Την άποψη ότι μεταξύ της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου βρίσκεται σε εξέλιξη μία διαμάχη με την Ελλάδα στη μέση να ενισχύει τον ρόλο του Γιούνκερ αναπτύσσει άρθρο του Politico, επισημαίνοντας πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της έχουν αναβαθμίσει τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του προέδρου της, ως «απαραίτητου διαμεσολαβητή, συχνά σε σύγκρουση με τις κυβερνήσεις των κρατών – μελών».

Ads

Σύμφωνα με το άρθρο υπήρχε πάντα μια φυσική ένταση μεταξύ της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τον Γιούνκερ να προσπαθεί τώρα να πάρει τη ρεβάνς υπέρ της Επιτροπής, υποστηρίζοντας ότι ως πρώτος εκλεγμένος από τους Ευρωπαίους πολίτες Πρόεδρος της Επιτροπής, έχει τη σχετική εντολή.

Στο  άρθρο παρατίθεται επίσης σειρά κινήσεων και πρωτοβουλιών του Γιούνκερ, με τελευταία την πρόσκληση που απηύθυνε στον Έλληνα πρωθυπουργό για τη χθεσινή τους συνάντηση.

Μέρος της στρατηγικής του Γιούνκερ είναι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να επικαλείται την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, καθώς με τον τρόπο αυτό δικαιολογεί πιο άμεση παρέμβαση της Επιτροπής και μετατόπιση των διαπραγματεύσεων μακριά από αντιπαραθέσεις οφειλέτη-δανειστή.

Ads

Ο πρόεδρος της Επιτροπής θα ήθελε επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, την αποχώρηση του ΔΝΤ, σε σύμπνοια με την Αθήνα, ενώ σημειώνεται ότι η συμμετοχή του Ταμείου στα πακέτα διάσωσης ήταν αμφιλεγόμενη από την αρχή και οι επικριτές του το κατηγορούν για ακαμψία.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι εκτός από τον πρόεδρο της Επιτροπής, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, επιδιώκει και αυτός να αυξήσει τη δυναμική της παρέμβασής του στις ελληνικές συνομιλίες.