«Πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση προκαλεί το νέο μπαράζ δημοσιευμάτων που στήνουν κλίμα χρεοκοπίας, κηρύσσοντας  έναν νέο πόλεμο φθοράς απέναντι στην Ελλάδα εν όψει του Eurogroup της 24ης Απριλίου. «Πονοκέφαλο» αποτελεί όμως και το μεταναστευτικό που αποζητά άμεσες λύσεις, ενώ η κατάληψη της Πρυτανείας έχει προκαλέσει «επιπλοκές» στη σχέση Μαξίμου – Πανούση.

Ads

«Πόλεμο φθοράς» βλέπει η Εφημερίδα των Συντακτών στη νέα ομοβροντία αρνητικών δημοσιευμάτων κατά της Αθήνας. με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα στις γερμανικές εφημερίδες Bild, FAZ αλλά και στους Financial Times επιχειρείται να επανέλθουν στο προσκήνιο τα σενάρια περί Grexit, στην προσπάθεια των δανειστών να διαρρήξουν τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, εκτιμά η Εφημερίδα των Συντακτών. Το Μαξίμου πάντως θεωρεί ότι οι συζητήσεις στα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται σε καλό δρόμο εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις 24 Απριλίου, συνεχίζει.

Παρότι ελληνική κυβέρνηση και πιστωτές φαίνεται να έχουν βρει κοινή γλώσσα, τα «αγκάθια» παραμένουν για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας με τους δανειστές να πιέζουν σε μία σειρά κρίσιμα ζητήματα όπως το Ασφαλιστικό, ο ΦΠΑ, τα εργασιακά, οι ομαδικές απολύσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις, ενώ στο τραπέζι προστέθηκαν και οι ρυθμίσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας που προωθεί η κυβέρνηση, σημειώνει από την πλευρά του το Έθνος σχολιάζοντας τις «κρίσιμες διαπραγματεύσεις».

Θέμα – θέμα θα προχωρεί η διαπραγμάτευση με τους δανειστές τις επόμενες μέρες και το υπουργείο Οικονομικών προσβλέπει σε μία καταρχήν συμφωνία για ορισμένα από αυτά – ώστε να απελευθερωθεί ένα μέρος της δόσης – και σε μετάθεση για τον μετά τον Ιούνιο των δύσκολων αποφάσεων για το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά, γράφουν Τα Νέα που βλέπουν την κυβέρνηση να δίνει λίγο-λίγο τις δεσμεύσεις και τους δανειστές λίγα-λίγα τα λεφτά.

Ads

Στο μεταξύ, με τους «ναυαγούς» της Γαύδου να έχουν φτάσει στην Αθήνα, το ζήτημα της μετανάστευσης θίγουν Τα Νέα. «Τριπλάσιοι από πέρυσι είναι οι 10.445 μετανάστες που μπήκαν παρανόμως στην Ελλάδα δια θαλάσσης το πρώτο τρίμηνο του 2015. προ μηνός η αρμόδια υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου είχε πει πως αν ενοχλούν θα τους πάρει στους διαδρόμους του υπουργείου», γράφουν στο κεντρικό του σχόλιο Τα Νεα. «Ούτως ή άλλως η σύσταση χαρτοφυλακίου δεν αρκεί για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα. Το να γίνεται στο κέντρο της Αθήνας αποθήκη ανθρώπων – ή ανοιχτό κέντρο κράτησης – με ότι αυτό συνεπάγεται είναι μη λύση. Είναι επίσης επικίνδυνο ιδίως για αυτούς, δηλαδή τους παράτυπους μετανάστες που η κυβέρνηση διατείνεται ότι επιθυμεί να προστατέψει», συνεχίζουν τα Νέα. «Και καλά η Χριστοδουλοπούλου – στο Μαξίμου δεν βλέπουν; Δεν θέλει κανείς να σκεφτεί ότι έμμεσα σιγοντάρεται στο πεζοδρόμιο η Χρυσή Αυγή που , όπως έχει φανεί εντός Βουλής, η συμπολίτευση τη χαϊδεύει ως ανάχωμα στη ΝΔ», καταλήγουν Τα Νέα.

Τέλος, με τον πρωθυπουργό συναντάται σήμερα ή αύριο ο αναπληρωτής υπουργός Δημοσίας Τάξης Γιάννης Πανούσης, που απειλεί με παραίτηση αν η κυβέρνηση δεν αλλάξει στάση για την κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ. «Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση ο Πανούσης», εκτιμά η Εφημερίδα των Συντακτών που αναφέρεται στον κυβερνητικό εκπρόσωπο που άδειασε τον αναπληρωτή υπουργό καταγγέλλοντας παράλληλα τρομοϋστερία ΜΜΕ και Σαμαρά.