Είναι το απότοκο ενός πραγματικού μεταμνημονιακού «success story», είναι η ευνοϊκή καραμπόλα μιας θετικής διεθνούς συγκυρίας ή είναι, απλώς, η «δίψα» των επενδυτών για κερδοφόρες τοποθετήσεις χαμηλού ρίσκου;

Ads

Το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για μίγμα και των τριών παραγόντων. Ο,τι κι εάν ισχύει όμως, η παρατεταμένη «άνοιξη» των ελληνικών ομολόγων δίνει νέα περιθώρια ευελιξίας και κινήσεων στην κυβέρνηση και γίνεται πρόσθετο «όπλο» στους πολιτικούς σχεδιασμούς του Αλέξη Τσίπρα με δεδομένη και την επιμονή του στην διεξαγωγή των εθνικών εκλογών τον Οκτώβριο.
Σήμερα, η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου έμεινε και πάλι κοντά στο ιστορικό χαμηλό του 3,203% – έφθασε έως το 3,292% – ενώ και το 5ετές διατηρείται στα χαμηλότερα επίπεδά του από το 2005, στο 2,16%.

Συγκριτικά, η απόδοση των 10ετών ιταλικών ομολόγων κινήθηκε στο 2,62%, ενώ εκείνη των αντίστοιχων αμερικανικών κρατικών τίτλων ήταν στο 2,55%. Βασικός μοχλός της καθόδου των ελληνικών επιτοκίων παραμένει, σε άμεσο χρόνο, η προοπτική προεξόφλησης των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, οι αναλυτές ωστόσο βλέπουν πίσω από το «ράλι» των κρατικών τίτλων και άλλους δομικούς παράγοντες με ιδιαίτερη δυναμική. Σ’ αυτούς τους παράγοντες συμπεριλαμβάνεται η αναπτυξιακή τροχιά στην οποία έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία – μια αναπτυξιακή τροχιά όχι θεαματική μεν αλλά σαφώς ισχυρότερη από εκείνη της υπόλοιπης ευρωζώνης -, η εμπιστοσύνη που δείχνουν συνολικά οι αγορές στην μεταμνημονιακή πορεία της χώρας, η δρομολόγηση μονιμότερων λύσεων στο θέμα των τραπεζών και των κόκκινων δανείων, καθώς και η προοπτική περαιτέρω αναβάθμισης της πιστοληπτικής της ικανότητας από τους διεθνείς οίκους.

Ειδικά ως προς αυτή την τελευταία παράμετρο η επόμενη, και ιδιαιτέρως σημαντική, αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας αναμένεται από την Standard & Poor’s την Μεγάλη Παρασκευή. Τότε, στις 26 Απριλίου, η S&P αναμένεται να αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία κατά μία κλίμακα, από το Β+ σε ΒΒ-. Η Ελλάδα αξιολογείται ήδη με ΒΒ- από την Fitch και η νέα αναβάθμιση από την S&P θα αποτελέσει πρόσθετο θετικό σήμα για τις αγορές και εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω πτώση τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.

Ads

Η εκτίμηση αυτή συνοδεύεται από την επισήμανση κυβερνητικών στελεχών πως το ράλι στα ομόλογα δικαιώνει και την επιλογή της κυβέρνησης να μην καταφύγει σε προληπτική πιστοληπτική γραμμή μετά το τέλος του Μνημονίου – μια επιλογή που, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, θα αποτελούσε «φραγή» τόσο για την αναβάθμιση από τους διεθνείς οίκους όσο και για την επιστροφή της χώρας στις αγορές.

Σ’ αυτό το πολιτικό κάδρο, ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει την πλήρη αξιοποίηση του θετικού μομέντουμ, κατ’ αρχάς μέσα από δύο άμεσα βήματα: Το πρώτο είναι η ταχεία προεξόφληση των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, ύψους περίπου 3,7 δις ευρώ που το επιτόκιό τους φθάνει στο 5,1%. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Tvxs.gr η αποπληρωμή του ποσού αυτού είναι πιθανό να έχει ολοκληρωθεί ακόμη κι έως τις 15 Μαίου, ενώ για την χρηματοδότησή της θα χρησιμοποιηθούν ποσά που προέρχονται τόσο από τις δύο τελευταίες εκδόσεις ομολόγων όσο και από το 1 δις ευρώ των επιστροφών από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων. Όπως σημειώνουν, δε, πηγές του οικονομικού επιτελείου, μόνον από τις δύο τελευταίες εξόδους στις αγορές το ελληνικό δημόσιο άντλησε ποσό 5,4 δις ευρώ, ενώ το λεγόμενο «μαξιλάρι ασφαλείας» (cash buffer) φθάνει πλέον κοντά στα 40 δις – γεγονός, που αποδεικνύει και την πλήρη ταμειακή επάρκεια του ελληνικού κράτους.

Αμέσως μετά, ή ενδεχομένως και παράλληλα με την αποπληρωμή του ΔΝΤ, σχεδιάζεται και τρίτη έξοδος στις αγορές, πιθανότατα με νέο επταετές ομόλογο. Οι κινήσεις αυτές αφενός θα ενισχύσουν περαιτέρω την ταμειακή ρευστότητα και ασφάλεια και, αφετέρου, θα δώσουν στην κυβέρνηση πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για κοινωνικές παρεμβάσεις, παροχές και φορολογικές ελαφρύνσεις. Πρόκειται για ένα «όπλο» που σκοπεύει να αξιοποιήσει πολιτικά στο έπακρο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας – πόσο μάλλον αφού οι προβλέψεις των αναλυτών δίνουν ισχυρές πιθανότητες έως το φθινόπωρο, κι έως τις εθνικές εκλογές, οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων να έχουν υποχωρήσει ακόμη και στο 2,5%…