Σε πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών προκειμένου να λυθούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις της ΠΝΟ, προχωρά η κυβέρνηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΘΥΝΑΛ, Γιάννη Διαμαντίδη. Από την άλλη μεριά, η ΠΝΟ εμμένει στην απόφαση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μετά την απόφαση της εκτελεστικής γραμματείας να προκηρύξει νέα 48ωρη απεργία.

Ads

Σύμφωνα με τον Γιάννη Διαμαντίδη, το υπουργείο σε μια ύστατη προσπάθεια ζήτησε από την ΠΝΟ την αναστολή της απεργίας για τρεις ημέρες έως ότου, υπογραφή, όπως υποστήριξε, η νέα συλλογική σύμβαση. Επισήμανε πως τα νησιά αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις ενώ οι άλλες παραγωγικές τάξεις δέχονται χτυπήματα από τη συνεχιζόμενη απεργία.

Όπως υποστήριξε, η αδιαλλαξία των δυο πλευρών και οι επείγουσες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί δεν αφήνουν άλλο περιθώριο στην κυβέρνηση, η οποία για λόγους εθνικού συμφέροντος προχωρά στην πολιτική κινητοποίηση των ναυτεργατών.

«Η κοινωνική αναστάτωση στους κατοίκους των νησιών και η επαπειλούμενη σύγκρουση των απεργών, με τις θιγόμενες και παραγωγικές τάξεις, είναι πλέον ορατή. Η κυβέρνηση, διαμεσολαβώντας επανειλημμένα μεταξύ των δυο κοινωνικών εταίρων, έπραξε στο ακέραιο το καθήκον της» υποστήριξε, τονίζοντας «γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση με υπευθυνότητα απέναντι στον ελληνικό λαό και με αίσθημα ευθύνης, αλλά και για λόγους εθνικού συμφέροντος προκειμένου να διασφαλίσει την συνοχή της Νησιωτικής Ελλάδας με την Ηπειρωτική χώρα, αποφάσισε την πολιτική κινητοποίηση».

Ads

Εν το μεταξύ, νωρίτερα η ΠΝΟ ανακοίνωσε νέα 48ωρη απεργία. Συγκεκριμένα, η νέα κινητοποίηση ξεκινά από τις 06:00 τα ξημερώματα της Τρίτης 30 Νοεμβρίου έως τις 06:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης 2 Δεκεμβρίου. Η σχετική απόφαση ελήφθη με ψήφους 11 υπέρ και 4 κατά, αφού απέβη άκαρπη και η σημερινή συνάντηση του υπουργού Θαλάσσιων Υποθέσεων με τον γ.γ. της ΠΝΟ, Γιάννη Χαλά και τον πρόεδρο της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας, Απόστολο Βεντούρη. Λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης η ΠΝΟ ανακοίνωσε τη συνέχιση της απεργίας για ακόμα 48 ώρες.

Επιπλέον η ΠΝΟ διαμηνύει ότι η απεργία θα συνεχιστεί κανονικά παρά την ανακοίνωση της πολιτικής επιστράτευσης. Η απόφαση πάρθηκε μετά από συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στον καταπέλτη του πλοίου «Κρήτη», αμέσως μετά την ανακοίνωση του υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας για πολιτική κινητοποίηση των απεργών.

Πάντως τα φύλλα πορείας, που εκδίδουν οι αρχές, αναμένεται να αρχίσουν να επιδίδονται στους ναυτικούς από την Τρίτη.

Η ΠΝΟ από την πλευρά της υποστηρίζει ότι απέρριψε την πρόταση του υπουργού για τριήμερη αναστολή της απεργίας ώστε να δοθεί χρόνος για συζήτηση, γιατί -όπως τόνισε – με εξαίρεση τις τρεις Ενώσεις Εφοπλιστών που έχουν ήδη υπογράψει, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία ανταπόκριση από την πλευρά των εφοπλιστικών ενώσεων, για τις οποίες εκκρεμεί η υπογραφή των σχετικών ΣΣΕ για το 2010.

Εν το μεταξύ σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας υπογραμμίζει: «η ΠΝΟ με τη γνωστή της αδιαλλαξία εξήγγειλε την νέα 48ωρη απεργία με αποτέλεσμα να εξωθεί ήδη οξυμένες καταστάσεις». «Αναμέναμε ότι η ΠΝΟ θα ακολουθούσε με την αρμόζουσα για τις περιστάσεις σοβαρότητα και υπευθυνότητα την πρόταση του υπουργού ΘΥΝΑΛ, Γιάννη Διαμαντίδη για 3ήμερη αναστολή των κινητοποιήσεων προκειμένου να εξευρεθεί σωστή, λογική και δίκαια λύση σε όλα τα χρονίζοντα προβλήματα που απασχολούν την ναυτεργασία και την ακτοπλόο πλοιοκτησία» καταλήγει.

ΝΔ: “Θέατρο του παραλόγου”

“Θέατρο του παραλόγου” χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης για τους απεργούς ναυτεργάτες ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εμπορικής Ναυτιλίας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ για ανακολουθία λόγων και έργων και υποστηρίζοντας ότι υπήρχε περιθώριο διαπραγμάτευσης. Υπενθύμισε δε, ότι ο ίδιος ο υπουργός είχε αποκλείσει πριν λίγες ημέρες το ενδεχόμενο επιστράτευσης ενώ το 2006 και το 2007 το ΠΑΣΟΚ χαρακτήριζε το εν λόγω μέτρο ως “αυταρχική ενέργεια”.

ΚΚΕ: “Αντεργατική ενέργεια”

“Η επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών αποτελεί επαίσχυντη αντεργατική ενέργεια της κυβέρνησης και πράξη αφοσίωσης στα συμφέροντα των εφοπλιστών”, σχολίασε το ΚΚΕ, κατηγορώντας την κυβέρνηση για αυταρχισμό. Κάλεσε μάλιστα όλους τους εργαζόμενους να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον αγώνα των ναυτεργατών συμμετέχοντας στις διαδηλώσεις αλληλεγγύης που διοργανώνει το ΠΑΜΕ αύριο Τρίτη στις 18:00 το απόγευμα και 6 το απόγευμα στον Πειραιά.

ΣΥΡΙΖΑ: “Πραξικόπημα κατά του Συντάγματος”

«Η κυβέρνηση ντύθηκε στο ‘χακί’ και με ένα νέο ‘πραξικόπημα’ κατά του Συντάγματος επιστράτευσε τους απεργούς ναυτεργάτες, προσπαθώντας με ‘στρατιωτικού’ τύπου μέτρα να σπάσει τον αγώνα τους» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Ανομολόγητος, αλλά προφανής στόχος της κυβέρνησης είναι να καταργήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και να φέρει στο προσκήνιο τις επιχειρησιακές και τις ατομικές συμβάσεις, οδηγώντας στην ”κινεζοποίηση” τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων» επισήμανε.