Με αφορμή την τιμητική πολιτογράφηση της μητέρας και του μικρού αδελφού του Γιάννη Αντετοκούνμπο πριν μερικές εβδομάδες είχαμε περιγράψει τις δυσκολίες που καλείται να υπερβεί όποιος άνθρωπος θέλει να πολιτογραφηθεί Έλληνας, χωρίς να είναι απαραίτητα επώνυμος. Πάνω σε αυτό ακριβώς το θέμα, το tvxs.gr φιλοξενεί σχόλιο της Generation 2.0 for Rights, Equality & Diversity (RED), στο οποίο ο οργανισμός παρατηρεί «αύξηση των τιμητικών πολιτογραφήσεων που δείχνει ότι το Ελληνικό κράτος μάλλον έχει θέσει ως προτεραιότητα μια κατ’ εξαίρεση διαδικασία αντί να δώσει βάρος στην κανονική διαδικασία».
Σε αυτή ακριβώς την κανονική διαδικασία, πάνω στις μεγάλες καθυστερήσεις που ήδη υπήρχαν, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προσέθεσε απαιτητικές γραπτές εξετάσεις και οικονομικά κριτήρια στα οποία σύμφωνα με τον καθηγητή στο Πάντειο Δημήτρη Χριστόπουλο, μετά βίας μπορούν να ανταπεξέλθουν οι περισσότεροι γηγενείς Έλληνες, πόσο μάλλον άνθρωποι με διαφορετική καταγωγή.
Ωστόσο στις εξετάσεις του περασμένου Μαΐου, τις πρώτες που διοργανώθηκαν με το νέο σύστημα, σημαντικός αριθμός ανθρώπων πέρασε την υψηλή βάση του 70/100 και θεωρητικά είναι πολύ κοντά στην κτήση της ελληνικής ιθαγένειας. Ένας από αυτούς είναι ο Μοΐζ, 46 ετών με καταγωγή από το Σουδάν, που μίλησε στο tvxs.gr για την τετραετή πλέον προσπάθειά του να λάβει την ιθαγένεια, την ευθύνη που έχουν οι ίδιοι οι μετανάστες, την ευθύνη που έχει η Πολιτεία.
Έδωσε 40 ευρώ για τα «λυσάρια» και 100 ερωτήσεις ήταν λάθος
Ο Μοΐζ είναι 46 ετών και ζει στην Ελλάδα από το 1999. Τότε ήρθε στην Ελλάδα από το Σουδάν για σπουδές αλλά τελικά έφτασε να εργάζεται σε εταιρίες ως υπεύθυνος πληροφορικής (I.T).
«Από την πρώτη ημέρα είχα άδεια παραμονής, μέχρι και πρόσφατα που λόγω covid δεν έγιναν ανανεώσεις. Τώρα δεν έχω τίποτα (γέλια)», μας λέει και συμπληρώνει με τα εξαιρετικά ελληνικά του: «Η ιδέα του να πάρω την ελληνική ιθαγένεια προέκυψε για να αποφεύγω κάθε τόσο την ανανέωση της άδειας παραμονής που προϋποθέτει ένα χρηματικό ποσό και μια ταλαιπωρία. Οπότε σκέφτηκα να κάνω αίτηση για πολιτογράφηση, μήπως και ησυχάσω. Ούτως ή άλλως δεν σκοπεύω να φύγω από την Ελλάδα, εδώ θα μείνω». Έπρεπε να το έχω κάνει ήδη, εγώ καθυστέρησα».
«Έκανα τα χαρτιά μου για την ιθαγένεια το 2017 και περίμενα, όπως όλοι. Εν τω μεταξύ ψηφίστηκε αυτός ο νέος νόμος με τις εξετάσεις, οπότε έπρεπε να περάσω κι εγώ από εκεί. Δήλωσα συμμετοχή και είχαμε μόνο ένα μήνα για να προετοιμαστούμε. Αγόρασα τα δύο βιβλία με τις απαντήσεις, έδωσα κάπου 40 ευρώ. Όμως πάνω από 100 ερωταπαντήσεις ήταν λανθασμένες, κάποιες τις είχα εντοπίσει κι εγώ. Έτσι μας αντικατέστησαν τα βιβλία με την διορθωμένη επανέκδοση, αλλά το διάβασμα που είχαμε ρίξει μέχρι τότε πήγε χαμένο», αφηγείται ο 46χρονος που εκτός από μηχανικός πληροφορικής ασχολείται επισταμένα με τη γλυπτική και τη ζωγραφική.
Έπιασε 92/100 αλλά για τους περισσότερους δεν είναι εύκολο
Αν και επιτυχών στις εξετάσεις, ο Μοΐζ θεωρεί ότι κάποιες ερωτήσεις που υπάρχουν στην τράπεζα θεμάτων είναι αχρείαστες. «Στην τράπεζα θεμάτων υπάρχουν θέματα, νομίζω πως δεν υπήρχε λόγος να βρίσκονται μέσα στις εξετάσεις. Για παράδειγμα τί ήταν η σάρισα, ερωτήσεις που δεν έβγαζαν νόημα, δεν ξέρω πού θα είναι χρήσιμες».
Τον ρωτήσαμε πώς κατάφερε να πετύχει ένα τόσο καλό αποτέλεσμα, όπως είναι το 92/100. «Εγώ ήμουν εξοικειωμένος με τη διαδικασία των εξετάσεων, την προετοιμασία, τη γλώσσα. Ωστόσο οι περισσότεροι άνθρωποι που θα ήθελαν να πάρουν την ιθαγένεια πολύ δύσκολα θα τα κατάφερναν. Πρέπει να καθίσεις να μελετήσεις και το χρονικό περιθώριο ήταν πολύ σύντομο. 600 ερωτήσεις είναι πολλές για ένα μήνα».
Στην ερμηνεία ωστόσο της δυσκολίας αυτής, ο Μοΐζ έχει τη δική του άποψη: «Ίσως δε συμφωνούν όλοι με την άποψή μου αλλά αν κάποιος βρίσκεται στην Ελλάδα 25 χρόνια και δε μιλάει καλά ελληνικά, η ευθύνη είναι κυρίως δική του, δε φταίει η Πολιτεία γι’ αυτό».
«Αντίθετα, προφανώς φέρει ευθύνη η Πολιτεία για τις τεράστιες καθυστερήσεις», σημειώνει. [Έχω φίλους που έχουν έρθει στην Ελλάδα από 3 ετών, έχουν πάει στο ελληνικό σχολείο, κι όμως προσπαθούν ακόμα να πάρουν την ιθαγένεια. Ακόμα παλεύουν. Καταλαβαίνω ότι πρέπει να περάσω εξετάσεις για την ιθαγένεια αλλά από την άλλη το Κράτος πρέπει να κάνει τη διαδικασία πιο σύντομη».
«Βλέπουν τους μετανάστες σαν καθρέφτη και μέσα τους εαυτούς τους»
Για τους ανθρώπους που κάνουν αίτηση πολιτογράφησης, θεωρητικά το να γίνουν Έλληνες είναι επιλογή τους. Είναι όμως έτσι; «Αν πάρω την ιθαγένεια θα με διευκολύνει σε πολλά επίπεδα. Θα έχω πρόσβαση σε μια σειρά από προγράμματα και επιδόματα από τα οποία τώρα κόβομαι. Εδώ ανήκω, όπου γης και πατρίς. Όπου αλλού να πάω τώρα θα είναι ξένο για μένα, ακόμα και στο Σουδάν», απαντά ο 46χρονος.
Ρωτήσαμε τον Μοΐζ πώς του ακούγονται απόψεις που εκφέρονται από ορισμένους όπως «Έλληνας γεννιέσαι, δε γίνεσαι» ή ότι «πρέπει να ματώσεις για να πάρεις την ελληνική ιθαγένεια». «Οι Έλληνες έχουν κάνει τη μεγαλύτερη μεταναστευτική κίνηση στον κόσμο και έχουν πάρει ιθαγένεια από πολλές χώρες. Είναι αυτοί που δε θα έπρεπε να λένε τέτοια πράγματα. Εγώ αυτό το εξηγώ με όρους ψυχολογικούς. Μάλλον βλέπουν τους μετανάστες σαν καθρέφτη και μέσα τους εαυτούς τους», απαντά ο Μοΐζ.
Generation 2.0 R.E.D: Ζητάμε διαδικασίες κτήσης ιθαγένειας που ταιριάζουν σε ένα κράτος δικαίου
Μεγάλες καθυστερήσεις απόφασης στην «κανονική διαδικασία» και κατάχρηση του θεσμού της τιμητικής απόδοσης ιθαγένειας από την πλευρά του Κράτους, διαπιστώνουν στο σχόλιό τους στο tvxs.gr οι άνθρωποι του Generation 2.0 RED, του οργανισμού που ασχολείται εδώ και χρόνια με τις συνθήκες ένταξης μεταναστών δεύτερης γενιάς στην ελληνική κοινωνία.
«Τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε ότι τα ΦΕΚ με τις τιμητικές πολιτογραφήσεις διαδέχονται το ένα το άλλο. Δεν έχουν πολιτογραφηθεί τιμητικά μόνο πρόσωπα που τράβηξαν πάνω τους το φως της δημοσιότητας, όπως ο νέος Υπουργός Πολιτικής Προστασίας ή τα μέλη της οικογένειας Αντετοκούνμπο, αλλά και μεγαλοεπιχειρηματίες του διεθνούς τζετ-σετ καθηγητές, συγγραφείς, κ.ά. που τα Προεδρικά Διατάγματα της πολιτογράφησής τους πέρασαν στα ψιλά. Η τιμητική πολιτογράφηση είναι μια διαδικασία που γίνεται κατ’ εξαίρεση σε ανθρώπους που έχουν παράσχει εξαιρετικές υπηρεσίες στη χώρα ή που η πολιτογράφησή τους μπορεί να εξυπηρετήσει εξαιρετικό συμφέρον της χώρας. Πολλές φορές στις τιμητικές πολιτογραφήσεις που αποδίδονται δεν είναι καν προφανείς οι παραπάνω λόγοι, που ούτως ή άλλως αποτελούν έννοιες αρκετά αόριστες», σημειώνουν οι άνθρωποι του Generation 2.0 RED.
«Η αύξηση των τιμητικών πολιτογραφήσεων δείχνει ότι το Ελληνικό κράτος μάλλον έχει θέσει ως προτεραιότητα μια κατ’ εξαίρεση διαδικασία αντί να δώσει βάρος στην κανονική διαδικασία, που εδώ και χρόνια πάσχει από ακραίες καθυστερήσεις κυρίως λόγω σαφούς έλλειψης πολιτικής βούλησης αλλά και της γραφειοκρατίας και της υποστελέχωσης των υπηρεσιών. Στην Αθήνα π.χ. οι αιτούντες συνήθως περιμένουν πάνω από 6 ή 7 χρόνια για να εξεταστεί η αίτηση πολιτογράφησής τους. Το ίδιο συμβαίνει και στην άλλη κύρια διαδικασία απόκτησης ιθαγένειας, αυτή της δεύτερης γενιάς. Τον Οκτώβριο του 2020 συστάθηκε νέα υπηρεσία στην Αττική προκειμένου να εξετάζει αποκλειστικά τα αιτήματα λόγω γέννησης και φοίτησης, όμως ένα χρόνο μετά δεν έχει ακόμα ξεκινήσει πλήρως τη λειτουργία της», καταγγέλλουν.
«Έτσι, έχουμε φτάσει σήμερα στο σημείο νέοι και νέες δεύτερης γενιάς να περιμένουμε μέχρι και πάνω από 4 χρόνια για να ολοκληρωθεί μια απλή διαδικασία, που περιλαμβάνει μόνο εξέταση και έγκριση των δικαιολογητικών που έχουμε καταθέσει. Δεν θα έπρεπε, λοιπόν, η Ελλάδα αντί να «τιμά» πανηγυρικά μόνο λίγους, να φροντίσει να σεβαστεί όλους τους ανθρώπους που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν είτε έχτισαν τη ζωή τους εδώ προσφέροντάς τους διαδικασίες κτήσης ιθαγένειας που ταιριάζουν σε ένα κράτος δικαίου;»,καταλήγει το σχόλιο.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >