To μήνυμα που εστάλη από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σαφές: «Μπορούμε και χωρίς τον Καμμένο, έχουμε τους 151 για κάθε κρίσιμη ψηφοφορία».

Ads

Ηταν ένα μήνυμα με διπλό αποδέκτη, τόσο τον Κυριάκο Μητσοτάκη που αμφισβητεί την νομιμοποίηση της κυβέρνησης, όσο και τον ίδιο τον Πάνο Καμμένο που ζυγίζει τους όρους του κυβερνητικού «διαζυγίου» με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά όμως για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και υπουργό Αμυνας ήταν κι ένα μήνυμα που μάλλον εμπερικλείει την πραγματικότητα των πολιτικών του αδιεξόδων.

Το πρώτο αδιέξοδο για τον Πάνο Καμμένο είναι ότι, στην πραγματικότητα, σύρεται χωρίς να το θέλει στην αποχώρησή του από την κυβέρνηση λόγω του αυτοεγκλωβισμού του στην συμφωνία των Πρεσπών.  Το δεύτερο, και πιο σκληρό αδιέξοδο, είναι πως εάν αυτή η αποχώρηση γίνει με όρους σύγκρουσης και όχι «πολιτισμένου διαζυγίου» όπως το χαρακτήρισε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο κ. Καμμένος κινδυνεύει να βρεθεί κοινοβουλευτικά και πολιτικά εξαϋλωμένος πολύ πριν φθάσει στις κάλπες των εθνικών εκλογών.

Στην πραγματικότητα, εάν ο Πάνος Καμμένος αποχωρήσει και – πολύ περισσότερο – αποσύρει και την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση κινδυνεύει να τον ακολουθήσουν μόλις δύο από τους συνολικά επτά βουλευτές που, μαζί με τον ίδιον, αριθμεί η Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

Ads

Μέχρι στιγμής, δηλαδή, και με βάση τις ίδιες τις δημόσιες τοποθετήσεις τους, με την «σκληρή» γραμμή Καμμένου συντάσσονται πλήρως μόνον δύο βουλευτές των ΑΝΕΛ, ο Κώστας Κατσίκης και η υφυπουργός Αμυνας Μαρία Κόλλια Τσαρουχά. Η θέση τους είναι κατηγορηματική – καταψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών και αποχώρηση από την κυβέρνηση. Ωστόσο, η κ. Κόλλια Τσαρούχα σημείωσε πως ναι μεν θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ωστόσο δεν πρόκειται να υπερψηφίσει πρόταση δυσπιστίας από τη ΝΔ. Αντίθετα, ο κ. Κατσίκης, πλειοδοτεί και πέραν της αποχώρησης, προκρίνοντας και άρση της εμκπιστοσύνης. «Θα αποσύρουμε και την εμπιστοσύνη μας, οπότε η κυβέρνηση χάνει την δεδηλωμένη», δήλωσε σήμερα, υποστηρίζοντας ότι «από τη στιγμή που θα εγκαταλείψουμε την κυβέρνηση δεν μπορεί να μπει προς ψήφιση η Συμφωνία των Πρεσπών».

Πέραν αυτών των δύο όμως, αρχίζει το δύσβατο και απρόβλεπτο εσωκομματικό πεδίο για τον αρχηγό των ΑΝΕΛ. Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, σταθερός στην εξ αρχής θέση του επαναβεβαίωσε σήμερα ότι θα υπερψηφίσει τις Πρέσπες και θα παραδώσει την έδρα του. Και άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά ως προς το ενδεχόμενο εκλογικής συνεργασίας του με τον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνοντας: «Ποτέ δεν έχω μιλήσει με κανένα για το τι θα κάνω ή όχι. Το τι θα κάνω σαν απλός πολίτης, περιμένετε και θα το δείτε». Εάν ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος παραιτηθεί από βουλευτής την έδρα του θα πάρει, ως πρώτος επιλαχών, ο υφυπουργός ΕξωτερικώνΤέρενς Κουικ. Ο κ. Κουικ έχει επίσης ταχθεί κατηγορηματικά υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών και δεν αναμένεται να εγκαταλείψει το υπουργείο του – πόσο μάλλον, αφού ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θεόδωρος Τοσουνίδης έχει πει πως ήδη έχει θέσει εαυτόν εκτός κόμματος.

Απρόθυμη να εγκαταλείψει το υπουργείο της, και πολύ περισσότερο να συμβάλει στην πτώση της κυβέρνησης, εμφανίστηκε σήμερα και η – μη βουλευτής – υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη. «Εάν η συμφωνία είναι προς το συμφέρον της χώρας, δεν υπάρχει λόγος να δημιουργήσω προβλήματα στην κυβέρνηση» δήλωσε η κυρία Χρυσοβελώνη.

Επιφυλακτικός, έως αρνητικός, να ακολουθήσει τον Πάνο Καμμένο σε πιθανή αποχώρηση από την κυβέρνηση φέρεται να είναι και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, και βουλευτής των ΑΝΕΛ, Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος μέχρι στιγμής σιωπά δημοσίως.

Την δημόσια σιωπή έχει επιλέξει, έως τώρα, και η Ελενα Κουντουρά, η οποία στο θυελλώδες υπουργικό συμβούλιο πριν από την παραίτηση Κοτζιά είχε δηλώσει ότι όταν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στην Βουλή θα ψηφίσει κατά συνείδηση. Οι τελευταίες πληροφορίες ωστόσο την φέρουν έτοιμη να υπερψηφίσει την συμφωνία και απολύτως απρόθυμη να αποχωρήσει από το υπουργείο Τουρισμού ακολουθώντας τον Πάνο Καμμένο…