Σε 700 ανέρχονται τα πρατήρια με «πειραγμένες» αντλίες, εκτιμά η Ομοσπονδία Πρατηριούχων με βάση τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας του Πολυτεχνείου.

Ads

Όπως επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων – Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), η έρευνα καταδεικνύει ότι 700 πρατήρια από τα συνολικά 7.000 στη χώρα, διαθέτουν μηχανισμούς που κλέβουν τους καταναλωτές.

Η ΠΟΠΕΚ ζητεί μάλιστα να δοθεί η έρευνα στη δημοσιότητα προκειμένου να πληροφορηθεί υπεύθυνα η κοινή γνώμη και ο κλάδος για το περιεχόμενό της και να αποδοθούν «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, οι τελευταίες εξελίξεις δικαιώνουν τις καταγγελίες της για την έξαρση των κλοπών καυσίμου σε βάρος των καταναλωτών με χρήση των παράνομων μηχανισμών που αλλοιώνουν τις ενδείξεις των αντλιών.

Ads

Για τους λόγους αυτούς, ζητεί από την Πολιτεία «να εντοπίσει και να τιμωρήσει τους βενζινοπώλες που παρανομούν και τα κυκλώματα που τροφοδοτούν την αγορά με την τεχνολογία της καταδολίευσης των αντλιών», επισημαίνοντας με νόημα πως η ανακάλυψη ενός πρατηρίου δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς.

«Η κατάσταση κατά την οποία οι μεν βενζινοπώλες υφίστανται αθέμιτο ανταγωνισμό, οι δε καταναλωτές πέρα από την καταιγίδα των αυξήσεων στους φόρους πληρώνουν και “καπέλα” στις τιμές, πρέπει να σταματήσει το συντομότερο», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΠΕΚ.

Ρεκόρ ανόδου των τιμών των καυσίμων στην Πελοπόννησο
Δραματική χαρακτήρισε την κατάσταση με τις τιμές στα καύσιμα ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Αρκαδίας, Τάσος Κακλαμάνος. «Τα τιμολόγιά μας από το πρωί ως το μεσημέρι έχουν διαφορετική τιμή. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές που μας χρεώνουν οι εταιρείες αλλάζουν από λεπτό σε λεπτό και οι αυξήσεις αυτές είναι αισθητές στους καταναλωτές», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος των βενζινοπωλών ανέφερε πως η αμόλυβδη στην Πελοπόννησο έχει ξεπεράσει το 1,70 ευρώ ανά λίτρο και το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται προς 87 λεπτά κατά μέσο όρο, ενώ εκτίμησε πως εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση η τιμή της αμόλυβδης θα φτάσει τα 2 ευρώ.

Η κούρσα ανόδου των τιμών πλήττει τους βενζινοπώλες, σημείωσε ο κ. Κακλαμάνος και εκτίμησε ότι τα πρατήρια που θα κλείσουν στην Πελοπόννησο ή θα αναστείλουν την λειτουργία τους θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα.