Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν οι πολύτεκνοι γονείς με αφορμή τις περικοπές που εξήγγειλε η κυβέρνηση σε επιδόματα και συντάξεις βάσει ορίου εισοδήματος. Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη συνάντηση της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας (ΑΣΠΕ) με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Αυτή τη στιγμή που η Ελλάδα είναι η τρίτη κατά σειρά «γερασμένη» χώρα, η πολιτεία λαμβάνει μέτρα για τους πολύτεκνους καθιστώντας τους πια ένα μη ελκυστικό μοντέλο», δήλωσε στο tvxs.gr ο Βασίλης Θεοτοκάτος, πρόεδρος της ΑΣΠΕ.

Ads

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Τρίτη στη Βουλή, καταργείται η χορήγηση του επιδόματος και της σύνταξης στην πολύτεκνη μητέρα ενώ ορίζεται ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα μίας πολύτεκνης οικογένειας με τέσσερα παιδιά κάτω των 23 ετών δεν θα υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ ετησίως (410 ευρώ μηνιαίως). Παράλληλα, το ίδιο όριο ορίζεται και στις προσλήψεις πολυτέκνων για μερική απασχόληση, στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ και στις μεταθέσεις δημοσίων υπαλλήλων. Με αυτή την έννοια μία οικογένεια με τέσσερα και περισσότερα τέκνα και εισόδημα 40.000 ευρώ θεωρείται ότι βρίσκεται σε προνομιακή θέση.

Όσον αφορά τα μέτρα για τους πολυτέκνους σημειώνεται ότι παρόμοια νομοθετική ρύθμιση είχε επιχειρηθεί το 1997 όμως, κρίθηκε ως αντισυνταγματική (άρθρο 21 παρ 2και 5) από το Συμβούλιο της Επικρατείας και καταργήθηκε με το επιχείρημα ότι προωθούσε μη αξιόπιστη δημογραφική πολιτική. «Τα μέτρα που λαμβάνονται δεν υπαγορεύονται από την τρόικα. Είναι έμπνευση της κυβέρνησης και της αντι-πολιτεκνικής – αντι-οικογενειακής πολιτικής», υπογράμμισε ο κ. Θεοτοκάτος.

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζήτησε με την ΑΣΠΕ τα αιτήματα των πολυτέκνων τα οποία χαρακτήρισε δίκαια στέλνοντας μήνυμα προς τους αρμόδιους υπουργούς και την κυβέρνηση. «Θα ήθελα να ήταν άλλες οι συνθήκες. Να μην έρχεστε εδώ με αιτήματα που είναι δίκαια και πρέπει να ικανοποιηθούν και για τα οποία και εγώ μαζί σας όσο μπορώ, παρόλο που τα πράγματα είναι δύσκολα, θα πρέπει να δώσουμε τη μάχη. Πιστεύω ότι οι αρμόδιοι υπουργοί θα καταλάβουν, όπως καταλαβαίνω κι εγώ, το πρόβλημα το δικό σας» τόνισε ο Κάρολος Παπούλιας ενώ ο κ. Θεοτοκάτος σημείωσε πως: «ο Πρόεδρος της δημοκρατίας εξέφρασε τη λύπη και τη δυσαρέσκειά του για αυτά τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται σε βάρος των πολυτέκνων σε μία εποχή που η Ελλάδα έχει τόσο σοβαρό πρόβλημα υπογεννητικότητας, παράλληλα υποσχέθηκε να κάνει τις δικές του παρεμβάσεις».

Ads

Την αντίθεσή τους απέναντι στα μέτρα της κυβέρνησης θα εκφράσουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη στις 11 π.μ. στο Ζάππειο, πολύτεκνες οικογένειες και πολίτες που θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα της ΑΣΠΕ. «Τους καλούμε όλους με τα παιδιά τους ακόμα και με τα καροτσάκια, να δώσουν το παρόν για να υπάρξει η απάντηση στην κυβέρνηση που αποφασίζει εις βάρος των πολυτέκνων», τόνισε ο κ. Θεοτοκάτος.