Η παράσταση «νόμος και τάξη» – σε πρώτη φάση τουλάχιστον – ολοκληρώθηκε, το ραντεβού της αστυνομικής καταστολής μετά την 17η Νοέμβρη ανανεώνεται, όπως όλα δείχνουν, για την 6η του Δεκέμβρη, και ενδιαμέσως η κυβέρνηση επιστρέφει αναγκαστικά στα βαθιά νερά του προσφυγικού.

Ads

Πρόκειται για μια επιχείρηση καταφανώς πιο δύσκολη από τις εφόδους στα υπόγεια των Εξαρχείων και τις επιδείξεις των αστυνομιών drones στον αττικό ουρανό, στην οποία η κυβέρνηση παραμένει αντιμέτωπη με δύο μη διαχειρίσιμες πραγματικότητες: τις έξαλλες τοπικές κοινωνίες που η ίδια τροφοδότησε με ρατσισμό και ξενοφοβία και την αμετάβλητη τακτική της Τουρκίας να χρησιμοποιεί το προσφυγικό ως εργαλείο εκβιασμού της Ευρώπης.

Απέναντι σ’ αυτές τις πραγματικότητες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υιοθετεί – ή τουλάχιστον προσπαθεί να υιοθετήσει – ολοκληρωτικά πλέον πολιτική… ΣΥΡΙΖΑ: Στρέφεται στην Ευρώπη και στην διεθνοποίηση του ζητήματος και, εντός συνόρων, ζητά «αλληλεγγύη» από περιφερειάρχες, δημοτικούς άρχοντες και βουλευτές της ΝΔ. 

Σε ό,τι αφορά το διεθνές σκέλος ο νέος κυβερνητικός σχεδιασμός θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται από αύριο, με την παρουσία του πρωθυπουργού στην σύνοδο του ΕΛΚ στο Ζάγκρεμπ και τις εκεί συναντήσεις του με ηγέτες που έχουν πρωταγωνιστήσει αρνητικά στην γιγάντωση του προσφυγικού, όπως ο αυστριακός Σεμπάστιαν Κουρτς και ο Ούγγρος Βίκτορ Όρμπαν.

Ads

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, μέσα από τις συναντήσεις αυτές αλλά και τις υπόλοιπες επαφές που θα έχει στην σύνοδο θα επιχειρήσει να αναδείξει τις ευθύνες της Ευρώπης και την ανάγκη δικαιότερου επιμερισμού στην διαχείριση των προσφυγικών ροών. Κατά τις ίδιες πηγές θα τονίσει ότι ο ευρωπαϊκός νότος έχει ξεπεράσει πλέον τα όρια των αντοχών του, ότι δεν μπορεί να λειτουργεί ως «πάρκινγκ» προσφύγων, και πως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να αναλάβουν το βάρος της ευθύνης που τους αναλογεί.

Στίγμα προθέσεων, άλλωστε, δίνει ήδη ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την συνέντευξή του στην Handelsblatt, στην οποία τονίζει ότι δεν θα ανεχθεί την στάση όσων «συμπεριφέρονται σαν να είναι (το προσφυγικό) αποκλειστικά ένα πρόβλημα της Ελλάδας».

«Θα πρέπει να δοθεί λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο» δηλώνει και τάσσεται υπέρ του γερμανικού μοντέλου – δηλαδή, υπέρ των προτάσεων του υπουργού  Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Σέφερ για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου, του Κανονισμού του Δουβλίνου. Σύμφωνα με την πρόταση Σέφερ, οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου θα μπορούν να ξεκινούν σε χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ολοκληρώνονται σε άλλα κράτη της ΕΕ.

Στην ίδια συνέντευξη ανεβάζει τους τόνους και κατά της Άγκυρας, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη στάση» και λέγοντας: «Ανέφερα πολύ ανοιχτά στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι δεν μπορεί να εκμεταλλεύεται τους μετανάστες και τους πρόσφυγες αν θέλει να έχει σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα».

Εντός συνόρων, ο μεγάλος – και εξαιρετικά δύσκολος – στόχος του νέου, αναθεωρημένου σχεδίου της κυβέρνησης για το προσφυγικό είναι η μετεγκατάσταση περίπου 20.000 αιτούντων άσυλο από τα νησιά, σε δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα έως το τέλος του έτους, η αύξηση των επιστροφών μεταναστών στην Τουρκία και η δημιουργία των κλειστών κράτησης. Η χωροθέτηση αυτών των προαναχωρησιακών κέντρων αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών και, μαζί, αναμένεται και νέο κύμα αντιδράσεων από τοπικούς παράγοντες και κατοίκους των περιοχών που θα επιλεγούν.

Στο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι αντιδράσεις αυτές πολύ δύσκολα μπορεί να συγκρατηθούν καθώς προέρχονται πρωτίστως από στελέχη και ψηφοφόρους της ΝΔ που αισθάνονται εξαπατημένοι από την κυβέρνηση στο προσφυγικό. Εξ ου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε στη χθεσινή συνάντησή του με τους περιφερειάρχες έκκληση «αλληλεγγύης» τονίζοντας: «Δεν γίνεται να δίνω μάχη και να ζητάω αλληλεγγύη από την Ευρώπη όταν δεν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας».

Το τι θα απαντήσουν οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι της ΝΔ θα φανεί εμπράκτως τις επόμενες ημέρες, σε πολιτικό επίπεδο πάντως την απάντηση δίνει ήδη εύγλωττα ο ΣΥΡΙΖΑ«Μαθαίνουμε», ανέφεραν χθες το βράδυ πηγές της Κουμουνδούρου «ότι ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε αλληλεγγύη, από τους βουλευτές του, και από τους περιφερειάρχες της ΝΔ για τη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσηςΔεν είναι οι ίδιοι που προεκλογικά μαζί με τον κ. Μητσοτάκη έκαναν ανένδοτο κατά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως “η μετεγκατάσταση προσφύγων από τα νησιά δεν είναι λύση”;». Οι ίδιες πηγές, πάντως, κατέληγαν ότι «για πολλοστή φορά, παρά την εγκληματική καθυστέρηση που οδήγησε την κατάσταση στο προσφυγικό στο σημερινό μπάχαλο, καλωσορίζουμε τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ στην πραγματικότητα».