Αρση πολιορκίας σε δύο παράλληλα μέτωπα επιχειρεί επειγόντως η κυβέρνηση, με τον Αλέξη Τσίπρα να αναλαμβάνει προσωπικά πλέον το βάρος της αντεπίθεσης και με σύσσωμο το καθεστώς των ΜΜΕ να βρίσκεται απέναντί της.

Ads

Η μάχη των τηλεοπτικών αδειών και η επιστροφή σε πρώτο πλάνο των μνημονιακών δεσμεύσεων – και, μαζί, των μεγάλων συμβιβασμών του ΣΥΡΙΖΑ – συνθέτουν το σκληρό δίπολο που απειλεί να εγκλωβίσει την κυβέρνηση και το οποίο καλείται να σπάσει ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα στη Βουλή απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ο Τσίπρας θα απαντήσει εάν προκληθεί»

Η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στην Ολομέλεια γίνεται για την Παιδεία, ωστόσο αμφότερα τα στρατόπεδα ετοιμάζονται για σύγκρουση κορυφής επί της εκρηκτικής πολιτικής ατζέντας των ημερών. Σ’ αυτή την ατζέντα δε, η μεν Νέα Δημοκρατία δείχνει καθαρά ότι θα συντηρήσει σε πρώτο πλάνο την υπόθεση Καλογρίτσα στοχεύοντας ευθέως στην αποδόμηση της «πολιτικής ηθικής» της κυβέρνησης, ενώ το Μαξίμου διαμηνύει ότι ο πρωθυπουργός «θα απαντήσει για όλα, και σε όλους, εάν προκληθεί».

Ads

Το εν λόγω μήνυμα περιλαμβάνει, κατά τις πληροφορίες, την ανάδειξη της υποκρισίας «όσων έχτισαν την ανομία» και «επιμένουν να πολιτεύονται, με θράσος, ως δημόσιοι συνήγοροι της διαπλοκής» .

«Υπάρχουν ονόματα, διευθύνσεις και στοιχεία για το ποιοι έπαιρναν θαλασσοδάνεια, ποιοί φέσωσαν την Τράπεζα Αττικής με εκατομμύρια και ποιοι πουλούσαν «αέρα» για εγγυήσεις», έλεγε χαρακτηριστικά χθες κυβερνητικός παράγοντας, δίνοντας και το στίγμα της κυβερνητικής αντεπίθεσης.

«Οι καταστροφολόγοι απέτυχαν»

Σε δεύτερο επίπεδο, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει σήμερα στη Βουλή, αλλά και τις επόμενες ημέρες, τη «φυγή προς τα εμπρός», τονίζοντας ότι αξιολόγηση και προαπαιτούμενα κλείνουν σε πείσμα των «καταστροφολόγων» και πως πλέον ανοίγει ο δρόμος για τη συμφωνία-λύση στο χρέος.

Η τακτική αυτή επισφραγίστηκε σε χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου, με κυβερνητικές πηγές να επισημαίνουν ότι σ΄αυτή τη θερμή συγκυρία, με ανοιχτό τον πόλεμο των τηλε-αδειών, «κάποιοι πόνταραν στο να μην προχωρήσει η αξιολόγηση, να υπάρξει αποτυχία της κυβέρνησης, και να την κεφαλαιοποιήσουν».

«Είχαμε πει ότι θα γίνουν όλα εντός χρονοδιαγραμμάτω, και είμαστε εντάξει σε αυτό», πρόσθεταν οι ίδιες πηγές τονίζοντας: «Πάμε για τη δεύτερη αξιολόγηση και το χρέος».

Οι ιδιωτικοποιήσεις και το χρέος

Και στα δύο επίπεδα, πάντως, το εγχείρημα της κυβερνητικής αντεπίθεσης διαγράφεται δύσκολο: Στο μνημονιακό μέτωπο το Υπερταμείο και οι ιδιωτικοποιήσεις άνοιξαν πεδίο νέου σφυροκοπήματος της κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας χρειάστηκε να εγγυηθεί προσωπικά ότι το νερό δεν ιδιωτικοποιείται για να αποτραπεί το «αντάρτικο» των δύο Οικολόγων βουλευτών Γιάννη Τσιρώνη και Γιώργου Δημαρά, και ένα ακόμη πολυνομοσχέδιο προαπαιτούμενων ψηφίστηκε με βουβή αμηχανία από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Την ίδια ώρα, δε, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σπεύδει, σε κάθε ευκαιρία, να βάλει φρένο στις προσδοκίες για λύση στο θέμα του χρέους έως το τέλος του έτους, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για το κλίμα των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές στο επόμενο τρίμηνο.

Οι επόμενες μάχες για τις τηλε-άδειες

Εξίσου ανοιχτή και αμφίρροπη παραμένει η μάχη και στην αρένα των αδειών, όπου Νέα Δημοκρατία και καναλάρχες έχουν καταστήσει κεντρική στρατηγική την συντήρηση της υπόθεσης Καλογρίτσα σε πρώτο πλάνο, ως απόδειξη της «κυβερνητικής επιχείρησης για το στήσιμο της νέας διαπλοκής». Εκεί, το επόμενο κρίσιμο ραντεβού είναι αυτό της Παρασκευής στο ΣτΕ με τη συζήτηση για τη συνταγματικότητα ή μη του διαγωνισμού, ενώ τα πολιτικα πυρά κατευθύνονται απ’ ευθείας πλέον στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, με έμμεσο αλλά καθαρό στόχο τον ίδιο τον πρωθυπουργό…