ύψους των ομολογιακών Δανείων που δόθηκαν».
 
Σχετικά με τις εγγυήσεις που υπήρξαν για την χορήγηση του δανείου, αναφέρεται στο πόρισμα: «Οι προσωπικές εγγυήσεις ακόμα και ευυπόληπτων θεωρούμενων προσώπων δεν τεκμηριώνουν διασφαλιστική αξία, αν δεν συνοδεύονται από εμπράγματες εξασφαλίσεις ελεύθερες βαρών… Επιπλέον» σημειώνεται στο πόρισμα «οι μετοχές της εταιρίας Bestline ήταν ήδη βεβαρημένες με ενέχυρο υπέρ άλλης τράπεζας (της Τράπεζας Πειραιώς), ως εξασφάλιση δανείου με υπόλοιπο 6.335.000 ευρώ».
 
Για τον ήδη κρατούμενο Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ο οποίος διώκεται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αναφέρεται: «…Το κοινό ομολογιακό δάνειο το οποίο μεταφέρθηκε αρχικά σε εταιρεία συμφερόντων του επιχειρηματία Λαυρεντιάδη, η οποία δεν υπαγόταν στον όμιλο Alapis, κατέληξε σε προσωπικό λογαριασμό του επιχειρηματία…. Όχι μόνο δεν χρησιμοποιήθηκε για τον σκοπό για τον οποίο δόθηκε, αλλά τουναντίον κατέληξε σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό του ιδίου…. προσποριζόταν εισόδημα ξεπλένοντας χρήματα που του δόθηκαν». Τα χρήματα κατέληγαν σε λογαριασμό του στη Millenium και στην εταιρεία Blue Island Properties, ανώνυμη εμπορική και κτηματική εταιρεία.