Πόλεμος μεταξύ νηπιαγωγών και ΠΟΕ – ΟΤΑ έχει ξεσπάσει για την σταδιακή ένταξη της προνηπιακής εκπαίδευσης στην υποχρεωτική η οποία προβλέπεται σε διάταξη του νομοσχεδίου για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Οι εργαζόμενοι σε δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος ΚΕΔΕ προσανατολίζονται σε δυναμικές κινητοποιήσεις αντιδρώντας στη διάταξη αυτή καθώς υποστηρίζουν ότι θα φέρει αναγκαστική μείωση προσωπικού στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και συνολικά στους δήμους ενώ θα αυξηθούν οι εργαζόμενοι του υπουργείου Παιδείας.
Την ίδια στιγμή η ΚΕΔΕ εκτιμά ότι 1.600 σχολικές δομές θα βάλουν λουκέτο και πάνω από 3.000 εργαζόμενοι θα μείνουν στο δρόμο, εξαιτίας της υπαγωγής των νηπιαγωγείων στην υποχρεωτική εκπαίδευση και άρα, της υποχρέωσης των 4χρονων να φοιτούν σε αυτά και όχι σε παιδικούς σταθμούς, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η σταδιακή εφαρμογή του μέτρου θα ξεκινήσει από την επόμενη σχολική χρονιά και θα ολοκληρωθεί εντός τριετίας. Από τον Σεπτέμβρη του 2018, με Υπουργική Απόφαση θα οριστούν οι πρώτοι δήμοι που πληρούν τις υποδομές (245 από τους 345 δήμους), στους οποίους δηλαδή οι γονείς θα πρέπει υποχρεωτικά πλέον να εγγράψουν το παιδί τους σε νηπιαγωγείο.
Έντονη είναι η αντίδραση των νηπιαγωγών στη στάση της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος αναπληρωτών νηπιαγωγών αναφέρει ότι «προκαλεί εύλογα ερωτηματικά η έντονη αντίθεση της ΠΟΕ- ΟΤΑ στη θεσμοθέτηση της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, ενός αιτήματος 40 ετών της εκπαιδευτικής κοινότητας και της κοινωνίας».
Η ανακοίνωση των νηπιαγωγών
Την ανακοίνωση υπογράφουν η πρόεδρος Μαρία Σπανού και η αντιπρόεδρος Χαρίκλεια Θεοδωράκη και αναφέρει χαρακτηριστικά:
Με έκπληξη διαβάσαμε την υπ’ αριθμ. 156/12.2.2018 ανακοίνωση της ΠΟΕ – ΟΤΑ, η οποία εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στην πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να διακρίνει τα επαγγελματικά δικαιώματα των δύο κλάδων, Νηπιαγωγών ΠΕ60 και Βρεφονηπιοκόμων, με αφορμή την ένταξη του Τμήματος ΤΕΙ Προσχολικής Αγωγής, στο οποίο φοιτούν βρεφονηπιοκόμοι, στο νεοϊδρυθέν Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, καθώς και στην θεσμοθέτηση της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, στα πλαίσια της 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
Αναφέρει πως στόχος των παραπάνω ρυθμίσεων είναι η μετατροπή των Παιδικών Σταθμών από χώρους Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης σε χώρους «πάρκινγκ» παιδιών. Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε στην ΠΟΕ – ΟΤΑ ότι οι Βρεφικοί και Παιδικοί Σταθμοί ανέκαθεν αποτελούσαν κοινωνική δομή παροχής φύλαξης, μέριμνας, φροντίδας και αγωγής για βρέφη και νήπια έως 4 ετών, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εσωτερικών.
Αντίθετα, το Νηπιαγωγείο αποτελεί δομή παροχής ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας και πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα (θεματικές προσεγγίσεις και σχέδια εργασίας), σύμφωνα με το Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγράμματος Σπουδών, στα πλαίσια των σκοπών και στόχων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Επιπλέον, πραγματοποιείται πρώιμη παρέμβαση σε νήπια με ειδικές εκπαιδευτικές και μαθησιακές ανάγκες, μετά από τη σχετική γνωμοδότηση του ΚΕΔΔΥ και σε συνεργασία των εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής με τον αρμόδιο Σχολικό Σύμβουλο Ειδικής Αγωγής. Τα παραπάνω δεν υπάρχουν στους Παιδικούς Σταθμούς και συνεπώς δε θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστούν ως «χώροι εκπαίδευσης».
Θεωρούμε λυπηρό το γεγονός ότι η ΠΟΕ- ΟΤΑ αντιλαμβάνεται την προσθήκη του όρου «ΦΡΟΝΤΙΔΑ», στη νέα ονομασία του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής, ως προσπάθεια υποβάθμισης του έργου που πραγματοποιείται στους Παιδικούς Σταθμούς. Ο κλάδος των βρεφονηπιοκόμων, τους οποίους εκπροσωπεί η ΠΟΕ-ΟΤΑ, έχει πρώτιστο καθήκον να μεριμνά και να φροντίζει για την ανάπτυξη των βρεφών και νηπίων έως 4 ετών. Το βρέφος είναι απαραίτητο να έχει περιγεννητική φροντίδα και να αναπτύξει με ασφάλεια βασικές λειτουργίες (ομιλία, αυτονομία πρόσληψη τροφής, έλεγχος σφιγκτήρων), που το διαφοροποιούν από το νήπιο 4-6 ετών. Η φροντίδα αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική παροχή, που χρειάζεται ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, τις βρεφονηπιοκόμους και που δυστυχώς βλέπουμε την ΠΟΕ- ΟΤΑ να την αποποιείται. Τέλος, εφόσον γίνεται λόγος για επιστημονικά δεδομένα και τη διεθνή εμπειρία, οφείλουμε να επισημάνουμε πως ο όρος «care» είναι βασικό όρος για τα βρέφη και υπάρχει σε όλον τον κόσμο και στη διεθνή βιβλιογραφία.
Ο σαφής καθορισμός των ηλικιακών ομάδων, 0-4 και 4-6, που απευθύνεται το πρόγραμμα σπουδών κάθε Σχολής (Βρεφονηπιοκόμων και Νηπιαγωγών ΠΕ60) και του επαγγελματικού πεδίου εργασίας των παραπάνω κλάδων, δεν αποτελεί περιστολή των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στους Παιδικούς Σταθμούς, όπως αναφέρει η ΠΟΕ- ΟΤΑ. Αντιθέτως, θα καταστήσει πλέον ευδιάκριτα τα επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από το βασικό τίτλο σπουδών, τόσο για τους υποψήφιους φοιτητές, όσο και για τους απόφοιτους των συγκεκριμένων Σχολών.
Τέλος, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά η έντονη αντίθεση της ΠΟΕ- ΟΤΑ στη θεσμοθέτηση της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, ενός αιτήματος 40 ετών της εκπαιδευτικής κοινότητας και της κοινωνίας. Υπενθυμίζουμε πως το θέμα συζητήθηκε στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, παρουσία της ΠΟΕ – ΟΤΑ, τον περασμένο Ιούνιο και μάλιστα με την υπ’αριθμ. 268/7.6.2017 απόφαση, η ΑΔΕΔΥ αναφέρει ότι « Η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή αποτελεί μέρος της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και για αυτό πρέπει να παρέχεται αποκλειστικά από το δημόσιο Νηπιαγωγείο και το Υπουργείο Παιδείας. Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας οφείλουν να αποκλείσουν κάθε συζήτηση για τη θεσμοθέτηση της με παράλληλη λειτουργία τμημάτων νηπιαγωγείου για τα προνήπια (4-5 ετών) από τους δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Ως Σύλλογος Αναπληρωτών Νηπιαγωγών, εκπαιδευτικών της τάξης, θεωρούμε πρώτιστο καθήκον μας την προάσπιση του δικαιώματος των νηπίων 4-6 ετών στην ισότιμη και χωρίς όρους και προϋποθέσεις ένταξή τους στη δημόσια, δωρεάν προσχολική εκπαίδευση. Αναγνωρίζοντας το σημαντικό έργο των βρεφονηπιοκόμων, στα πλαίσια της παροχής φροντίδας, μέριμνας και αγωγής στα βρέφη και νήπια έως 4 ετών, υποστηρίζουμε τη δημιουργία περισσότερων Παιδικών Σταθμών, ώστε κανένα παιδί έως 4 ετών να μην αποκλείεται από αυτή την τόσο σημαντική κοινωνική παροχή».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >