Ένα νέο επεισόδιο πολιτικής αντιπαράθεσης με επίκεντρο τη ΔΕΗ παίζεται τις τελευταίες ημέρες, καθώς επανήλθε με ιδιαίτερη ένταση το θέμα της εξαγοράς της EDS, με έδρα τα Σκόπια, από την εταιρία, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από ένα εξάμηνο. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και μερίδα των ΜΜΕ ισχυρίζονται πως πρόκειται για οικονομικό-πολιτικό σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, όλα ξεκίνησαν μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΔΗΣΥ, Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος έκανε λόγο για αρνητική πιστωτική ικανότητα της εταιρείας, ισχυριζόμενος ότι αυτή είναι μηδενικής αξίας. Θέλοντας μάλιστα να δώσει πολιτικές διαστάσεις στο ζήτημα, ανέφερε ότι αυτή ανήκε στον αντιπρόεδρο και στενό φίλο του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως όλα συνέβησαν τις παραμονές της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η είδηση φιλοξενήθηκε με πηχυαίους τίτλους σε αρκετά πρωτοσέλιδα εφημερίδων και site, ενώ ειδησεογραφικοί σταθμοί αφιέρωσαν εκτενή ρεπορτάζ.

Το νήμα της όλης ιστορίας έσπευσε να πιάσει η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, η οποία σε δήλωσή της υποστήριζε ότι «η κυβέρνηση υποχρέωσε την καταρρέουσα ΔΕΗ να εξαγοράσει έναντι 4,8 εκατ. ευρώ μια σκοπιανή εταιρεία ηλεκτρισμού που πέρυσι εμφάνισε ζημιές ύψους 5,4 εκατ. ευρώ». Την ίδια στιγμή, και ο τομεάρχης Ενέργειας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστας Σκρέκας, κατέθετε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή κι επικαλούμενος δημοσιεύματα σχετικά με την οικονομική κατάσταση της EDS, εξέφραζε την ιδιαίτερη ανησυχία του για την «επενδυτική κίνηση αυξημένου ρίσκου και με σκοτεινά σημεία».

Λίγη ώρα αργότερα ήρθε η απάντηση εκ μέρους της ΔΕΗ, η οποία αποσαφήνιζε αρκετές πτυχές της υπόθεσης, επισημαίνοντας ότι «η EDS είχε πέντε χρόνια συνεχούς κερδοφορίας (2012-2016). Το 2017 σημείωσε ζημιές συνεπεία της ενεργειακής κρίσης που έπληξε την Ευρώπη. Το α΄εξάμηνο του 2018, είχε κέρδη πιστοποιημένα από τον ορκωτό ελεγκτή 626.645 ευρώ».

Ads

Παράλληλα, προσέθετε πως «Η αποτίμηση της εταιρείας έγινε από δύο έγκριτους διεθνείς οίκους σε δύο διαφορετικές χρονικές στιγμές. Για τις αποτιμήσεις ελήφθησαν υπόψη τα οικονομικά μεγέθη και οι προοπτικές της εταιρείας. Η διαδικασία του Due Diligence που έγινε από έγκριτους οικονομικούς οίκους και νομικά γραφεία ολοκληρώθηκε στις αρχές Απριλίου 2018». Τέλος, σημείωνε πως «Το τίμημα των 4,8 εκ. με το οποίο εξαγοράστηκε η EDS ήταν μικρότερο των αποτιμήσεων και των δύο οίκων».

Στο ζήτημα είχε παρέμβει νωρίτερα με δήλωσή του κι ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, υπενθυμίζοντας ότι «η εξαγορά της EDS από τη ΔΕΗ είναι γνωστή εδώ και έναν χρόνο και έγινε στο πλαίσιο της πολιτικής επέκτασης που έχει χαράξει η εταιρεία στα Βαλκάνια» και διερωτώμενος τον λόγο για τον οποίο θυμήθηκε η ΝΔ τώρα το θέμα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως μόλις προ λίγων ημερών η ΔΕΗ είχε αναγκαστεί να προειδοποιήσει με προσφυγή στη Δικαιοσύνη κάνοντας μάλιστα λόγο για «σκοπιμότητες συγκεκριμένων κύκλων», μετά από μπαράζ δημοσιευμάτων που αμφισβητούσαν τον ισολογισμό της εταιρείας και την παρουσίαζαν «υπό πτώχευση», χρησιμοποιώντας ως ένδειξη και την πτώση της μετοχής της στο Χρηματιστήριο.

Μεθόδευση με απώτερο στόχο την επαναφορά του σχεδίου της Μικρής ΔΕΗ

«Πρόκειται για το τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ της απαξίωσης της ΔΕΗ, το οποίο στήνεται εδώ και καιρό και σε απόλυτο συντονισμό από πολιτικούς, επιχειρηματικούς αλλά κι εκδοτικούς κύκλους» τονίζουν μιλώντας στο Tvxs.gr πηγές με βαθιά γνώση της κατάστασης.

Εκτιμούν δε πως η βασική στόχευση της εν λόγω μεθόδευσης είναι η τορπίλιση της διαδικασίας πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης. «Αν αποτύχει αυτή η προσπάθεια, είναι πιθανό να ξαναπέσουνε στο τραπέζι σχέδια, όπως εκείνο της Μικρής ΔΕΗ, ή ακόμη να τεθεί ζήτημα πώλησης των υδροηλεκτρικών μονάδων» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τις πιέσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα η μετοχή της ΔΕΗ, πληροφορίες κάνουν λόγο για τη «συμβολή» βρετανικού κερδοσκοπικού fund, το οποίο σορτάρει το τελευταίο διάστημα και τη μετοχή της τράπεζας Πειραιώς. Μάλιστα στις 30 Αυγούστου επέλεξε τη θέση του σορταρίσματος της μετοχής της ΔΕΗ, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.