Από την βεράντα της Ικαρίας και την συσκότηση της «Μήδειας» έως το σκότος της υπόθεσης Λιγνάδη, η κυβέρνηση βρίσκεται εδώ και 15 ημέρες σε διαρκή διαχείριση κρίσης. Εκ του αποτελέσματος, μέχρι στιγμής δεν διαπρέπει. Ούτε στο damage control, ούτε –πολύ περισσότερο – στην ανάληψη της πολιτικής ευθύνης.
Από την Ικαρία έμεινε (ξανά) η εικόνα της ανέμελης ελίτ κι ένα ραβασάκι λογοκρισίας στην ΕΡΤ. Από την «Μήδεια» έμειναν χιλιάδες άνθρωποι χωρίς ρεύμα, μαζί με το κυβερνητικό ανάθεμα σε όποιον άσκησε κριτική.
Στην υπόθεση Λιγνάδη μένει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, η δήλωση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη ότι «μας εξαπάτησε» κι ένα ερώτημα από την ίδια στα όρια του κυνισμού: «Γιατί να υπάρχει πολιτική ευθύνη για την επιλογή κάποιου που δεν υπήρξε καμία αντίρρηση για την τοποθέτησή του την εποχή που ανέλαβε;».
Εδώ όμως το ζήτημα και το κόστος για την κυβέρνηση είναι βαρύ και είναι διπλό: Αφενός γιατί δεν αφορά μόνον πολιτικές ευθύνες αλλά χτυπά στον σκληρό, ηθικό πυρήνα της διακυβέρνησης.
Αφετέρου διότι το πρόσωπο του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου ήταν η επιτομή του brand της «αριστείας» που προωθεί συστηματικά το Μαξίμου από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησης ΝΔ. Κι αυτό το brand, χτισμένο με πρόσωπα προερχόμενο από το κέντρο – ακραίο ή μη – έως τις παρυφές του εκσυγχρονισμού και του Ποταμιού, εμπεριέχει την προσωπική σφραγίδα, και ενίοτε και τις προσωπικές επιλογές, του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Αυτά τα γνωρίζουν στο Μαξίμου, εξ ου και το κλίμα στο πρωθυπουργικό επιτελείο από προχθές είναι εξαιρετικά βαρύ. Ο καταλύτης που έγειρε την πλάστιγγα, και οδήγησε στην συνέντευξη Μενδώνη και στο μήνυμα Μητσοτάκη παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, ήταν η πληροφορία για την νέα μήνυση που τελικά κατατέθηκε χθες κατά του Δημήτρη Λιγνάδη για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου που, αυτή την φορά, δεν έχει παραγραφεί.
Μεσολάβησε ένα τηλεφώνημα του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη στην υπουργό Πολιτισμού και σαφείς συστάσεις ότι έπρεπε να δοθούν δημόσιες εξηγήσεις. Η συνέντευξη Μενδώνη όμως, αντί να κλείσει άνοιξε νέα θέματα. Και το πρώτο που δεν έχει κλείσει είναι αυτό καθαυτό το θέμα παραίτησης της υπουργού.
Το πρώτο στοιχείο που επισημαίνεται και από βουλευτές της ΝΔ είναι ότι η υπουργός Πολιτισμού πολύ δύσκολα μπορεί να έχει πολιτική υπόσταση πλέον στον ίδιο τον χώρο του πολιτισμού και του θεάτρου. Τα social media πλημμυρίζουν το τελευταίο 48ωρο από τις επώνυμες αναρτήσεις καλλιτεχνών που ζητούν να φύγει τώρα η Λίνα Μενδώνη από την κυβέρνηση.
Το δεύτερο στοιχείο που δεν διέφυγε της προσοχής – και προκάλεσε έντονη ενόχληση – στο Μαξίμου ήταν η επιμονή της υπουργού Πολιτισμού να χρησιμοποιεί πληθυντικό στις τοποθετήσεις της: «Μας εξαπάτησε», «δεν γνωρίζαμε», «τον πιέσαμε πολύ να μας είπε αν είχε σχέση με τις φήμες» ήταν οι φράσεις που χρησιμοποίησε κατά κόρον.
Στην ΝΔ αρκετοί είναι εκείνοι που χρεώνουν στην Λίνα Μενδώνη έμμεση προσπάθεια να καλύψει εαυτόν, βάζοντας η ίδια στο κάδρο και τον πρωθυπουργό. Στην αντιπολίτευση το λένε ευθέως: «Σε ποιον αναφερόταν η κυρία Μενδώνη στην απολογία της όταν είπε πως «ο κ. Λιγνάδης μας έπεισε»; Μίλησε και ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Λιγνάδη τις προηγούμενες μέρες για να συνεχίσουν την επιχείρηση συγκάλυψης;» ρώτησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην χθεσινοβραδυνή του ανακοίνωση.
Το τρίτο, και πιο δύσκολο , σημείο για την κυβέρνηση είναι πως οι καταγγελίες παίρνουν καταιγιστικό χαρακτήρα και η εισαγγελική έρευνα μόλις τώρα ξεκινά. Ουδείς γνωρίζει που θα φθάσει το κουβάρι και ποιόν, ή ποιους, θα αγγίξει τελικά.
Πολιτικά, αυτό ισοδυναμεί με ενεργή ωρολογιακή βόμβα. Και είναι ανοιχτό ερώτημα εάν το Μαξίμου θα θελήσει, ή θα μπορέσει, να την αφοπλίσει πριν εκραγεί…
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >