Mαθητές Ρομ του Δενδροποτάμου μαζί με τους γονείς τους πραγματοποίησαν χθες παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά στο δημαρχείο της Μενεμένης στη Θεσσαλονίκη, ζητώντας τη δημιουργία νέας σχολικής στέγης. Μάλιστα απέκλεισαν το δρόμο μπροστά στο δημαρχείο για περίπου μισή ώρα.

Ads

Οι διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν στον προαύλιο χώρο των 3ου και 5ου Δημοτικού Διαπολιτισμικού Σχολείου στα οποία φοιτούν τα παιδιά και ξεκίνησαν την πορεία προς το δημαρχείο. Το σοβαρό πρόβλημα στατικότητας που εντοπίζεται στα σχολεία έχει επιβεβαιωθεί καθώς τα κτίρια έχουν κριθεί δύο φορές ακατάλληλα από εμπειρογνώμονες της Νομαρχίας.

Η κινητοποίηση διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Γυναικών Ρομ, καθώς φέτος δεν υπάρχει Σύλλογος Γονέων των δύο σχολείων. Οι συζητήσεις έγιναν με την Αντιδήμαρχο Παιδείας και Εκπαίδευσης, Αφροδίτη Ναλπαντίδου, καθώς ο δήμαρχος Γιώργος Ακτσελής απουσίαζε.

Το Τvxs επικοινώνησε τηλεφωνικά με την πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Ρομ, κ. Άννα Μάγκα η οποία δήλωσε επί του θέματος: «Πρέπει ν βρεθεί μια λύση. Οι γονείς όλοι, ανησυχούν καθημερινά για τα παιδιά τους. Τα κτίρια είναι ακατάλληλα και οι μαθητές κινδυνεύουν».

Ads

Στη συνάντηση η κ. Ναλπαντίδου, ισχυρίστηκε σύμφωνα με την κ. Μάγκα πως το έργο ανέγερσης των νέων σχολείων που θα στεγάσει τους φοιτητές έχει «κολλήσει» στο γεγονός πως δεν έχει βρεθεί εργολάβος που θα αναλάβει το έργο. Παράλληλα ο κ. Ακτσελής, απέστειλε ανακοίνωση, στην οποία εκφράζει έκπληξη για την κινητοποίηση, εφόσον το πρόβλημα σχολικής στέγης βαίνει προς λύση.

Η ανακοίνωση έγραφε μεταξύ άλλων πως το έργο ανέγερσης του 3ου Δημοτικού οδεύει προς τη δεύτερη δημοπράτηση στις 10 Φεβρουαρίου, ενώ η κατασκευή του 5ου δημοτικού βρίσκεται στη φάση έκδοσης άδειας ανοικοδόμησης. Η αιτιολογία αυτή ακούγεται, σύμφωνα πάντα με την πρόεδρο του Σύλλογου Γυναικών Ρομ Δενδροποτάμου, από το 2002.

«Από το σεισμό του 2002 μας λένε κάθε χρόνο τα ίδια πράγματα. Στον αγιασμό του 2008 είχαν παρευρεθεί ο Νομάρχης κ. Ψωμιάδης αλλά και πολλά τηλεοπτικά κανάλια. Εκείνη την ημέρα υπήρχε μια μπουλντόζα που έριξε ένα μικρό τοίχο και μετά έφυγε χωρίς να ξαναγυρίσει. Έχουμε αγανακτήσει όλοι», μας είπε η κ. Μάγκα.

Η ερώτηση που προκύπτει από όλο αυτό το «θέατρο του παραλόγου» είναι γιατί δεν έχουν μεταφερθεί οι μαθητές σε σχολεία στη γειτονική Μενεμένη. Η κ. Μαγγά μας ενημέρωσε πως έγιναν ακόμα και μεμονωμένες προσπάθειες οι οποίες όμως έπεσαν στο κενό. Στη Μενεμένη λειτουργούν ήδη δύο νεόκτιστα σχολεία.

Σήμερα θα συνεδριάσουν οι γονείς των μαθητών για να αναδείξουν το νέο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ο οποίος θα πιέσει εντονότερα την πολιτεία, αν όχι για την ανέγερση των νέων σχολείων, τουλάχιστον για τη μεταφορά των 430 παιδιών που θέτουν σε κίνδυνο καθημερινά την ίδια τους τη ζωή.