H EE οδεύει προς το 11ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, επικεντρώνοντας σε «πρόσωπα και οντότητες» που παρακάμπτουν τα περιοριστικά μέτρα της Ένωσης όμως Ουγγαρία και Ελλάδα, για την ώρα, μπλοκάρουν τη διαδικασία.  

Ads

«Η Ουγγαρία απέκτησε έναν απρόσμενο σύμμαχο. Αφού έπαιξε σε μεγάλο βαθμό σόλο στην αντίθεσή της κατά των ρωσικών κυρώσεων, η Βουδαπέστη λαμβάνει τώρα υποστήριξη από την Αθήνα στον σκεπτικισμό της για τις νέες κυρώσεις μέτρα κατά της Ρωσίας» αναφέρει το Politico, που επικαλείται δηλώσει πέντε διπλωματών.

«Η ΕΕ συζητά επί του παρόντος το 11ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά την έναρξη της πλήρους εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία πριν από περισσότερο από ένα χρόνο. Ενώ τα 10 προηγούμενα πακέτα κυρώσεων επικεντρώνονταν σε μέτρα για να αδειάσει το πολεμικό ταμείο του Βλαντιμίρ Πούτιν, οι Βρυξέλλες θέλουν τώρα να αποφύγουν την καταστρατήγηση των κυρώσεών τους. Σε ένα άνευ προηγουμένου βήμα για το μπλοκ, το τρέχον πακέτο θα μπορούσε να στοχεύσει άλλες χώρες που βοηθούν τη Μόσχα να αποφύγει το εμπορικό εμπάργκο της» εξηγεί το δημοσίευμα. Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις της ΕΕ για τις κυρώσεις εξακολουθούν να λαμβάνονται ομόφωνα.

«Όμως η Βουδαπέστη και η Αθήνα έβαλαν ένα συλλογικό εμπόδιο στα έργα, συνδέοντας την έγκρισή τους για το πακέτο με ένα ξεχωριστό ακανθώδες ζήτημα που αφορά την Ουκρανία. Το Κίεβο έχει καταρτίσει έναν κατάλογο ιδιωτικών εταιρειών που αποκαλεί “σπόνσορες πολέμου”, στον οποίο περιλαμβάνεται ένας αριθμός ευρωπαϊκών εταιρειών» σημειώνει.

Ads

Το περίεργο ζευγάρι, όπως χαρακτηρίζει το Politico τη «συμμαχία» Αθήνας – Βουδαπέστης, θέλει να διαγραφούν ορισμένες από τις εταιρείες τους από τον κατάλογο αυτό πριν συμφωνήσουν στο πακέτο κυρώσεων. Ενώ τα θέματα αυτά κανονικά δεν συνδέονται, η Ουγγαρία και η Ελλάδα χρησιμοποιούν το πακέτο κυρώσεων ως πολιτικό μοχλό πίεσης για να βγάλουν τις εταιρείες τους από τη λίστα της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτό προκάλεσε εντάσεις στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την προηγούμενη βδομάδα, όπου η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ επέκρινε ευθέως την Ουγγαρία.

Στη συνάντηση των πρεσβευτών της ΕΕ την Τετάρτη, η Ελλάδα ήταν πολύ στο προσκήνιο της συζήτησης, δήλωσαν τέσσερις από τους διπλωμάτες. Η Αθήνα αντιτάχθηκε στις υποδείξεις περί καταστρατήγησης των κυρώσεων.

«Η Ελλάδα επανέλαβε ότι, εάν υπάρχουν συγκεκριμένες αποδείξεις παραβίασης των κυρώσεων, αυτές θα πρέπει να τεθούν υπόψη των ενδιαφερόμενων κρατών μελών, σε τεχνικό επίπεδο, ώστε αυτό να διερευνηθεί επαρκώς και στη συνέχεια να ληφθούν τα δέοντα μέτρα», δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ στο Politico.

«Στην περίπτωση του ουκρανικού καταλόγου ονομασίας και ντροπής, οι ελληνικές εταιρείες κατηγορούνται ως Διεθνείς Χορηγοί Πολέμου, παρόλο που δεν παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσίας» συμπλήρωσε.

Ένας άλλος διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε ότι, αν και συμμερίζονται την ελληνική θέση, «το ερώτημα είναι πόσο ζημιώνει [την οικονομία τους], και η Ελλάδα λέει ότι είναι πολύ ζημιογόνο. Δεν έχουμε πρόβλημα με αυτή τη θέση – αλλά ανεξάρτητα από αυτό θέλουμε φυσικά το επόμενο πακέτο κυρώσεων».