Σε διακομματική δοκιμασία, με δύσκολες πολιτικές και αξιακές επιλογές, εξελίσσεται  το νομοσχέδιο για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου που μπαίνει σήμερα σε ψηφοφορία στην Βουλή.

Ads

Η ψηφοφορία έρχεται μετά από μια θυελλώδη συζήτηση τόσο σε κοινωνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο – μια συζήτηση, την οποία απειλούν να εκτροχιάσουν οι σκληρές παρεμβάσεις της Ιεραρχίας –που προκαλεί αμφισβητήσεις και διαφοροποιήσεις σχεδόν σε όλα τα κόμματα.

Επί της αρχής του νομοσχεδίου έχουν ήδη ταχθεί υπέρ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι, ενώ θα καταψηφίσουν η Νέα Δημοκρατία, η Ενωση Κεντρώων και η Χρυσή Αυγή.

Ωστόσο, οι θέσεις των κομμάτων δεν είναι συμπαγείς στο άρθρο 3 το οποίο περιλαμβάνει και τις ρυθμίσεις για τους ανηλίκους και προκαλεί τριγμούς και στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης και η Γεωργία Γενιά εξέφρασαν ήδη ανοιχτά επιφυλάξεις για το συγκεκριμένο άρθρο, ενώ οι πληροφορίες φέρουν άλλους τρεις να αμφιταλαντεύονται ως προς την ψήφισή του.

Ads

Οι ΑΝΕΛ

Ο εισηγητής επίσης των Ανεξάρτητων Ελλήνων Θανάσης Παπχριστόπουλος ανακοίνωσε επίσης ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το άρθρο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου στα 15 έτη, γεγονός που ώθησε χθες τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Νίκος Δένδια να δηλώσει ότι τίθεται θέμα δεδηλωμένης για την κυβέρνηση.

«Τέλος ο κοινοβουλευτικός λαθρεπιβατισμός, αν δεν ψηφίσουν το άρθρο 3 οι ΑΝΕΛ, σας λέμε ευθέως ότι κυβέρνηση στη χώρα δεν θα υπάρχει», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας. Απαντώντας, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος χαρακτήρισε «κωμικά» τα όσα λέγονται περί δεδηλωμένης και τόνισε ότι «οι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛΛ. έχουν κατακτήσει τη ψήφο κατά συνείδηση». Δύο βουλευτές των ΑΝΕΛ πάντως, ο Κώστας Κατσίκης και ο Δημήτρης Καμμένος  έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν συνολικά το νομοσχέδιο επικαλούμενοι συνειδησιακούς λόγους, ενώ ειδικά σε ό,τι αφορά το άρθρο 3 «κλειδί» θα αποτελέσει η στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη η Φώφη Γεννηματά δέχτηκε επίμονες εισηγήσεις για καταψήφιση του επίμαχου άρθρου. Δύο βουλευτές της ΔΗΣΥ επίσης, ο Δημήτρης Κρεμαστινός και ο Λεωνίδας Γρηγοράκος έχουν εκφράσει έντονες επιφυλάξεις για το συνολικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ενώ καθοριστική θα είναι και η στάση των ανεξάρτητων βουλευτών. Το επίμαχο άρθρο διχάζει τη ΔΗΣΥ καθώς τελικά το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να ψηφίσει «παρών» στο άρθρο 3 και να υπερψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο, ενώ η ΔΗΜΑΡ δήλωσε πως θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο στο σύνολό του. 

Η «στροφή» Μητσοτάκη

Σε ό,τι αφορά την Νέα Δημοκρατία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε τελικά την αποστασιοποίηση δια της κατάθεσης δικής της, ξεχωριστής πρότασης. Στην πραγματικότητα, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπαναχώρησε στις πιέσεις της σκληρής πτέρυγας του κόμματός του και της Εκκλησίας και εγκατέλειψε την αρχική του πρόθεση είτε για, υπό προϋποθέσεις, υπερψήφιση της κυβερνητικής πρότασης για νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, είτε για κατάθεση συμπληρωματικής τροπολογίας με αυστηρότερες δικλείδες ασφαλείας.

Με βάση την πρόταση της ΝΔ, προκειμένου κάποιος να αιτηθεί νομική διόρθωση της καταχωρισμένης ταυτότητας φύλου θα πρέπει να περάσει μια σειρά από αυστηρούς ιατρικούς ελέγχους, γνωματεύσεις και δικαστικές διαδικασίας. Επίσης, εκείνος που αιτείται την διόρθωση φύλου θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι ενήλικος. Στην πράξη, η κίνηση αυτή δίνει διέξοδο στον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να μην εμφανιστεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διχασμένο σήμερα στη Βουλή. Αρκετοί βουλευτές του κόμματος, ανάμεσα στους οποίους η Ντόρα Μπακογιάννη και ο ένας αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης, είχαν ταχθεί υπέρ της ψήφισης της κυβερνητικής πρότασης, ενώ αντιθέτως ο «άξονας» των σκληρών με πρωταγωνιστές τους Αδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη ήταν κατηγορηματικά αντίθετος.