Το σκάνδαλο της Proton Bank και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη απασχολούν εκτεταμένο ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung. Με τίτλο «Ένα φορτίο δυναμίτιδας» το δημοσίευμα ανφέρεται διεξοδικά στην υπόθεση με αφορμή την έκρηξη που σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Χαλάνδρι, κοντά στην οικία υψηλόβαθμου στελέχους της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο διερευνά την υπόθεση της τράπεζας Proton.
Ads
Η τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού ήταν η προειδοποίηση όσων θίγονται από την προσπάθεια να πέσει φως σε μία ιδιαίτερα σκοτεινή υπόθεση, στην οποία υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, απάτη και παράνομο πλουτισμό. Με ύποπτες συμφωνίες η τράπεζα φέρεται να έχει ζημιώσει το κράτος κατά εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρώ, σημειώνει το ρεπορτάζ.
Πιο συγκεκριμένα, η Proton φέρεται να έχει μεταφέρει κατά περίεργο τρόπο εκτός Ελλάδος, μέσω οffshore εταιριών με άγνωστους ιδιοκτήτες, περί τα 700 εκατομμύρια Ευρώ.
Η υπόθεση, την οποία διερευνά εισαγγελέας στην Αθήνα, ισοδυναμεί με πολιτική δυναμίτιδα, καθώς μόλις τους προηγούμενους μήνες η τράπεζα διασώθηκε από την χρεοκοπία και κρατικοποιήθηκε με την καταβολή 900 περίπου εκ. Ευρώ, τα οποία προήλθαν από το πακέτο βοήθειας προς την χώρα.
Η πριν από 10 χρόνια ιδρυθείσα τράπεζα Proton, η οποία λειτούργησε κυρίως ως επενδυτική τράπεζα, απέκτησε το 2009 έναν νέο ιδιοκτήτη: τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, επιχειρηματία προερχόμενο από την χημική βιομηχανία.
Όπως προκύπτει από την δικογραφία, μετά την ανάληψη της τράπεζας από τον Λαυρεντιάδη η Proton λειτούργησε ως ένα μεγάλο πλυντήριο ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Σε άλλες εταιρίες του Λαυρεντιάδη, όπως η ΑΛΑΠΙΣ και η ΕΛΦΕ μεταφερθήκαν πολλά κεφάλαια από την τράπεζα, ενώ δημιουργήθηκαν και νέες εταιρίες.
Πρόκειται στ’ αλήθεια για ανύπαρκτες εταιρίες, όπως συμβαίνει στις εγκληματικές οργανώσεις; Μεγάλα δάνεια με σημαντικό ρίσκο χορηγήθηκαν σε νεοϊδρυθείσες εταιρίες όπως οι Rovinvest και Cyprus Properties, ενώ χρηματοδοτήθηκαν και εξωχώριες εταιρίες αμφίβολης προέλευσης. Συνολικό κόστος αυτών των ενεργειών: 357 εκ. Ευρώ.
Μετά την κρατικοποίηση της Proton Bank η περιουσία του Λαυρεντιάδη και άλλων έξι πρώην κορυφαίων στελεχών της εταιρίας δεσμεύτηκαν με δικαστική απόφαση. Την ίδια ώρα ο Λαυρεντιάδης συνεχίζει την επιχειρηματική του δραστηριότητα στο εξωτερικό.
Στο Λίχτενσταϊν ίδρυσε μαζί με άλλους επιχειρηματίες την ιδιωτική τράπεζα Lamda ΑΕ, με έδρα το Βαντούζ. Πηγές της τράπεζας διαβεβαιώνουν ότι δεν ιδρύθηκε με χρήματα της Proton Bank, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα.
Όσον αφορά τον ίδιο τον Λαυρεντιάδη, αποκρούει κατηγορηματικά τις εναντίον του κατηγορίες και επικαλείται την αντισυνταγματικότητα της κρατικοποίησης της Proton Bank, σημειώνει το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >