Εκτενή αναφορά στις τελευταίες εξελίξεις στο σκάνδαλο των υποκλοπών στη χώρα μας κάνει το Politico, επισημαίνοντας μάλιστα πως έχει “στριμώξει” την κυβέρνηση.

Ads

Στο επίκεντρο του δημοσιεύματος βρίσκεται η δημοσιοποίηση των πορισμάτων των κομμάτων για την Εξεταστική Επιτροπή, σημειώνοντας πως τα συμπεράσματα της αντιπολίτευσης είναι εκ διαμέτρου αντίθετα σε σχέση με αυτά της κυβερνητικής πλευράς της ΝΔ.

Κάνοντας μια συνοπτική αναδρομή στο χρονικό των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο, το Politico σημειώνει πως όλα ξεκίνησαν όταν η κυβέρνηση παραδεχτηκε ότι είχε τεθεί σε καθεστώς υποκλοπής το τηλέφωνο του επικεφαλής ενός κοινοβουλευτικού κόμματος, μια κίνηση την οποία η ιδια χαρακτήρισε “νόμιμη αλλά εσφαλμένη”.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι γρήγορα ξετυλίχθηκε μια δαιδαλώδης υπόθεση, που αφορούσε την εγκατάσταση ενός αμφιλεγόμενου spyware στα τηλέφωνα ενός διαρκώς διευρυνόμενου δικτύου πολιτικών και δημοσιογράφων. Από τη μεριά της όμως η κυβέρνηση ισχυρίστηκε πως δεν έχει καμιά απολύτως σχέση -ακόμη και γνώση- με τέτοιου είδους ενέργειες.

Ads

Οι καταγγελίες για συγκάλυψη του σκανδάλου στην Εξεταστική

Αναφορικά με τα πορίσματα το Politico τονίζει ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν ότι η Εξεταστική Επιτροπή λειτούργησε ως “ασπίδα” για την συγκάλυψη του σκανδάλου, καθώς η ΝΔ που είχε την πλειοψηφία “μπλόκαρε” την κλήση δεκάδων μαρτύρων που προτάθηκαν. Ανάμεσα σε αυτούς αναφέρει ονομαστικά τον πρώην γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, Γρηγόρη Δημητριάδη, ο οποίος παραιτήθηκε υπό το βάρος των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο αλλά και τον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, που έχει υπό την ευθύνη του τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας.

Παράλληλα, η Νέα Δημοκρατία έσπευσε να αποκλείσει από τη λίστα των μαρτύρων δημοσιογράφους των οποίων τα τηλέφωνα είχαν υποκλαπεί ή είχαν ερευνήσει το θέμα, καθώς και αξιωματούχους της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, όσοι κατέθεσαν δεν προσέφεραν κάτι το διαφωτιστικό στην υπόθεση, επικαλούμενοι το  απόρρητο.

ΣΥΡΙΖΑ: “Δίδυμο σκάνδαλο” – ΝΔ: “Όλα έγιναν νόμιμα”

Το Politico επικαλείται δηλώσεις υψηλόβαθμου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο επισημαίνει πως “το πόρισμά μας περιγράφει ένα σκάνδαλο που έλαβε χώρα σε δυο επίπεδα”.

Προσθέτει ότι “το πρώτο αφορά το σκάνδαλο των υποκλοπών, καθώς υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι οι εταιρείες που πουλούν το επίμαχο spyware (σσ Predator) και οι ιδιοκτήτες τους συνδέονται άμεσα με την κυβέρνηση μέσω του Δημητριάδη”.

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει επισημαίνοντας  ότι “το δεύτερο σκάνδαλο που αναφέρεται στα συμπεράσματα του κόμματος αφορά ύποπτη συγκάλυψη, αναφέροντας το γεγονός ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε να καλέσει τόσο τους ιδιοκτήτες της εταιρείας όσο και τον Δημητριάδη στην έρευνα, ενώ όσοι κατέθεσαν αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις”.

Σύμφωνα με το Politico, η ΝΔ από τη μεριά της ισχυρίζεται ότι οι ακροάσεις απέδειξαν ότι δεν υπήρχε σύνδεση μεταξύ της χρήσης του Predator και της ΕΥΠ, καθώς επίσης και ότι η παρακολούθηση τόσο του αρχηγού του αντιπολιτευόμενου κόμματος ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, όσο και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, ήταν νόμιμη.

Έλεγχο στα κινητά δημοσιογράφων για κακόβουλα spyware ζητά η Media Freedom Rapid Response

Το δημοσίευμα καταλήγει ενημερώνοντας ότι η οργάνωση Media Freedom Rapid Response, η οποία παρακολουθεί ζητήματα ελευθερίας του Τύπου στην Ευρώπη, ζήτησε τη Δευτέρα την εξέταση των κινητών δημοσιογράφων στην Ελλάδα που υποψιάζονται ότι μπορεί να ήταν στόχοι κακόβουλου spyware ή άλλου είδους παρακολούθησης.

“Τα πρόσφατα σκάνδαλα σχετικά με επιθέσεις spyware και υποκλοπές δημοσιογράφων απαιτούν πλήρη διαφάνεια και λογοδοσία και έχουν υπογραμμίσει τις εντεινόμενες ανησυχίες για τη διάβρωση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης υπό την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας” διευκρινίζει το MFRR.