Χθες βράδυ, από τη Θεσσαλονίκη, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του ΔΟΛ απαντώντας στο σχόλιο του διευθυντή των ΝΕΩΝ ότι το Ποτάμι ξεφουσκώνει και στην κριτική του διευθυντή του Βήματος ότι το Ποτάμι είναι ασπόνδυλο κόμμα. Στον Δ. Μητρόπουλο ο Στ. Θεοδωράκης αντέτεινε ότι η απάντηση έρχεται από το λαό που ανεβάζει το Ποτάμι στην τρίτη θέση με βάση τις δημοσκοπήσεις και για τον Αντ. Καρακούση υποστήριξε ότι όταν χαρακτηρίζει το Ποτάμι ασπόνδυλο, εννοεί ότι δεν έχουν με ποιον να παζαρέψουν και να συνεννοηθούν. Αυτά τα λόγια του Στ. Θεοδωράκη δεν πήραν μεγάλη δημοσιότητα για προφανείς λόγους, είναι όμως πολιτικά ενδιαφέροντα με ορίζοντα όχι μόνο τις κάλπες αλλά και την επόμενη μέρα, μετά τις εκλογές.
Σε κάθε περίπτωση, ο ηγέτης του Ποταμιού που διεκδικεί την τρίτη εντολή επιχειρεί να ενισχύσει το αντισυστημικό προφίλ του κόμματός του για να συσπειρώσει, αλλά ενδεχομένως και για να βρει κώδικα συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει ανάγει τη σύγκρουση με την ολιγαρχία σε βασική του ατζέντα. Την ίδια ώρα, ο Στ. Θεοδωράκης βάζει κόκκινες γραμμές μιλώντας για τις κυβερνητικές συνεργασίες και επιμένοντας ειδικά σε βέτο για τη στελέχωση της κυβέρνησης και του κράτους με κομματικά κριτήρια. Στο εσωτερικό του Ποταμιού δεν συμφωνούν όλοι ότι πρέπει να συμμετάσχει το κόμμα τους στη διακυβέρνηση εφόσον τεθεί τέτοιο θέμα. Αλλοι πιστεύουν ότι ως μεταρρυθμιστική αντιπολίτευση θα έχουν μεγάλα πολιτικά πλεονεκτήματα, ενώ είναι σαφές ότι αν το ποσοστό του Ποταμιού είναι, για παράδειγμα, κάτω του 5% και ο ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα, κινείται σε υψηλό ποσοστό, τότε θα μετρήσει στις αποφάσεις η, δυνητικά, περιορισμένη επιρροή του μικρού κυβερνητικού εταίρου στις αποφάσεις. Πάντως, ο κύβος δεν έχει ριφθεί και ο Στ. Θεοδωράκης δεν ανοίγει τα χαρτιά του ούτε δημόσια αλλά ούτε και μέσα στο κόμμα του.
Από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος επίσης διεκδικεί την τρίτη εντολή, μιλά για την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας και, όπως όλα δείχνουν, θα παραμείνει σε αυτή τη «γραμμή» μέχρι τις κάλπες. Ετσι, αποφεύγει το σκόπελο μιας θέσης υπέρ της κυβερνητικής συνεργασίας και με τον ΣΥΡΙΖΑ που (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) απορρίπτει κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο μιλώντας εντελώς απαξιωτικά για την Χαριλάου Τρικούπη. Χαρακτηρίζει «έγκλημα» τις δεύτερες εκλογές, υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει αυτοδυναμία», ενώ επαναφέρει με έμφαση τη θέση του για μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, την οποία επί χρόνια απορρίπτει η Κουμουνδούρου. Μιλώντας, πάντως, για κυβέρνηση εθνικής ενότητας αποφεύγει να περιγράψει για το κόμμα του έναν ρόλο όπως αυτόν που έπαιξε μετά τις εκλογές του 2012, ως κυβερνητικού εταίρου, δηλαδή, της ΝΔ (και αρχικά της ΔΗΜΑΡ). Δεν είναι, ωστόσο, βέβαιο ότι αυτή η θέση θα μείνει ίδια και απαράλλαχτη όταν το θέμα τεθεί στην πραγματικότητα, δηλαδή μετεκλογικά.
Ο Γ. Παπανδρέου δεν έχει ακόμη εξηγήσει ανοιχτά και καθαρά πώς βλέπει το θέμα των κυβερνητικών συνεργασιών, αλλά από τη στιγμή που το ΚΙΔΗΣΟ εμφανίζεται σε ποσοστά χαμηλότερα του ορίου κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης (3%). Όμως, η ένταση με την οποία επιτίθεται στην ΝΔ και προσωπικά τον Α. Σαμαρά δημιουργεί την αίσθηση ότι θα έβλεπε θετικά τη συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον βεβαίως η άλλη πλευρά έδειχνε τέτοια διάθεση. Σε κάθε περίπτωση, το επιτελείο Παπανδρέου θεωρεί την ψήφο ανοχής ως μια καλή λύση για τη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας, εφόσον δεν συντρέξουν οι προϋποθέσεις για κάτι περισσότερο.
Οσο πλησιάζουν οι κάλπες η μάχη για την τρίτη θέση μεταξύ των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου θα αγριεύει. Ο Ευ. Βενιζέλος χαρακτηρίζει το Ποτάμι «νέα ΔΗΜΑΡ» και το περιγράφει ως ένα ευκαιριακό σχήμα στο οποίο συναντιούνται πρόσωπα χωρίς ιδεολογική συγγένεια στο πλαίσιο ενός «συνεταιρισμού». Από την άλλη, έχει βρει ποιος θα φταίει (τον κόμμα Παπανδρέου) αν το ΠΑΣΟΚ δεν τα καταφέρει και βρεθεί κάτω από το Ποτάμι. Ο Στ. Θεοδωράκης δεν ανταποδίδει τα πυρά στο ΠΑΣΟΚ γιατί το αντιμετωπίζει ως μέρος του «παλιού» και δεν εξειδικεύει την κριτική του. Και οι δύο γνωρίζουν ότι μπορεί να χάσουν την τρίτη θέση από τη ΧΑ ή το ΚΚΕ, αλλά ως προς αυτό δεν γίνεται συζήτηση, γιατί άλλωστε δεν υπάρχουν και πολλά να ειπωθούν.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >