Μαζικές διαδηλώσεις έγιναν για την 50η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου σε μεγάλες πόλεις της χώρας όπου τα συνθήματα στράφηκαν ενάντια στην κυβέρνηση και τον φασισμό, ενώ πολλά συνθήματα ακούστηκαν υπέρ της Παλαιστίνης.

Ads

Διαβάστε επίσης: Στιγμιότυπο από την πορεία του Πολυτεχνείου / Από την Ελλάδα ως την Παλαιστίνη «Ψωμί, Παιδεία, Ειρήνη, Ελευθερία»

Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Αθήνας για την καθιερωμένη πορεία μέχρι την αμερικανική πρεσβεία. Η διαδήλωση όμως έγινε διαμαρτυρία και η πορεία συνέχισε μέχρι την πρεσβεία του Ισραήλ.

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ανάμεσα στα μπλοκ ήταν τα εξής: «Ψωμί, Παιδεία, Ειρήνη, Ελευθερία», «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», «Η χούντα δεν τελείωσε το ’73», «Το Πολυτεχνείο ζει, έξω οι Αμερικανοί».

Ads

O Σύνδεσμος Φυλακισθέντων & Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΕΑ) για ακόμη μία χρονιά βρέθηκε στην κορυφή των συλλαλητηρίων, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, υπό τους ήχους αντιφασιστικών τραγουδιών.

Επιπλέον, η ΚΕΕΡΦΑ σήκωσε πανό στο οποίο ζητά δικαιοσύνη για τον θάνατο του 17χρονου ρομ Χρήστου Μιχαλόπουλου από πυρά αστυνομικού στην Βοιωτία.

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Επίσης στην πορεία βρέθηκε και ο πατέρας του Βαγγέλη Μάγγου, Γιάννης, όπου ζήτησε με το δικό του πλακάτ την τιμωρία των αστυνομικών, που βασάνισαν τον γιο του οδηγώντας τον στον θάνατο.

(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Μαζική ήταν και η ανταπόκριση των πολιτών στη διαδήλωση της Θεσσαλονίκης όπου και εκεί ακούστηκαν συνθήματα κατά του φασισμού και υπέρ της Παλαιστίνης.

(ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

 

Βίντεο επίσης κατέγραψε τη στιγμή που οι φοιτητές καίνε αμερικάνικες σημαίες και τραγουδούν «Πότε θα κάνει ξαστεριά».

https://youtu.be/gkhRsCPz63Q?si=usCjUWI4u3OU5doN

Μεγάλη συμμετοχή είχε και η πορεία στην Πάτρα με τους φοιτητές να δίνουν ισχυρό «παρών».