Πολιτική αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους έχει προκαλέσει η συνεχιζόμενη έλλειψη φαρμάκων ευρείας κατανάλωσης εν μέσω επέλασης της γρίπης και του κορονοϊού, με το ΕΣΥ ήδη να νιώθει πίεση από άποψη νοσηλειών, την ώρα που αυξάνονται και οι διακομιδές παιδιών από όλη την Ελλάδα, στην Αθήνα, λόγω έλλειψης κλινών παιδιατρικών ΜΕΘ.

Ads

Όλα τα παραπάνω, συμβαίνουν με τα σχολεία να έχουν ανοίξει και τους μαθητές να επιστρέφουν στα θρανία χωρίς ουσιαστικά υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ήδη, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, αυξημένη είναι η προσέλευση των παιδιών με συμπτώματα πυρετού, βήχα και κόπωσης από νωρίς το πρωί της Δευτέρας στα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας αλλά και των ενηλίκων στις παθολογικές κλινικές λόγω των αναπνευστικών ιώσεων, της γρίπης και του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΡΤ, 1500 ενήλικες νοσηλεύονται με κορονοϊό σε όλη την Ελλάδα και 165 από αυτούς είναι σε κλίνες ΜΕΘ το τελευταίο 24ωρο.

Ads

Στα παιδιατρικά νοσοκομεία η πληρότητα αγγίζει το 50%.

  • Στο νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» είναι κατειλημμένες οι 401 κλίνες από τις 642 που έχει δυναμικό.
  • Στο Αγλαΐα Κυριακού είναι κατειλημμένες οι 183 από τις 380 κλίνες και στο Παίδων Πεντέλης είναι κατειλημμένα τα 71 από τα 113 κρεβάτια.

Συνολικά 15 παιδιά νοσηλεύονται με γρίπη και άλλα 15 με κορονοϊό στα τρία μεγάλα νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας.

Ρεκόρ πενταετίας παρουσίασαν και οι επισκέψεις στον γιατρό ατόμων με γριπώδη συνδρομή, δηλαδή με συμπτώματα πυρετού, καταβολής και κεφαλαλγίας σύμφωνα και με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, εμφανίζονται σε πάνω από το 15% των επισκέψεων σε γιατρό.

Σαρηγιάννης: 16.000 ημερήσια κρούσματα κορονοϊού από τα μέσα Φλεβάρη

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, επισήμανε πως περιμένουμε στο μάξιμουμ 16.000 ημερήσια κρούσματα κορονοϊού από τα μέσα Φλεβάρη, ωστόσο «η ανοσία είτε από προηγούμενη νόσηση είτε και κυρίως από εμβολιασμό, έχει δουλέψει πάρα πολύ καλά».

Από πλευράς του ο Στέλιος Λουκίδης Πρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας μιλώντας στην ΕΡΤ εκτίμησε πως θα έχουμε αυξημένο ποσοστό λοιμώξεων γρίπης και κορονοϊού για το επόμενο τρίμηνο, γεγονός που ήδη διαφαίνεται από τον διπλασιασμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου, τονίζοντας ότι το πρόβλημα με τις ελλείψεις στα φάρμακα θα ομαλοποιηθεί εντός του επόμενου δεκαημέρου, εκτός απροόπτου.

Μιλώντας για τη λίστα των 161 φαρμάκων που είναι σε έλλειψη από την ελληνική αγορά ο κ. Φιλίππου δήλωσε ότι είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα το οποίο είναι ιδιαίτερα έντονο στην Ευρώπη, πιο πολύ από ότι στη χώρα μας ενώ αναφορικά με την ανησυχία που δημιουργήθηκε σχολίασε ότι «εμείς υπερβάλλουμε λιγάκι εαυτόν αυτές τις μέρες».

Πολιτική κόντρα για τα φάρμακα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως επιδεικνύει «ανοχή σε φαρμακαποθήκες που προχωρούν σε παράλληλες εξαγωγές σκευασμάτων στην ευρωπαϊκή αγορά με στόχο την κερδοσκοπία, επειδή η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει χαμηλή τιμή».

Στη συνάντηση που είχε με το προεδρείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, τόνισε την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για τις τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα στην χώρα επισημαίνοντας πως εκτός από απλά φάρμακα, σε έλλειψη βρίσκονται και «ορισμένες κατηγορίες αναντικατάστατων φαρμάκων πολιτών με χρόνια προβλήματα υγείας, που αν δεν τα βρουν θα αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρό πρόβλημα ακόμα και για την ίδια τους της ζωή».

Επιπλέον, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «για ακόμα μία φορά αφήνει ένα πρόβλημα να μετατρέπεται σε κρίση είτε από διαχειριστική ανικανότητα είτε από ιδεοληψία».

Στη συνέχεια, σημείωσε ότι «για ακόμα μία φορά βλέπουμε τις γνωστές δικαιολογίες ότι φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από αυτούς που έχουν την ευθύνη να διατάξουν ελέγχους στην αγορά. Φταίνε οι γιατροί που υπερσυνταγογραφούν, φταίνε οι γονείς που αποθηκεύουν φάρμακα για τα παιδιά τους, φταίνε η Κίνα και η Ινδία που περιορίζουν τις πρώτες ύλες, αλλά δεν φταίμε εμείς».

Τέλος, επεσήμανε πως εκτός από απλά φάρμακα, σε έλλειψη βρίσκονται και «ορισμένες κατηγορίες αναντικατάστατων φαρμάκων πολιτών με χρόνια προβλήματα υγείας, που αν δεν τα βρουν θα αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρό πρόβλημα ακόμα και για την ίδια τους της ζωή».

Στη Βουλή οι ελλείψεις στα φάρμακα από τον ΣΥΡΙΖΑ

Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις ελλείψεις στα φάρμακα, καλώντας τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν «θα αναλάβει την ελάχιστη πολιτική ευθύνη για την υγειονομική ανασφάλεια στη χώρα, τις δυσκολίες πρόσβασης στην αναγκαία υγειονομική φροντίδα και τις πρωτοφανείς ελλείψεις σε φάρμακα ή θα συνεχίζει να ευνοεί την αισχροκέρδεια σε κίνδυνο της δημόσιας υγείας».

Όπως αναφέρει στην ερώτησή του, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας, «η χώρα μας βιώνει μία παρατεταμένη κρίση δημόσιας υγείας ως απότοκο των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη στον χώρο της υγείας. Η υγειονομική κρίση αναζωπυρώνεται, τη στιγμή που το Εθνικό Σύστημα Υγείας εξαιτίας των κυβερνητικών επιλογών, βιώνει μία από τις χειρότερες στιγμές της ιστορίας του, με αναστολή λειτουργίας πολλών κλινικών, τμημάτων και υπηρεσιών. Το δημόσιο σύστημα υγείας λειτουργεί με 10.000 υγειονομικούς λιγότερους σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι πολίτες κατευθύνονται στην επί πληρωμή απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων ή στον ιδιωτικό τομέα και επιβαρύνονται για τις εξετάσεις και τη συνταγογράφηση. Ακόμη και στο μέτωπο της πανδημίας, που οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης έχουν αφήσει πίσω, η χώρα μας συνεχίζει να καταγράφει «μαύρη» πρωτιά, τόσο σε θανάτους, όσο και σε κρούσματα. Η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις σε κρούσματα σε άτομα άνω των 65 ετών, αλλά και στον γενικό πληθυσμό. Αυτή η εξέλιξη σε συνδυασμό με την αύξηση των κρουσμάτων γρίπης και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων πιέζει ακόμη περισσότερο τα νοσοκομεία, ιδίως τους κρίσιμους βραχίονες των ΤΕΠ, των παθολογικών και παιδιατρικών κλινικών και των ΜΕΘ».

Πλεύρης: Ο κ. Τσίπρας λαϊκίζει και συνθηματολογεί χωρίς καμία πρόταση

Για «λαϊκισμό» και «συνθηματολογία», «χωρίς καμία πρόταση», εγκαλεί την αξιωματική αντιπολίτευση η κυβέρνηση για το μείζον πρόβλημα των ελλείψεων στα φάρμακα.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης απαντώντας σχετικά στον Αλέξη Τσίπρα αναφέρει «λαϊκίζει και συνθηματολογεί χωρίς καμία πρόταση».

«Σε όλες τις άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα από την Ελλάδα δεν υπήρξε ανεύθυνη αντιπολίτευση να προσπαθεί και από αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα να κερδίσει μικροκομματικά», τονίζει, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Παράλληλες εξαγωγές – κυβερνητική ανεπάρκεια γιγάντωσαν το πρόβλημα

«Οι μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα δεν είναι μόνο αποτέλεσμα των προβλημάτων, που υπάρχουν στην παραγωγή στις διεθνείς αγορές. Οι παράλληλες εξαγωγές και ο ανεπαρκής σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας γιγάντωσαν το πρόβλημα», τονίζει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Παράλληλα, επικρίνει τη ΝΔ πώς «ανακάλυψε τη ρίζα του κακού για τα προβλήματα, που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία. Πάντοτε φταίει κάτι άλλο πλην της κυβέρνησης».

ΚΚΕ: «Να απαγορευτούν οι παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων, φάρμακο δωρεάν για τον λαό την ώρα που το χρειάζεται!»

«Το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης των αναγκαίων φαρμάκων για την έγκαιρη, ασφαλή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας του λαού είναι αποτέλεσμα της «χρόνιας νόσου» της καπιταλιστικής οικονομίας που διαμορφώνει το φάρμακο ως πανάκριβο εμπόρευμα για τον λαό και ως μέσο απόσπασης τεράστιων κερδών από φαρμακοβιομήχανους και φαρμακέμπορους είτε αυτοί έχουν την «έδρα τους» στην Ελλάδα είτε αλλού» υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, το ΚΚΕ σε φυλλάδιο που κυκλοφόρησε.

Επίκαιρη ερώτηση από το ΜέΡΑ25 

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, κατέθεσε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης για το θέμα της έλλειψης φαρμάκων από την αγορά.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση: «Εδώ και μήνες η ελληνική φαρμακευτική αγορά στερείται σημαντικών φαρμακευτικών σκευασμάτων με άμεσο αντίκτυπο στους ασθενείς κατά περίπτωση αλλά και στη δημόσια υγεία κατ’ επέκταση. Παρά τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία ουσιαστική παρέμβαση από το Υπουργείο Υγείας και τους αρμόδιους οργανισμούς για την επίλυση του προβλήματος, με αποτέλεσμα η κατάσταση σήμερα να χαρακτηρίζεται οριακή από κατά τόπους φαρμακευτικούς συλλόγους, καθώς αντιμετωπίζουν καθημερινά ολοένα και πιο έντονες τις ελλείψεις σε πάνω από 200 φάρμακα για όλο σχεδόν το φάσμα των παθήσεων.

Σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη είναι γνωστά και στο Υπουργείο και στον ΕΟΦ, καθώς είναι αυτά για τα οποία υπάρχει ενδιαφέρον εξαγωγής λόγω υψηλότερης τιμής διάθεσής τους σε άλλες χώρες και πως για τα συγκεκριμένα σκευάσματα έχει δοθεί οδηγία στις φαρμακοβιομηχανίες για αύξηση της παραγωγής των αντίστοιχων γενοσήμων για κάλυψη της αγοράς. Στην ίδια συνέντευξη τύπου, Υπουργός και πρόεδρος του ΕΟΦ, ανακοίνωσαν δυο νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος:

1. Τη δημιουργία λίστας με ονομασίες εναλλακτικών σκευασμάτων ανά δραστική ουσία προς ενημέρωση των πολιτών και

2. Το κλείδωμα των συνταγών των γιατρών με αναγραφή μόνο της δραστικής ουσίας. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αποτελούν απόλυτο εμπαιγμό, αφού αφενός η μεν λίστα με τις εναλλακτικές επιλογές σε ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ (Μη Συνταγογραφουμενα Φάρμακα) είναι γνωστή στους ασθενείς μέσω των φαρμακοποιών και των γιατρών τους και αφετέρου η συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας από τους γιατρούς έχει υιοθετηθεί εδώ και χρόνια (με τη διαφορά ότι έχει αφεθεί ένα περιθώριο στο γιατρό να υποδείξει ή να κλειδώσει κάποιες συνταγές προς συγκεκριμένο σκεύασμα, για προφανείς λόγους)».

Και η ερώτηση καταλήγει: «Δεδομένου ότι:

Η κατάσταση της δημόσιας υγείας θα επιβαρύνεται ολοένα και περισσότερο τους επόμενους μήνες, λόγω της έξαρσης των ιώσεων και των λοιμώξεων. Πολλά από τα φάρμακα που είναι σε έλλειψη είναι αναντικατάστατα και πρέπει να λαμβάνονται από άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρές νόσους. Τα μέτρα που αποφασίζονται να ληφθούν σήμερα ακόμη και για τη μερική εξομάλυνση του προβλήματος χρήζουν χρόνο για την υλοποίησή τους.

Ερωτάται ο Υπουργός

Γιατί ενώ γνωρίζετε την προβληματική κατάσταση εδώ και τόσους μήνες δεν αποτρέψατε την απαράδεκτη ταλαιπωρία των πολιτών η οποία κορυφώθηκε κατά την περίοδο των εορτών»;

Λουράντος: «Δεν έχω ζήσει κάτι τέτοιο»

Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κώστας Λουράντος, μίλησε σε δραματικούς τόνους για την κατάσταση. «Είμαι 44 χρόνια στο επάγγελμα δεν έχω ζήσει κάτι τέτοιο» τόνισε.

Υπογράμμισε ότι οι φαρμακοποιοί έχουν προειδοποιήσει εδώ και πάνω από έναν χρόνο για τις ελλείψεις φαρμάκων, αλλά οι προειδοποιήσεις τους δεν εισακούστηκαν από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. «Από τον Ιανουάριο του 2022 είχαμε αρχίσει να συζητάμε τις ελλείψεις. Στις 7 Ιανουαρίου 2022 εκδώσαμε Δελτίο Τύπου και λέγαμε ότι η κατάσταση εγκυμονεί κινδύνους» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «στις 24 Οκτωβρίου, με έγγραφό μας λέγαμε ότι 400 φάρμακα – και πρώτης ανάγκης – λείπουν από την ελληνική αγορά. Έχουμε εκδώσει πάρα πολλά δελτία τύπου, έχουμε στείλει έγγραφα, αλλά δεν ακούει κανένας. Αν δεν είχε πάρει διαστάσεις το θέμα από τα μέσα ενημέρωσης και την αντιπολίτευση κανείς δεν ασχολούνταν σήμερα».

Επίσης ανέδειξε την απουσία ελέγχων στην αγορά λέγοντας ότι «οι παράλληλες εξαγωγές διπλασιάστηκαν τον τελευταίο χρόνο» και αναρωτήθηκε «ποιος τις έλεγξε αυτές τις εξαγωγές; Πώς έγιναν;». Άφησε δε αιχμές για τον ΕΟΦ και τον ΙΦΕΤ λέγοντας ότι «λείπουν και φάρμακα του ΙΦΕΤ, που έπρεπε να τα φέρει για να καλύψει τις ελλείψεις. Ο ΕΟΦ και εκ της φύσεως του εκ του νόμου έχει προτεραιότητα να καλύπτει την αγορά όταν υπάρχει έλλειψη. Εγώ δεν βλέπω να το κάνει».

Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης σε Πλεύρη για ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Αλλαγή στο σύστημα διεκπεραίωσης των ηλεκτρονικών συνταγών λόγω προβλημάτων τα οποία έχουν προκύψει από τις ελλείψεις στα φάρμακα, ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης με επιστολή την οποία έστειλε προς τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην επιστολή, λόγω των ελλείψεων στα φάρμακα πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να προμηθεύονται από διαφορετικά φαρμακεία, σκευάσματα που περιέχονται σε μία ηλεκτρονική συνταγή.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή η δυνατότητα εκτέλεσης ηλεκτρονικής ιατρικής συνταγής μέσω του συστήματος της ΗΔΙΚΑ δίνεται μόνο σε ένα φαρμακείο. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι συνταγές να εκτελούνται από φαρμακεία τα οποία δεν έχουν όλα τα φάρμακα που έχουν συνταγογραφηθεί και πολλοί ασθενείς να αναγκάζονται να καλύψουν από μόνοι τους όλο το κόστος για τα φάρμακα τα οποία παίρνουν από άλλο φαρμακείο.

Έτσι, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ζητά να αλλάξει ο περιορισμός αυτός και να επιτρέπεται η μερική εκτέλεση της ηλεκτρονικής συνταγής από τα φαρμακεία, ώστε να καλυφθούν οι ασθενείς.