«Πεδίον δόξης λαμπρόν» χαρακτήρισαν τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές οι Οικολόγοι Πράσινοι, κατά την έναρξη του 7ου τακτικού συνεδρίου του κόμματος. Στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ιδιαίτερα θερμό χαιρετισμό με εκκλήσεις για «κοινή πορεία της Ανανεωτικής Αριστεράς και των Οικολόγων Πράσινων» απηύθυνε ο ανεξάρτητος -πλέον- βουλευτής, Θανάσης Λεβέντης. Το ΣΥΝ δεν εκπροσώπησε τελικά ο πρόεδρος, Αλέξης Τσίπρας, επικαλούμενος φόρτο εργασίας, αλλά ο γραμματέας, Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος προέτρεψε «να βρεθούμε σε κοινούς κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες». Διαβάστε επίσης: Ν.Χρυσόγελος: «Μπορούμε να βρούμε κοινές βάσεις με τους Ανανεωτικούς»
«Βρισκόμαστε εδώ μαζί με τους συντρόφους μου, Θόδωρο Μαργαρίτη και Δημήτρη Χατζησωκράτη, για να υποδηλώσουμε με τον πιο θερμό τρόπο τη θέλησή μας για μια κοινή πορεία της Ανανεωτικής Αριστεράς και των Οικολόγων – Πράσινων», ανέφερε στο χαιρετισμό του ο κ. Λεβέντης, προσθέτοντας: «Υποστηρίξαμε εδώ και πολλά χρόνια μέσα από τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ την ανάγκη αυτής της κοινής πορείας. Διαφωνήσαμε με την ηγεσία του κόμματός μας το 2007 όταν σε μια ενδεχόμενη πράξη συνεργασίας, αρνήθηκε τον τίτλο ΣΥΡΙΖΑ – ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ, πιέζοντας να χαθεί η οικολογική κατεύθυνση κάτω από τον τελικό τίτλο ΣΥΡΙΖΑ».
Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η κριτική στον καταναλωτισμό, η περιβαλλοντική οπτική, η πράσινη οικονομία, συγκροτούν ένα εναλλακτικό λόγο, μια ριζικά διαφορετική κατεύθυνση» και υπογράμμισε: «Βρισκόμαστε σε μια φάση ανασυγκρότησης του χώρου της Ανανεωτικής Αριστεράς, μετά τη ρήξη στο συνέδριο του ΣΥΝ. Επιδιώκουμε με διαδικασία αυτοοργάνωσης και ανοιχτής διαβούλευσης να συζητήσουμε σε όλη την Ελλάδα με μέλη του ΣΥΝ, τον κόσμο της Ανανεωτικής Πτέρυγας, απογοητευμένους από το ΠΑΣΟΚ, φίλους μας με οικολογικές παρεμβάσεις για μια νέα πολιτική πρόταση. Θέλουμε μια Αριστερά της ευθύνης, της συμμετοχής, της Οικολογίας, του μεταρρυθμισμού. Ζούμε άλλωστε μια εποχή που κυριαρχείται από τη βαθειά οικονομική κρίση της χώρας με τις νεοφιλελεύθερες επιλογές του ΠΑΣΟΚ μέσα από το ΔΝΤ και από την άλλη μια αναποτελεσματική παλαιοκομμουνιστική αριστερή αντιπολίτευση που με τα στερεότυπά της δεν μετασχηματίζει την αμφισβήτηση του δικομματισμού σε μια νέα μεταπολίτευση».
Από την πλευρά του, ο κ. Βίτσας, ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε ότι «ο χώρος της αριστεράς και ο χώρος της οικολογίας, ενώ αποτελούν δύο διαφορετικές πολιτικές οικογένειες με σαφείς διαφορές έχουν και συμπτώσεις σε μια σειρά από ζητήματα. Όπως για το σημερινό δομικό και πολύπλευρο χαρακτήρα της κρίσης. Για μια σειρά επιμέρους, αλλά κομβικά για τη συγκυρία ζητήματα όπως το καταστροφικό σχέδιο «Καλλικράτης», την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, τους σχεδιασμούς για την εκτροπή του Αχελώου, την απόρριψη της καύσης των αστικών αποβλήτων κ.ά.
Είναι λοιπόν σημαντικό, σήμερα, να βρεθούμε άνθρωποι από την αριστερά και τον πράσινο οικολογικό χώρο σε κοινούς κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, να συγκροτηθούν συμμαχίες και τοπικές πρωτοβουλίες πολιτών, να υπάρξουν πολιτικές πρωτοβουλίες για αυτοδιοικητικά σχήματα με άξονες την προστασία της ποιότητας ζωής, των κοινωνικών υπηρεσιών, της δημοκρατίας, ενάντια δηλαδή σε όσα εισάγει το σχέδιο Καλλικράτης.
Βεβαίως, τον πρώτο λόγο στις αυτοδιοικητικές εκλογές τον έχουν οι τοπικές κοινωνίες. Σε κάθε περίπτωση, οι φετινές και περιφερειακές εκλογές έχουν έντονο πολιτικό χαρακτήρα και πρέπει να στείλουν ηχηρό μήνυμα καταδίκης στην πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ».
Ο υπεύθυνος Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Ηλιόπουλος, εκτίμησε ότι ο πρωθυπουργός «έγκαιρα εντόπισε» την «πράσινη» ανάπτυξη ως διέξοδο από την κρίση. Ο ίδιος χαρακτήρισε «επιβεβλημένα τα σκληρά μέτρα». Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι «η κρίση δεν οφείλεται στη διαφθορά αλλά στον καπιταλισμό» και αξίωσε την «ανασύνταξη και ανύψωση του λαϊκού κινήματος». Το μέλος του συντονιστικού οργάνου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Πέτρος Κωνσταντίνου, σημείωσε ότι «τη σημερινή βαθιά καπιταλιστική κρίση συνοδεύει η καταστροφή το περιβάλλοντος», έκανε λόγο για σκληρά οικονομικά μέτρα τα οποία προκαλούν μαζικές απολύσεις και διάλυση των εργασιακών σχέσεων, και κατέληξε ότι μοναδική λύση αποτελεί «η κλιμάκωση των αγώνων». Στο συνέδριο δεν κλήθηκε να παρευρεθεί ο ΛΑΟΣ. Η ΝΔ δεν έστειλε εκπρόσωπο.
Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος, χαρακτήρισε το κόμμα του «δύναμη συνεργασίας» και χαρακτήρισε τις επικείμενες τοπικές και περιφερειακές εκλογές «πεδίον δόξης λαμπρόν, ευκαιρία, προκειμένου, μέσα από προγραμματικό διάλογο, να δούμε ποιοι μπορούν πράγματι να υποστηρίξουν ‘πράσινες’ πολιτικές». Αναφερόμενος στη σημερινή συγκυρία, χαρακτήρισε «κοινωνικά άδικα τα μέτρα του ΔΝΤ» και αξίωσε την έκδοση ευρωομολόγων, τον απευθείας δανεισμό των κρατών – μελών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την απορρόφηση ενός μέρους του ελληνικού δημόσιου χρέους από την ΕΚΤ και την αναδιαπραγμάτευση ενός άλλου μέρους με τους δανειστές. Ο ίδιος πρόταξε μία «Νέα Πράσινη Κοινωνική Συμφωνία».
Οι Οικολόγοι Πράσινοι επιδιώκουν τη σύσταση ενός περιφερειακού ψηφοδελτίου το οποίο «θα είναι ευρύ και θα περιλαμβάνει ενεργούς πολίτες, ακτιβιστές, κινήματα κ.ο.κ.», ανέφερε στο tvxs.gr ο προτεινόμενος υποψήφιος του κόμματος για την περιφέρεια Αττικής, δικηγόρος Περιβάλλοντος, Κώστας Διάκος. «Θέλουμε την αυτοδιοίκηση να έχει μικρό κομματικό ρόλο και να ενισχυθεί η αμεσοδημοκρατία, η συμμετοχή του πολίτη», πρόσθεσε, προβλέποντας ότι «θα μείνουμε έκθαμβοι» από το ποσοστό το οποίο θα επιτύχει στις επικείμενες εκλογές ένα αντίστοιχο ψηφοδέλτιο.
*Οι εργασίες του συνεδρίου των Οικολόγων Πράσινων ολοκληρώνονται την Κυριακή, με την ανάδειξη των κομματικών οργάνων.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >