Καταγγελίες για διαγωνισμό σχετικά με την ανάδειξη παρόχων υπηρεσιών υποστήριξης προξενικών αρχών και προξενικών γραφείων χορήγησης βίζα έκανε στην Βουλή ο Πάνος Καμμένος, βάζοντας στο κάδρο των ευθυνών τον Νίκο Κοτζιά και εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά του πρώην υπουργού Εξωτερικών.

Ads

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης επερώτησής του, κατέθεσε σειρά εγγράφων τα οποία, όπως ανέφερε, αφού διανεμηθούν στα κόμματα θα κατατεθούν και στη Δικαιοσύνη.

«Στη σημερινή συζήτηση θα αποδειχθεί το πως, με συμπαιγνία υπηρεσιακών παραγόντων, και κάτω από την καθοδήγηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών, του κ. Κοτζιά, οργανώθηκε η προκήρυξη, οργανώθηκε ο διαγωνισμός και η κατακύρωσή του», είπε ο Πάνος Καμμένος και, απευθυνόμενος στον παριστάμενο υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, ανέφερε πως μετά την ολοκλήρωση αυτής της συζήτησης στη Βουλή, θα έχει την ευκαιρία, όταν επιστρέψει στο Υπουργείο, να απαλλάξει από τα καθήκοντά τους υπηρεσιακούς παράγοντες, υπαλλήλους, «οι οποίοι δεν ενήργησαν ως Έλληνες διπλωμάτες αλλά ενήργησαν για λογαριασμό συγκεκριμένων συμφερόντων».

Κατηγόρησε τον Νίκο Κοτζιά ότι προσπάθησε να σβήσει όλα τα ίχνη από το υπουργείο και χαρακτήρισε «σκάνδαλο» τη σύνταξη της προκήρυξης του διαγωνισμού διότι αυτή δεν περιλάμβανε τον όρο «για την οικονομικά συμφερότερη προσφορά» αλλά και μια σειρά βήματα της όλης διαδικασίας.

Ads

«Έχουμε οργανωμένη εγκληματική ενέργεια διότι δημιουργήθηκε παρένθετη εταιρεία, πήρε το έργο και στη συνέχεια το ανέθεσε στον προηγούμενο εργολάβο, ο οποίος είχε αποκλειστεί από το διαγωνισμό», είπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και πρόσθεσε ότι στην παρένθετη αυτή εταιρεία βασικοί μέτοχοι ήταν ο πρώην πρέσβης κ. Πλατής, ο πρώην πρέσβης Ι.Α. Ζέπος και ο πρώην αρχηγός της ΕΛΑΣ Λ. Οικονόμου. Ιδίως για τον κ. Πλατή, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είπε ότι είχε επισκεφθεί πριν τις εκλογές του 2015, τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο αλλά αρνήθηκαν συζήτηση για τη δημιουργία εταιρείας που θα έπαιρνε στη συνέχεια έναν τέτοιο διαγωνισμό.

Σύμφωνα πάντα με τον πρώην υπουργό Άμυνας, τον διαγωνισμό κέρδισε η Global Visa Center World Hellas, αλλά το Ελεγκτικό Συνέδριο ακύρωσε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού κρίνοντας ότι η ως άνω εταιρεία δεν διέθετε την εμπειρία, το προσωπικό και τα μέσα για να εκτελέσει το έργο. Η απόφαση όμως αναπέμφθηκε, έγιναν στη συνέχεια προσαρμογές, σε ότι αφορά τις προδιαγραφές εκτέλεσης του έργου, και τελικά της ανατέθηκε το έργο. Όμως στη συνέχεια η Global Visa Center World Hellas, ως επίσημη πλέον ανάδοχος των υπηρεσιών έκδοσης βίζας, απευθύνθηκε στην εταιρεία UF SERVICES UK LTD, την εταιρεία δηλαδή που εξέδιδε τις βίζες, πριν από την προκήρυξη του διαγωνισμού του υπουργείου Εξωτερικών.

Από την ομιλία του Πάνου Καμμένου δεν έλειψε και η ένταση με τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛΛ. Να εκνευρίζεται, όταν ο προεδρεύων Γ. Βαρεμένος του ζήτησε να συντομεύει, και να αναφέρει «φέρτε το φρούραρχο να με κατεβάσει από εδώ πέρα. Εγώ θα τα πω όλα σήμερα. Ό,τι και αν κάνετε, να ξέρετε ότι θα ακουστώ. Μου αφαιρέσατε την Κοινοβουλευτική Ομάδα, προσπαθήσατε να με εξευτελίσετε, θα τα ακούσετε. Σήμερα αν στηρίξετε Κοτζιά, θα πέσει η κυβέρνηση».

Ο πρώην κυβερνητικός εταίρος είχε και αντιπαράθεση με τον Θοδωρή Δρίτσα, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να του λέει «ομολογήσατε ότι θέλετε να ρίξετε την κυβέρνηση» και τον κ. Καμμένο να απαντά «αν ήθελα να ρίξω την κυβέρνηση, δεν θα ενημέρωνα το Υπουργικό Συμβούλιο και τον πρωθυπουργό. Θα παραιτούμουν ως ήρωας και θα πήγαινα στον εισαγγελέα. Εγώ ενημέρωσα τον κ. πρωθυπουργό και το Υπουργικό Συμβούλιο και ο κ. Τσίπρας απομάκρυνε τον κ. Κοτζιά. Αλλά τώρα έχουμε αποδείξεις τρανές».

«Δεν υπάρχουν σκιές»

Στον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων απάντησε ο τωρινός υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία σκιά για τη νομιμότητα των συμβάσεων, όπως καταγράφεται και στους ελέγχους που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

«Επί των νέων στοιχείων που καταθέσατε δεν μπορώ να ελέγξω τώρα τη νομιμότητα των συμβάσεων. Αυτά όλα όμως θα τα μελετήσω και ελπίζω να τα καταθέσετε και στη δικαιοσύνη» είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και διαβεβαίωσε ότι όσα έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών που αφορούν τις σχετικές συμβάσεις και δεν είναι διαβαθισμένα είναι ήδη στη διάθεση των βουλευτών στην αίθουσα 150 της Βουλής και μπορούν να τα ελέγξουν.

Ο κ. Κατρούγκαλος έδωσε έμφαση τόσο στις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου όσο και στον έλεγχο της ειδικής υπηρεσίας του ΥΠΕΞ που θεωρούν όπως είπε ότι όλες οι συμβάσεις είναι νόμιμες. «Είναι ξεκάθαρο για εμάς. Όλα στο φως. Η εικόνα που έχω από τον έλεγχο που έκαναν οι διοικητικές υπηρεσίες του ΥΠΕΞ είναι ότι δεν υπάρχει καμία σκιά για τη νομιμότητα των συμβάσεων. Για τα καινούργια στοιχεία που καταθέσατε κρατώ κάθε επιφυλακτικότητα», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι ανέθεσε στην γενική επιθεωρήτρια του ΥΠΕΞ να εξεταστούν όλα τα ζητήματα και να διαπιστωθεί αν η υπερεργολαβία ήταν νόμιμη ή όχι και «η εισήγηση της υπηρεσίας και η δική μου γνώμη είναι ότι δεν υπήρχε καμία μη νόμιμη πράξη αυτής της σύμβασης. Αυτά προκύπτουν από τους ελέγχους που έγιναν και τα έγγραφα που έχουμε στη διάθεση μας. Όλα τα έγγραφα και τα στοιχεία είναι στη διάθεση σας. Η εικόνα που έχω μέχρι σήμερα βασίζεται στις δικαστικές αποφάσεις και στον εσωτερικό διοικητικό έλεγχο του ΥΠΕΞ και καταλήγουν ότι δεν βρέθηκαν στοιχεία που να υποκρύπτουν παρανομία».

«Πρώτη φορά έγινε διαγωνισμός για να βρεθεί ανάδοχος για τις θεωρήσεις του ΥΠΕΞ ενώ μέχρι το 2015 όλες γίνονταν με απευθείας αναθέσεις. Θέλουμε εντελώς διαφανείς διαδικασίες και θέλουμε τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Έχουμε δώσει σημεία γραφής. Καμία ανοχή σε παρανομία δεν έχουμε και εκεί εστιάζονται οι προσπάθειες μας», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.

Δεν αμφισβητείται η νομιμότητα Κοτζιά

Θέση στην αντιπαράθεση πήρε και ο Γιάννης Αμανατίδης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σημείωσε ότι ανεξαρτήτως των νέων στοιχείων που θα ερευνηθούν, η νομιμότητα και οι πράξεις του Ν. Κοτζιά δεν μπορούν να τεθούν σε αμφισβήτηση.

Σημείωσε ότι οι απαντήσεις του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου ήταν «σαφείς, καθαρές, κρυστάλλινες και πλήρεις και στο σύνολο των ερωτήσεων οι οποίες τέθηκαν» και πρόσθεσε ότι «η απάντηση στην ίδια ερώτηση που κατέθεσαν πριν από ένα μήνα οι ΑΝΕΛ είναι ότι το υπουργείο Εξωτερικών το 2015, έτος προκήρυξης του διαγωνισμού, έως και σήμερα έχει αποστείλει κατόπιν σχετικών εντολών του υπουργού Εξωτερικών τα έγγραφα για τον διαγωνισμό πέραν του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στο Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς και στη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, ενώ σειρά δικαστικών αποφάσεων επικυρώνει τη νομιμότητα της διενεργηθείσης διαδικασίας σε όλα τα στάδιά της».

Ο εθνικός συκοφάντης και η υπονόμευση της Δημοκρατίας

Εκτός Κοινοβουλίου, αντίδραση ήρθε και από τον Νίκο Κοτζιά, ο οποίος εξέδωσε οργισμένη επιστολή κάνοντας λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας, αλλά και για ύβρεις, συκοφαντίες και εκβιασμούς.

Σε δήλωσή του o πρώην υπουργός Εξωτερικών άφησε αιχμές και κατά του Γιώργου Κατρούγκαλου αναφέροντας ότι κακώς επέτρεψε στον «εθνικό συκοφάντη τη δυνατότητα να μεταφέρει την υπονόμευση στο ναό της Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα, η Βουλή να μετατρέπεται σε χώρο δικαστηρίου, χωρίς εγώ να έχω το δικαίωμα υπεράσπισης του εαυτού μου».

Πρόσθεσε ότι τα όσα κατέθεσε ο Πάνος Καμμένος είναι προϊόν παράνομης υποκλοπής και αφορούν συνομιλίες ανάμεσα σε παλιούς συκοφάντες.

Ο κ. Κοτζιάς απέδωσε τις κινήσεις του Π. Καμμένου, στην προεκλογική καμπάνια που προσβλέπει να κάνει δια της δυσφήμισης συνεπικουρούμενος από «την επιπολαιότητα της κυβέρνησης». Φαίνεται ότι αυτό εξυπηρετεί εκείνους που επιδιώκουν, άλλοι να έχουν τη δόξα και άλλοι την ύβρη, συνέχισε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε ότι προκαλεί εντύπωση ότι «σφαίρες, χώματα με αίματα και αίμα, έχουν σταλεί μόνο σε μένα, λες και είμαι ο αποκλειστικός τροφοδότης και διαπραγματευτής της Συμφωνίας των Πρεσπών και ακόμα και σήμερα, ο εθνικός συκοφάντης υβρίζει μόνο εμένα» .

Υπενθύμισε δε, ότι είχε συμφωνήσει (σ.σ. ο Π. Καμμένος) με το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων για τη Συμφωνία των Πρεσπών και «τώρα για προεκλογικούς λόγους και επειδή εξυπηρετεί ίσως και τρίτους, θέλει να εμφανίζει τον εαυτό του ως δήθεν μακεδονομάχο».

«Καλώ τον εθνικό συκοφάντη» συνέχισε, «να δεχθεί και τη Βουλή να χορηγήσει, άδεια άσκησης ποινικής διώξεως, σύμφωνα με τα άρθρα, 61 παρ. 2, 62 παρ.1 του Συντάγματος, και να αφηγηθεί και εκείνος και να οδηγηθεί η υπόθεση εκεί που πρέπει, στην αίθουσα του δικαστηρίου. Εκεί ας αποδείξει, που δεν μπορεί, όλες τις συκοφαντίες που κάθε δεύτερη μέρα, όπως πράττει κάθε ένοχος, τις τροποποιεί» τόνισε.

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε σε συνεχείς αντιφάσεις του πρώην υπουργού Άμυνας σχετικά με τα χρήματα για τα οποία κατηγορεί ότι έλαβε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, και υπογράμμισε: «Λέω κάτι απλό στον εθνικό συκοφάντη: ας έρθει στο δικαστήριο κι ας αφήσει τις κλάψες για μη άρση του ασύλου, όπως έκανε χθες», προσθέτοντας πως στο δικαστήριο λύνονται οι υποθέσεις και όχι με μονολόγους στη Βουλή, ενώ τόνισε ότι «εκεί θα αποδειχθεί και το ελατήριό του και το ίδιον όφελος και η εξυπηρέτηση τρίτων».

«Ο εθνικός συκοφάντης παρουσιάζει μία σύμβαση παροχής δημόσιας υπηρεσίας που φέρνει λεφτά στο δημόσιο και δεν δίνει σε κανένα τρίτο ούτε σεντς, ως κλοπή, γιατί δεν έχει καταλάβει, ότι τα ποσά που επικαλείται δεν ορίστηκαν από εμένα, αλλά από τα δικαστήρια και τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου να προσδιοριστεί το ύψος της απαιτούμενης εγγυητικής επιστολής της εταιρείας που σύναψε τη σύμβαση» αναφέρει σε άλλο σημείο της δήλωσής του.

Καταλήγοντας, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι ο κ. Καμμένος τον καλούσε με την «παρέα του» να μην εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ, «δηλαδή με καλούσαν να παρανομήσω. Δεν το έκανα και έχουν ανοίξει αυτό το κυνήγι» είπε.

Αντιπολιτευτικά πυρά μετά τις δηλώσεις Καμμένου

Τις καταγγελίες του Πάνου Καμμένου επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τους ομιλητές να ασκούν σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και να συνεχίζουν τη σκανδαλολογία του προέδρου των ΑΝ.ΕΛΛ.

Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., Γιάννης Κεφαλογιάννης ζήτησε απαντήσεις από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά.

«Πρωτίστως απαντήσεις πρέπει να δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Τις διαφορές των κ.κ. Κοτζιά-Καμμένου, θα τις λύσει η ελληνική δικαιοσύνη. Η ΝΔ, λειτουργώντας θεσμικά, προσέφυγε, από την πρώτη στιγμή, και κατέθεσε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, το βίντεο του κ. Κοτζιά σε τηλεοπτικό σταθμό. Είναι θετικό ότι υπήρξε παρέμβαση της δικαιοσύνης, για κατηγορίες που εκτοξεύονται από έναν υπουργό εναντίον κάποιου άλλου υπουργού, εντός του υπουργικού συμβουλίου. Ελπίζουμε η εισαγγελία, με βάση και τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, για να μάθουν επιτέλους οι Έλληνες πολίτες την αλήθεια για τις αδιαφανείς συναλλαγές που έχουν καταγγελθεί για εταιρεία του κ. Σόρος, όπως και το πως αξιοποιήθηκαν κονδύλια από διάφορα υπουργεία», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Κάλεσε, ακόμη, τον Αλέξη Τσίπρα να σταματήσει να «παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο» και πρόσθεσε «είχαμε ζητήσει από τον κ. Τσίπρα να δημοσιοποιήσει την επιστολή παραίτησης του κ. Κοτζιά διότι δεν είναι προσωπικό ραβασάκι αλλά δημόσιο έγγραφο. Ζητήσαμε στη συνέχεια από τον ίδιο τον κ. Κοτζιά να δώσει την επιστολή του στη δημοσιότητα και βεβαίως κατόπιν ξεκινήσαμε τη διαδικασία κατάθεσης εγγράφων για να έχει η Βουλή γνώση. Διότι υπάρχουν μέσα στην επιστολή παραίτησης κατηγορίες για παράνομες πράξεις, που κανείς δεν έχει το δικαίωμα να συγκαλύπτει».

Τη λέξη «σκάνδαλο» χρησιμοποίησε ο ομιλητής του ΚΙΝ. ΑΛΛ., Θεόδωρος Παπαθεοδώρου επισημαίνοντας «όλα όσα κατήγγειλε σήμερα ο κ. Καμμένος είχαν συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο. Αποκαλύπτεται ότι ο ενδιαφερόμενος αλληλογραφούσε με μέλη του ΥΠΕΞ για να συντάξουν την προκήρυξη και τη σύμβαση. Από μόνο του αυτό ήταν σκάνδαλο. υπάρχουν επίορκοι υπάλληλοι στο υπουργείο Εξωτερικών; Είναι δώρον άδωρο να μας λέει η κυβέρνηση, “ελάτε να δείτε τις συμβάσεις”, από τη στιγμή που είχαν συνταχθεί με τον τρόπο που συντάθηκαν».

«Ήρθατε στην εξουσία καλλιεργώντας το μίσος και το διχασμό και φεύγετε από την εξουσία βουτηγμένοι στα σκάνδαλα. Χρησιμοποιήσατε την εξουσία για να δουλειές. Αυτές οι δουλειές με τα ποικιλώνυμα σκάνδαλα σκάνε συνεχώς», είπε ο κ. Παπαθεοδώρου.

Για σημάδια Σκανδάλου έκανε λόγο εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων και ο Ιωάννης Σαρίδης δηλώνοντας «τα έγγραφα που κατατέθηκαν σήμερα στη Βουλή από τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο, δείχνουν σημάδια σκανδάλου και ίχνη διαπλοκής.Τα συγκεκριμένα στοιχεία πρέπει άμεσα να διερευνηθούν, πρόσθεσε ότι υπάρχει πολιτικό θέμα με την καταγγελία που είχε γίνει σε ένα υπουργικό συμβούλιο».

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών