Για νέο πολεοδομικό σκάνδαλο κάνει λόγο η Επιτροπή για την Υπεράσπιση του Ελληνικού αναφερόμενη στην πρόσφατη τροπολογία, που επιτρέπει ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας (πώληση ή ενοικίαση τμημάτων τους) στην εκτός σχεδίου περιοχή του Ελληνικού.

Ads

Σε χθεσινή ανακοίνωσή της αναφέρει ότι στις 27.11.2020 η Lamda Development ανακοίνωσε τη σύναψη στρατηγικής συμφωνίας με τον όμιλο ΤΕΜΕΣ για την από κοινού κατασκευή δύο σύγχρονων πολυτελών ξενοδοχείων και των αντίστοιχων τουριστικών – οικιστικών συγκροτημάτων στο παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού, κατά την πρώτη πενταετή φάση της υλοποίησης του έργου.

Η επένδυση είναι ύψους 300 εκατ. ευρώ. Το ένα ξενοδοχείο θα χτιστεί στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά, το δεύτερο κατά μήκος του παραλιακού μετώπου.

Υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) που εγκρίθηκε με Π.Δ. (ΦΕΚ 35 ΑΑΠ 2018), η χρήση ξενοδοχείων επιτρέπεται στη μαρίνα, όχι όμως στο παραλιακό μέτωπο, το οποίο με βάση τη Σύμβαση (Ν. 4422 /2016) πρέπει να μείνει άκτιστο. Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι για χρόνια η Lamda αναζητεί ξένους επενδυτές για ξενοδοχειακές επενδύσεις και τελικά βρήκε επενδυτή για δύο ξενοδοχεία, εκ των οποίων το ένα είναι παράνομο.

Ads

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, “η κυβέρνηση έσπευσε προς βοήθεια και στις 4.12.2020 ψηφίστηκε από τη Βουλή ότι επιτρέπονται στις Ζώνες Ανάπτυξης του Ελληνικού τα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας (condohotels) παραβιάζοντας την ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία, που απαγορεύει τη σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας στις εκτός σχεδίου περιοχές».

Σύμφωνα με τον Ν. 4276/14 το 40% της δομήσιμης επιφάνειας του ξενοδοχείου συνιδιοκτησίας μπορεί να διαμορφωθεί σε δωμάτια, διαμερίσματα ή μικρές βίλες με δικό τους οικόπεδο, προς πώληση ή μακροχρόνια μίσθωση, καθώς επιτρέπεται η σύσταση οριζόντιας αλλά και κάθετης ιδιοκτησίας (οριζόντια ιδιοκτησία, όπως συμβαίνει στις πολυκατοικίες: δίδεται κυριότητα στο διαμέρισμα, συνιδιοκτησία στο οικόπεδο και κάθετη όταν κάθε κτίσμα έχει δικό του οικόπεδο).

Όπως είναι γνωστό, στον νόμο πλέον 4495/2017 «Εκσυγχρονισμός της χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας και άλλες διατάξεις» περιλαμβάνεται η διάταξη – δώρο για τα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας μαζί με δεύτερη, που ορίζει ως αρμόδιο όργανο για την έγκριση των υψομετρικών μελετών οδών, πάντα για το Ελληνικό, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Η Επιτροπή για την Υπεράσπιση του Ελληνικού στην ανακοίνωσή της επιπροσθέτως σημειώνει ότι προγενέστερες διατάξεις επιτρέπουν «τη λάθρα πολεοδόμηση και κατάτμηση των εκτός σχεδίου περιοχών (Ζωνών Ανάπτυξης και Πάρκου) προκειμένου να πουληθούν ως οικόπεδα».

Αποτελούν δε αντικείμενο των τριών προσφυγών που κατατέθηκαν από μέλη της Επιτροπής για την Υπεράσπιση του Ελληνικού, μέλη της οικολογικής ομάδας του ΜέΡΑ 25 και τον βουλευτή Κρ. Αρσένη και εκδικάστηκαν στις 4 Νοεμβρίου 2020 από το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ.

Επισημαίνει ότι «ο Ν. 4062/12 προέβλεπε ως εφαρμογή του ΣΟΑ για τις Ζώνες Ανάπτυξης την έγκριση ΚΥΑ για την οριοθέτηση όλων των κτηρίων και εγκαταστάσεων και την περιβαλλοντική αξιολόγηση των έργων και δραστηριοτήτων κάθε ζώνης. Αυτό αποτελούσε όρο για να περιέλθει το Ελληνικό στη Lamda Development, συμφερόντων Λάτση».

Καταλήγει δε αναφέροντας ότι «με νομοθετική ρύθμιση (άρθρο 7 του Ν. 4574/18) άλλαξε το περιεχόμενο των ΚΥΑ και εισήχθη ο όρος της ‘κτηριακής ενότητας’, τον οποίο η εισηγητική έκθεση του νόμου ορίζει ως περιοχή για τη χωροθέτηση κτηριακών έργων και οι ΚΥΑ ορίζουν πλέον τη διάταξη των ‘κτηριακών ενοτήτων’, η οποία επιχειρείται να εξομοιωθεί με ρυμοτομικό σχέδιο».