Το πρώτο βήμα των διαδικασιών για την «επόμενη μέρα» στο ΠΑΣΟΚ σηματοδοτεί η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη, η οποία αποφασίστηκε μετά τη συνάντηση κορυφής ανάμεσα σε Παπανδρέου και Βενιζέλο. Αρνητικός ο υπουργός Οικονομικών στο σενάριο της διαρχίας. Κλειστά κρατά τα «χαρτιά» του ο τέως πρωθυπουργός. Αίτημα Ραγκούση για εκλογή του προέδρου από τη βάση. «Πυρά» Παναγιωτακόπουλου.
Ads
Εκτενής συζήτηση για την περαιτέρω πορεία του κόμματος αναμένεται να διεξαχθεί στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια της οποία θα αξιολογηθούν οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ αλλά και με την κυβέρνηση Παπαδήμου και την ολοκλήρωση της αποστολής της.
Δεν αποκλείεται και συνεδρίαση της πρώην κυβερνητικής επιτροπής, η οποία θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον λόγω της συμμετοχής στελεχών που θεωρείται ότι διαδραματίζουν ιδιαίτερο ρόλο στις ενδοκομματικές διεργασίες. Πληροφορίες, άλλωστε, θέλουν μία ενισχυμένη σύνθεση του Πολιτικού Συμβουλίου με την προσθήκη στελεχών όπως η κ. Διαμαντοπούλου και οι κ.κ. Βενιζέλος, Λοβέρδος, Ρέππας και Χρυσοχοϊδης.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της συνάντησης Παπανδρέου – Βενιζέλου στην Ιπποκράτους την Τετάρτη το απόγευμα, η οποία διάρκεσε για περισσότερο από μία ώρα, οι δύο άνδρες ανέδειξαν ως πρώτη προτεραιότητα την απρόσκοπτη στήριξη στο έργο της κυβέρνησης Παπαδήμου και τη διαφύλαξη της παράταξης μέσα από τις εσωκομματικές διαδικασίες οι οποίες θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.
Αναμένοντας το «στίγμα» των προθέσεων του τέως πρωθυπουργού, ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να ζητά «καθαρές επιλογές» εν μέσω μιας σκληρής πραγματικότητας στην οικονομία και να εκτιμά ότι ο Παπανδρέου θα προωθήσει εποικοδομητικά τις διαδικασίες σε κλίμα ενότητας και υπευθυνότητας.
Συνεργάτες του απαρνούνται με τοποθετήσεις τους τη λογική του «δαχτυλιδιού». Σχολιάζοντας μάλλον αιχμηρά τις εισηγήσεις στελεχών από τους «3+1» -Διαμαντοπούλου, Λοβέρδος, Ραγκούσης και Μόσιαλος- μεταφέρουν ότι ο Βενιζέλος δεν δίνει βάση στα διαδικαστικά ζητήματα και διαμηνύουν ότι ο ίδιος ξέρει να μάχεται μέσα σε οποιοδήποτε πλαίσιο.
Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Οικονομικών φέρεται αντίθετος στο ενδεχόμενο της διαρχίας, που σημαίνει παραμονή του Παπανδρέου στην προεδρία του κόμματος και επιλογή άλλου στελέχους ως υποψήφιου πρωθυπουργού.
Ο τέως πρωθυπουργός, ο οποίος εμφανίζεται ενοχλημένος από το «εκλογολογικό» κλίμα που διαμορφώνεται στο εσωτερικό της παράταξης, κρατά ακόμη κλειστά τα «χαρτιά» του, με αποτέλεσμα να παραμένει άγνωστο πόση διάρκεια θα έχουν και προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν επακριβώς οι εσωκομματικές διαδικασίες που θα ακολουθήσουν.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο αναπλ. υπουργός Άμυνας Γιάννης Ραγκούσης επέλεξε να μην τοποθετηθεί (Σκάι) επί της ουσίας των εσωκομματικών ζητημάτων, επικαλούμενος την κρισιμότητα της κατάστασης την οποία καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση Παπαδήμου.
Πάντως, δήλωσε κατηγορηματικά ότι η εκλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει από τη βάση του κόμματος. Κληθείς να διευκρινίσει αν ο ίδιος θα θέσει υποψηφιότητα, είπε ότι θα πρέπει πρώτα να εξελιχθούν τα πράγματα.
Ο ίδιος δέχθηκε «πυρά» από το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ (Αριστερή Πρωτοβουλία) Γιώργο Παναγιωτακόπουλο ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «πολύ αργά σκέφτηκε ο πρώτος την τάξη υπουργός της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου να αποδώσει ευθύνη την ώρα που αυτός σχεδίαζε πολιτική μέχρι πριν από λίγο (…) στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Ο κ. Ραγκούσης είναι το πολιτικό ον της κομματικής ευνοιοκρατίας του αρχηγού. Ήταν πάντα διορισμένος πολιτικός και ουδέποτε εκλεγμένος».
Γ. Φλωρίδης: Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να διαλυθεί
Στο μεταξύ, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και ιδρυτικό μέλος του Κοινωνικού Συνδέσμου Γιώργος Φλωρίδης δήλωσε: «Αυτό το ΠαΣοΚ, που έχει απομείνει, όπως έχει απομείνει, είναι ένας μηχανισμός κοινωνικά αποκρουστικός. Έχει αποκοπεί από την κοινωνική βάση, θα πρέπει πλέον να κονιορτοποιηθεί και να εξαερωθεί».
Σύμφωνα με τον κ. Φλωρίδη, οι «δελφίνοι» θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν πρώτα σε ποια ιδεολογική κατεύθυνση θέλουν να κινηθούν. Όλη η συζήτηση που γίνεται τούτες τις ημέρες για τις εκλογές, επιχειρεί, κατά τον κ. Φλωρίδη, να κλείσει την ανάγκη να τοποθετηθούν οι πολιτικές δυνάμεις πάνω σε πέντε μεγάλα ζητήματα της χώρας που είναι: ο περιορισμός του κράτους, ένα νέο φορολογικό σύστημα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, πώς θα υπάρξει ανάπτυξη και πώς θα αλλάξει το πολιτικό σύστημα.
Σε ερώτηση του «Βήματος» εάν θεωρεί ότι το πολιτικό σύστημα είναι «εξουθενωμένο», ο κ. Φλωρίδης είπε ότι είχε μιλήσει, όταν παραιτήθηκε από βουλευτής του ΠαΣοΚ για «μεταρρυθμιστική εξάντληση της κυβέρνησης. Τώρα έχουμε μεταρρυθμιστική εξάντληση ολόκληρου του πολιτικού συστήματος», υπογράμμισε.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >