Ο Κλεισθένης γίνεται το νέο πεδίο αναδιάταξης των πολιτικών συσχετισμών, η απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση και η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών δοκιμάζουν οριζόντια κόμματα και συμμαχίες, και στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκινά σήμερα μια ακόμη παρτίδα δύσκολου πόκερ με δυναμική επίδρασης στο σύνολο των εξελίξεων των επόμενων μηνών.

Ads

Ο Κλεισθένης, μαζί με τις δύο τροπολογίες για την κατάτμηση των περιφερειών και τη σύσταση επιτροπής για την ψήφο των αποδήμων, εισάγονται το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής έχοντας ήδη αφήσει πολιτικό αποτύπωμα τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Η (νέα) διαφοροποίηση Καμμένου

Για την κυβέρνηση η υιοθέτηση της απλής αναλογικής στις εκλογές των Δήμων και των Περιφερειών γίνεται το νέο πεδίο δοκιμασίας της σχέσης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μετά τη θέση που πήρε ο Πάνος Καμμένος υπέρ της θέσπισης πλαφόν 3% για την είσοδο ενός συνδυασμού στα δημοτικά συμβούλια, οι ΑΝΕΛ επιφυλάχθηκαν για την τελική τους στάση στην Ολομέλεια και το νομοσχέδιο πέρασε χθες από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή με την ψήφο του ΚΚΕ. Βουλευτές των ΑΝΕΛ, όπως ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, δήλωναν χθες το βράδυ πως το κόμμα τους θα ψηφίσει εν τέλει κατά συνείδηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος υποβάθμισε τη διαφοροποίηση στο θέμα του πλαφόν, η νέα διαφοροποίηση Καμμένου όμως έχει πυροδοτήσει προβληματισμό – έως και εκνευρισμό – μεταξύ κομματικών αλλά και κυβερνητικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

«Οι ΑΝΕΛ θα υπερψηφίσουν επί της αρχής το νομοσχέδιο και από εκεί και πέρα, στην κοινοβουλευτική διαδικασία θα βρεθούν οι αναγκαίες ισορροπίες, έτσι ώστε το νομοσχέδιο να υπερψηφιστεί και κατά άρθρο», δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο πυρήνας του προβληματισμού όμως δεν αφορά αυτόν καθ’ αυτόν τον Κλεισθένη αλλά την συνολική πλέον στάση των ΑΝΕΛ τους επόμενους μήνες. Όπως αναγνωρίζουν κυβερνητικά στελέχη, οι τριγμοί στο κόμμα του Πάνου Καμμένου μετά τη συμφωνία για το Μακεδονικό και η παράλληλη, ασφυκτική πίεση τόσο από τη ΝΔ όσο και από τις δημοσκοπήσεις, διαμορφώνουν κινδύνους απρόβλεπτων κινήσεων από τον υπουργό ‘Αμυνας όσο πολώνεται το πολιτικό κλίμα.

Στοιχείο που ενόχλησε επίσης ήταν το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ζήτησε τη θέσπιση του πλαφόν σε ταύτιση, και μετά από συνάντηση, με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη, ο οποίος αναζητεί πάσης φύσεως συμμαχίες για να κατέβει υποψήφιος στον δήμο της Αθήνας. Διεργασίες προς μια τέτοια συμμαχία και με τους ΑΝΕΛ δεν επιβεβαιώνονται μέχρι στιγμής, η κοινή θέση όμως Πατούλη-Καμμένου εξελήφθη από ορισμένες πλευρές και ως μήνυμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Βαβέλ της ΝΔ, ο Βορίδης και ο ‘Αδωνις

Οι τριγμοί του Κλεισθένη όμως διαπερνούν ηχηρά και τη ΝΔ, η οποία έως χθες το βράδυ έδειχνε μοιρασμένη σε δύο γραμμές: Εκείνη της υπερψήφισης της κατάτμησης των περιφερειών ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές κι εκείνη της καταψήφισής της με άλλοθι την μη άμεση ρύθμιση της ψήφου των αποδήμων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην κοινοβουλευτική επιτροπή η ΝΔ άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, τόσο για την κατάτμηση όσο και για την σύσταση της επιτροπής για τους αποδήμους, διατηρώντας επιφύλαξη και παραπέμποντας στην τοποθέτηση Μητσοτάκη στην Ολομέλεια. Λίγη ώρα νωρίτερα όμως, ο εισηγητής της Μάκης Βορίδης είχε δηλώσει πως το κόμμα του «θα καταψηφίσει το σύνολο του διατάξεων για το εκλογικό σύστημα», συμπεριλαμβανομένης και της κατάτμησης εάν αυτή δεν συνοδεύεται από τη νομοθέτηση της ψήφου των ελλήνων του εξωτερικού. Ως γνωστόν, η τροπολογία Σκουρλέτη προβλέπει τη σύσταση επιτροπής που θα ορίσει εντός πέντε μηνών τα κριτήρια για την ψήφο των αποδήμων.

Ο ίδιος ο Μάκης Βορίδης έκανε λόγο αργότερα για «παρερμηνεία» της δήλωσής του, οι πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται για μια ακόμη φορά εντός κομματικών συμπληγάδων: Από τη μία βρίσκονται οι «βαρόνοι» και οι βουλευτές που εκλέγονται στη Β’ Αθήνας και την Αττική – ανάμεσά τους και οι ‘Αδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης – , και από την άλλη η προσωπική του πολιτική επιδίωξη να απαλλαγεί από τους ισχυρούς προσωπικούς μηχανισμούς στις δύο περιφέρειες. Το τι εκ των δύο θα υπερισχύσει θα φανεί άμεσα, στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια…