Ο επικεφαλής της υπηρεσίας συνόρων της ΕΕ άφησε ανοιχτή την πόρτα για τον τερματισμό των επιχειρήσεών της στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής ακρόασης την Πέμπτη, για την τραγωδία στην Πύλο, σύμφωνα με το Politico.

Ads

«Είμαστε στο στάδιο να ζητήσουμε περισσότερες πληροφορίες για συνολικά τρία περιστατικά — δύο νωρίτερα και τώρα αυτό — και να καθορίσουμε εάν έχουν οποιεσδήποτε συνέπειες στη συνεργασία με την Ελλάδα», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex Hans Leijtens σε μια κατάμεστη αίθουσα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Leijtens αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις να αναστείλει τις δραστηριότητες της Frontex στην Ελλάδα μετά από σύσταση του υπεύθυνου θεμελιωδών δικαιωμάτων του οργανισμού, Jonas Grimheden.

Τον Ιανουάριο του 2022, ο Frontex δημιούργησε μια ομάδα εργασίας για να αξιολογήσει τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Ελλάδα και να δώσει συμβουλές σχετικά με το εάν πρέπει να τερματιστούν οι επιχειρήσεις στη χώρα.

Ads

Οι ελληνικές αρχές βρέθηκαν στο επίκεντρο αφού επιζώντες της τραγωδίας ισχυρίστηκαν ότι η τοπική ακτοφυλακή πραγματοποίησε έναν επικίνδυνο ελιγμό για να κατευθύνει το υπερπλήρες αλιευτικό σκάφος προς την Ιταλία, προκαλώντας τελικά την ανατροπή του.

Ο επικεφαλής της Frontex ανέφερε την Πέμπτη η απόφασή του θα εξαρτηθεί τελικά από το πώς θα απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση στις ερωτήσεις του για το περιστατικό.

«Αυτό που πρέπει να μάθουμε είναι τι πραγματικά συνέβη», τόνισε ο Leijtens στη συνεδρίασή του στην Επιτροπή Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αντικρούοντας τις κατηγορίες ότι η υπηρεσία της ΕΕ δεν βοήθησε το πλοίο με τους πρόσφυγες.