Με στόχο να υπάρξει αυστηρό πλαίσιο, αλλά ταυτόχρονα εφαρμόσιμο και αποτελεσματικό, με καθαρούς κανόνες και ελεγκτικούς μηχανισμούς, ενδεχομένως την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί η ολοκληρωμένη πρόταση του υπουργείου Υγείας για την απαγόρευση του καπνίσματος, όπως σημείωσε στη Βουλή, η υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Ads

Προς την κατεύθυνση αυτή, η κυρία Ξενογιαννακοπούλου τόνισε ότι θα χρειαστεί η συνεργασία και της δημοτικής αστυνομίας και των αστυνομικών και των λιμενικών αρχών προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος. «Γιατί το χειρότερο είναι να βάζουμε στόχους να μην είναι μετά δυνατός ο έλεγχος και η εποπτεία. Η πρόταση του υπουργείου θα επεκτείνεται και στον τομέα της ενημέρωσης, της προαγωγής και της πρόληψης για το κάπνισμα, αλλά «πάνω από όλα με εφαρμόσιμες διατάξεις και το κατάλληλο ελεγκτικό πλαίσιο», υπογράμμισε.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Κώστα Τσιάρα – ο οποίος καταλόγισε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου μη υποστήριξη του μέτρου και πισωγύρισμα – η κυρία Ξενογιαννακοπούλου επισήμανε ότι ολοκληρώνεται το έργο της αποτύπωσης και της αξιολόγησης του μέτρου στο επτάμηνο που παρήλθε και πολύ σύντομα θα έρθει η πρόταση.

Καθολική απαγόρευση του καπνίσματος προτείνουν οι επιστήμονες

Ads

Πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος θα περιλαμβάνει, η νέα πρόταση του υπουργείου Υγείας, η οποία αναμένεται να κατατεθεί προσεχώς. Το μέτρο θα είναι αυστηρό, αλλά θα πρέπει να είναι και εφαρμόσιμο, άφησε να εννοηθεί σήμερα η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μετά από συναντήσεις που είχε με τη συντονιστική αντικαπνιστική επιτροπή και τους εκπροσώπους άλλων φορέων, όπως οι εστιάτορες, οι ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης, οι περιπτεριούχοι, οι ξενοδόχοι, ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων, η Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και άλλοι.

Το υπουργείο ήδη έχει αναθεωρήσει το νόμο που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς εκτιμά ότι από τον περασμένο Ιούλιο που εφαρμόστηκε, τα αποτελέσματα, όσον αφορά τη διακοπή του καπνίσματος, είναι απογοητευτικά.

Η υπουργός μετά τη συνάντηση ανέφερε ότι ο νόμος εμφανίζει αντιφάσεις, προχειρότητα στις διατάξεις και δημιουργεί αρκετά προβλήματα. Γι’ αυτό δεσμεύτηκε ότι άμεσα θα παρουσιάσει νέα ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση του θέματος.

Η πρότασή της αφορά την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους χωρίς καμία εξαίρεση. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής, καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, η αχίλλειος πτέρνα του νόμου, η οποία ήταν και η αιτία για να μην εφαρμοστεί, ήταν οι εξαιρέσεις οι οποίες έδωσαν τη δυνατότητα σε πολλούς να τον παρερμηνεύσουν.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των φορέων είπαν ότι η πλήρης απαγόρευση είναι η λύση, αλλά ζήτησαν να εξαιρεθούν από τις απαγορεύσεις τα νυχτερινά κέντρα, τα καφενεία και τα μπαρ. Επίσης, εξήγησαν ότι συχνά ο νόμος καταπατείται από τους ίδιους τους καπνιστές και είναι λάθος να επιβάλλονται κυρώσεις μόνο στους επιχειρηματίες.