Το σύνθημα «Pompeo go home! Ανεπιθύμητος ο Πομπέο, υπουργός του πολέμου. Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» ακολουθεί τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών από τη Θεσσαλονίκη στην Κρήτη.

Ads

Μετά συλλαλητήριο που διοργάνωσαν φορείς του κινήματος ειρήνης, εργατικά σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι στη Θεσσαλονίκη, από τη Δευτέρα άρχισαν στην Κρήτη οι διαδηλώσεις εναντίον της άφιξης του Πομπέο στο νησί.

Εκπαιδευτικοί, κόμματα και φορείς διαδήλωσαν στην πλατεία Λιονταριών στο Ηράκλειο, ενώ οι αντιδράσεις κορυφώνονται σήμερα στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με αναφορές στα τοπικά μέσα, τα Χανιά έχουν κατακλυστεί εδώ και μέρες από Αμερικανούς πράκτορες και στρατιωτικούς υπό τον φόβο αντιδράσεων, ενώ ολόκληρα ξενοδοχεία έχουν δεσμευτεί για να καταλύσει η συνοδευτική αποστολή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ads

Το αντιπολεμικό κίνημα στην Κρήτη εστιάζει μεταξύ άλλων και στα σχέδια επέκτασης της βάσης της Σούδας που βρίσκονται στην ατζέντα των επαφών της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τους Αμερικανούς, ενώ στον χορό των αντιδράσεων μπαίνει και το περιβαλλοντικό κίνημα κατά των εξορύξεων στις θάλασσες δυτικά και νότια του νησιού, στις οποίες εμπλέκεται και η αμερικανική εταιρεία Exxon Mobil (μαζί με τα ΕΛΠΕ και τη γαλλική Total) μετά τις συμφωνίες που υπογράφηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ και έγιναν νόμος του κράτους με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας.

Χθες στην πλατεία Λιονταριών στο Ηράκλειο διαδήλωσαν εκπαιδευτικοί ύστερα από κάλεσμα της ΕΛΜΕ Ηρακλείου στο οποίο έκανε λόγο για επίσκεψη που «προσβάλλει τα φιλειρηνικά αισθήματα του ελληνικού λαού».

Στο ίδιο κλίμα η Κ.Ο. Ηρακλείου του ΚΚΕ(μ-λ) κατήγγειλε τη «μετατροπή της χώρας μας σε ένα απέραντο αμερικανονατοϊκό ορμητήριο που θα μακελεύει τους λαούς της περιοχής».

Για σήμερα στα Χανιά καλούν στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στις 6.30 μ.μ. η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων, τονίζοντας πως σκοπός της επίσκεψης είναι «η διατήρηση της ΝΑΤΟϊκής συνοχής στην περιοχή βάζοντας στο κρεβάτι του Προκρούστη τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα». Στο ίδιο σημείο, στης 7 μ.μ. η Πρωτοβουλία Αντίστασης καλεί σε συγκέντρωση τονίζοντας πως η επίσκεψη γίνεται σε μια κρίσιμη συγκυρία και στόχος της είναι η συνολική υπηρέτηση των σχεδίων των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή. Καλέσματα απευθύνουν και η κατάληψη Rosa Nera, το Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών Χανίων και άλλες συλλογικότητες.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, που χθες βράδυ φιλοξενήθηκε στο σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη στο Ακρωτήρι, θα επισκεφθεί σήμερα τη βάση της Σούδας και κατόπιν θα γίνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ, ενώ θα ξεναγηθεί στον Αρχαιολογικό Χώρο της Απτέρας.