«Θερμή υποδοχή» επιφυλάσσουν στον πρωθυπουργό τα συνδικάτα, στα σημερινά εγκαίνια της 78ης ΔΕΘ. ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, Ομοσπονδίες, σύλλογοι, σωματεία, κοινωνικοί φορείς, πολιτικές οργανώσεις, προγραμματίζουν πλήθος συγκεντρώσεων. Τον παλμό αναμένεται να δώσουν οι εργαζόμενοι σε ΕΛΒΟ, ΕΑΣ, ΛΑΡΚΟ, οι εκπαιδευτικοί, οι νοσοκομειακοί, οι υπάλληλοι στους δήμους, που έχουν όλοι ήδη ξεκινήσει κινητοποιήσεις και αναμένεται να κλιμακώσουν. Εντός αυτού του κλίματος, ο Αντώνης Σαμαράς θα επιχειρήσει να παίξει το χαρτί της προοπτικής επίτευξης πλεονάσματος. Στον αντίποδα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, θα ξεκινήσει την επίσκεψή του συναντώντας αντιπροσωπεία των εργαζομένων στην ΕΛΒΟ ενώ το απόγευμα θα συμμετάσχει μαζί με βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο συλλαλητήριο των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ, ΕΔΟΘ, στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Ads

 
Το «μενού» Σαμαρά
 
Όπως έχει αφεθεί να διαρρεύσει από το Μαξίμου, το πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη θα είναι καθαρά πολιτικό εν όψει της αξιολόγησης της τρόικας στα τέλη Σεπτεμβρίου. Στο «μενού» περιλαμβάνεται απολογισμός της κυβερνητικής θητείας, οι προτεραιότητες για τη συνέχεια αλλά και η σφοδρή κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ.
 
Ο Α. Σαμαράς αναμένεται στην ομιλία του να υποστηρίξει ότι είναι ορατός ο ορίζοντας απεγκλωβισμού από τα μνημόνια. Θα δώσει έμφαση στην προοπτική επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013, μέσω του οποίου θα στηριχθεί μία νέα κοινωνική ατζέντα, καθώς ο ίδιος δήλωσε την Κυριακή ότι το 70% του πλεονάσματος θα διοχετευθεί προς ελάφρυνση των χαμηλοσυνταξιούχων.
 
Μετά την ομιλία του που θα πραγματοποιηθεί στις 10:00 το πρωί, με την οποία θα εγκαινιάσει την 78η ΔΕΘ στην αίθουσα Corona του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέτντρου, ο κ. Σαμαράς θα επιστρέψει στην Αθήνα αφού πρώτα συναντηθεί με παραγωγικούς φορείς της πόλης.
 
Στο συλλαλητήριο ο Τσίπρας
 
Την ίδια μέρα, ο Αλέξης Τσίπρας θα φτάσει στη Θεσσαλονίκη στις 12 μ.μ. και θα κατευθυνθεί απευθείας στα γραφεία του κόμματος, όπου θα δεχτεί αντιπροσωπεία του σωματεία των εργαζομένων στην ΕΛΒΟ.
 
Στη 1.30 μ.μ. θα τον επισκεφτεί στον ίδιο χώρο ο υπουργός Πολιτισμού της Βολιβίας Pablo Cesar Groux Canedo, ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, προσκεκλημένος της πρωτοβουλίας – SOSτε το νερό – κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ.
 
Στις 6 μ.μ. ο Αλ.Τσίπρας θα συμμετάσχει μαζί με βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο συλλαλητήριο των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ, ΕΔΟΘ, στο άγαλμα του Βενιζέλου. Έπειτα, θα επισκεφτεί το κτίριο της ΕΤ3, όπου θα παραθέσει συνέντευξη στο πλαίσιο του ενημερωτικού προγράμματος το οποίο εκπέμπουν οι απολυμένοι.
 
Αναμένεται να επισκεφθεί και πάλι τη Θεσσαλονίκη το τριήμερο 13, 14, 15 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, θα συναντηθεί με εκπροσώπους τοπικών φορέων στη ΔΕΘ και θα παραθέσει συνέντευξη Τύπου.
 
Οι κινητοποιήσεις του Σαββάτου
 
Τέσσερα είναι τα βασικά συλλαλητήρια που οργανώνονται για τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου, λίγες ώρες μετά τα εγκαίνια της 78ης ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
 
Η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΘ και η ΕΔΟΘ καλούν στο άγαλμα του Βενιζέλου, το ΠΑΜΕ στην πλατεία Αριστοτέλους, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς στην Καμάρα και οι επιτροπές κατοίκων της Χαλκιδικής κατά της εξόρυξης χρυσού στην πλατεία Αγίας Σοφίας.
 
Στην αιχμή των συλλαλητηρίων θα βρεθούν οι εργαζόμενοι στην ΕΛΒΟ και τις άλλες αμυντικές βιομηχανίες, της ΕΥΑΘ, οι απολυμένοι της ΕΡΤ, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, στον χώρο της υγείας και άλλοι κλάδοι που πλήττονται ιδιαίτερα.
 

Ανακωχή στη ΔΕΘ ζήτησε ο Κωστής Χατζηδάκης – Πυρ από τους φορείς

 
Αστακός η Θεσσαλονίκη
 
Περίπου 4.000 αστυνομικοί έχουν μεταφερθεί στην συμπρωτεύουσα καθώς ο πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός με μια σειρά κινητοποιήσεων. Επί ποδός και η τροχαία.
 
Κλειστό θα είναι το κέντρο της Θεσσαλονίκης από το μεσημέρι έως το βράδυ του Σαββάτου, λόγω των προγραμματισμένων διαδηλώσεων για τα εγκαίνια της 78ης ΔΕΘ.
 
Σε 14 κεντρικούς δρόμους θα απαγορευτεί η κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ το μέτρο θα ισχύσει από τις 2 μετά το μεσημέρι του Σαββάτου έως το τέλος των εκδηλώσεων που έχουν προγραμματίσει συνδικάτα, σωματεία και φορείς.

Ads

Το πρόγραμμα των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ
 
Την ερχόμενη Κυριακή επισκέπτεται την 78η ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος θα μιλήσει στους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων.
 
Από τη Δευτέρα έως την Πέμπτη θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος. Την Τετάρτη και την Πέμπτη ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. Την Παρασκευή και το Σάββατο ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
 
Πέρα από τις υπόλοιπες δραστηριότητες, και οι τρεις θα παραθέσουν συνεντεύξεις Τύπου.