Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη υπέβαλαν 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ Γιάννη Ραγκούση. Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να δώσει στη δημοσιότητα το πόρισμα της Επιτροπής Παρακολούθησης σχετικά με την υλοποίηση πορισμάτων του Συνηγόρου του Πολίτη επί περιστατικών έκνομης αστυνομικής βίας.

Ads

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει πως το Νοέμβριο του 2019 συστάθηκε επιτροπή για τη διερεύνηση της αστυνομικής βίας με απόφαση του Υπουργείου με αποστολή της την «τακτική παρακολούθηση της διαδικασίας υλοποίησης παρατηρήσεων και πορισμάτων του Συνηγόρου του Πολίτη που αφορούν στη διοικητική διερεύνηση πειθαρχικών παραπτωμάτων» της Αστυνομίας.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι:

– στις 12 Νοεμβρίου 2019, με αφορμή τους χειρισμούς ομάδας αστυνομικών στην υπόθεση Ινδαρέ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής προειδοποιούσε σε αυστηρό τόνο με παραίτηση και καλούσε τον κ. Χρυσοχοΐδη να διατάξει άμεσα τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ).

Ads

– Ο υπουργός, απαντώντας, διαβεβαίωνε –ψευδώς όπως αποδείχτηκε- τον Πρόεδρο της Επιτροπής ότι η επιχείρηση εκκένωσης πραγματοποιήθηκε δίχως να ασκηθεί αστυνομική βία, παρότι οι σχετικές καταγγελίες των θυμάτων αποδεικνύονταν από ατράνταχτα οπτικοακουστικά ντοκουμέντα.

– Έκτοτε έχουμε γίνει μάρτυρες πληθώρας περιστατικών έκνομης συμπεριφοράς από μεμονωμένους αστυνομικούς και, ειδικότερα, από αναξιοκρατικά νεοπροσληφθέντες Ειδικούς Φρουρούς, με πιο πρόσφατο τον απρόκλητο ξυλοδαρμό δύο 24χρονων νεαρών στα Σεπόλια.

– Περιστατικό βίαιου ξυλοδαρμού είχαμε και εις βάρος ανύποπτου μοτοσικλετιστή από άνδρες της φρουράς επίσημου προσώπου στην οδό Μιχαλακοπούλου.

– Τα φαινόμενα αυτά, αντί να μειώνονται, παρουσιάζουν ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση, λόγω, κυρίως, της συστηματικής συγκάλυψης και της καλλιέργειας κλίματος ατιμωρησίας από την πλευρά του Υπουργείου και της Κυβέρνησης συνολικά, με αποτέλεσμα να πλήττονται οι Έλληνες πολίτες, οι γυναίκες και οι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά σε τελική ανάλυση και το ίδιο το κράτος δικαίου στην πατρίδα μας.

Ρωτούν λοιπόν τον υπουργό:

1. Γιατί δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα, έναν και πλέον μήνα μετά  την κατάθεσή του, το πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης Περιστατικών Αστυνομικής Βίας, την οποία ο ίδιος συγκρότησε, προκειμένου, υποτίθεται, να διερευνά πειθαρχικά παραπτώματα απ’ την πλευρά των αστυνομικών οργάνων;

2. Έχει κοινοποιήσει το εν λόγω πόρισμα στο Συνήγορο του Πολίτη, την υλοποίηση των παρατηρήσεων του οποίου παρακολουθεί η Επιτροπή;

Ακόμα αιτούνται να κατατεθεί στη Βουλή το πόρισμα που παρέδωσε η Επιτροπή Διερεύνησης Περιστατικών Αστυνομικής Βίας στις 4 Μαϊου 2020 στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Αναλυτικά η ερώτηση και το αίτημα κατάθεσης εγγράφων:

Προς τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: «Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να δώσει στη δημοσιότητα το πόρισμα της Επιτροπής Παρακολούθησης σχετικά με την υλοποίηση πορισμάτων του Συνηγόρου του Πολίτη επί περιστατικών έκνομης αστυνομικής βίας».

Με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στις 26 Νοεμβρίου 2019 συγκροτήθηκε επιτροπή για τη διερεύνηση της αστυνομικής βίας. Αντικείμενο της επιτροπής, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, ήταν η «τακτική παρακολούθηση της διαδικασίας υλοποίησης παρατηρήσεων και πορισμάτων του Συνηγόρου του Πολίτη που αφορούν στη διοικητική διερεύνηση πειθαρχικών παραπτωμάτων» της Αστυνομίας.

Υπενθυμίζεται πως δεν είχε παρέλθει ούτε ένας μήνας από τη σύσταση της Επιτροπής, όταν στις 12 Νοεμβρίου 2019, με αφορμή τους χειρισμούς ομάδας αστυνομικών στην υπόθεση Ινδαρέ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής προειδοποιούσε σε αυστηρό τόνο με παραίτηση και καλούσε τον κ. Χρυσοχοΐδη να διατάξει άμεσα τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ). Ο Υπουργός, απαντώντας, διαβεβαίωνε –ψευδώς όπως αποδείχτηκε- τον Πρόεδρο της Επιτροπής ότι η επιχείρηση εκκένωσης πραγματοποιήθηκε δίχως να ασκηθεί αστυνομική βία, παρότι οι σχετικές καταγγελίες των θυμάτων αποδεικνύονταν από ατράνταχτα οπτικοακουστικά ντοκουμέντα.

Έκτοτε έχουμε γίνει μάρτυρες πληθώρας περιστατικών έκνομης συμπεριφοράς από μεμονωμένους αστυνομικούς και, ειδικότερα, από αναξιοκρατικά νεοπροσληφθέντες Ειδικούς Φρουρούς, με πιο πρόσφατο τον απρόκλητο ξυλοδαρμό δύο 24χρονων νεαρών στα Σεπόλια. Ανάλογο, μάλιστα, περιστατικό βίαιου ξυλοδαρμού είχαμε και εις βάρος ανύποπτου μοτοσικλετιστή από άνδρες της φρουράς επίσημου προσώπου στην οδό Μιχαλακοπούλου, για το οποίο η Κυβέρνηση συνεχίζει μέχρι σήμερα να ψεύδεται και να αποκρύπτει την αλήθεια από τον ελληνικό λαό. Είναι δε, πανθομολογούμενο πως τα φαινόμενα αυτά, αντί να μειώνονται, παρουσιάζουν ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση, λόγω, κυρίως, της συστηματικής συγκάλυψης και της καλλιέργειας κλίματος ατιμωρησίας από την πλευρά του Υπουργείου και της Κυβέρνησης συνολικά.

Επειδή, με την ακολουθούμενη πολιτική συγκάλυψης, ατιμωρησίας αλλά και ενθάρρυνσης απ’ την πλευρά της Κυβέρνησης φαινομένων έκνομης αστυνομικής βίας, πλήττονται οι Έλληνες πολίτες, οι γυναίκες και οι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά σε τελική ανάλυση και το ίδιο το κράτος δικαίου στην πατρίδα μας,

Α. Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Γιατί δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα, έναν και πλέον μήνα μετά  την κατάθεσή του, το πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης Περιστατικών Αστυνομικής Βίας, την οποία ο ίδιος συγκρότησε, προκειμένου, υποτίθεται, να διερευνά πειθαρχικά παραπτώματα απ’ την πλευρά των αστυνομικών οργάνων;

2. Έχει κοινοποιήσει το εν λόγω πόρισμα στο Συνήγορο του Πολίτη, την υλοποίηση των παρατηρήσεων του οποίου παρακολουθεί η Επιτροπή;

Β. Αιτούμεθα να κατατεθεί στη Βουλή:

Το πόρισμα που παρέδωσε η Επιτροπή Διερεύνησης Περιστατικών Αστυνομικής Βίας στις 4 Μαϊου 2020 στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Οι ερωτώντες και αιτούντες βουλευτές

Ραγκούσης Γιάννης
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αγαθοπούλου Ειρήνη Ελένη
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Σία
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυγέρη Δώρα
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θοδωρής
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Κασιμάτη Νίνα
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μάρκου Κώστας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Γιάννης
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαηλιού Γιώργος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πολάκης Παύλος
Πούλου Γιώτα
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σκουρλέτης Πάνος
Σκουρολιάκος Πάνος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γεώργιος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νίκος
Χαρίτσης Αλέξης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος