Στη μάχη της πλατείας μεταφέρεται σήμερα η μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, με το μεν Μαξίμου να υιοθετεί πλέον επισήμως τη γραμμή Φίλη και να καταλογίζει στη ΝΔ επιχείρηση «αντιδημοκρατικής εκτροπής», τη δε Συγγρού να καταγγέλλει ότι δρομολογείται αντισυγκέντρωση αντιεξουσιαστών κόντρα στους #paraititheite.

Ads

Οι τόνοι από το Μαξίμου και την κυβέρνηση για την απογευματινή συγκέντρωση των #pariatitheite στο Σύνταγμα έχουν ανέβει κατακόρυφα το τελευταίο 24ωρο, με τη μεν κυβερνητική εκπρόσωπο Ολγα Γεροβασίλη να κάνει λόγο για κίνηση «εχθρική προς τη χώρα», το δε Μαξίμου να χρεώνει στη ΝΔ «άκρως επικίνδυνο» πολιτικό σχέδιο «αντιδημοκρατικής εκτροπής» και «κοινωνικής έντασης από τα πανέρια».

«Σχέδιο αντιδημοκρατικής εκτροπής»

«Η Νέα Δημοκρατία έχει υιοθετήσει ένα πολιτικό σχέδιο, βασικός άξονας του οποίου είναι το σχήμα: οικονομική δυσκολία + αντιδημοκρατική εκτροπή = κοινωνική ένταση. Το σχέδιο αυτό είναι πολύ της μόδας, αυτή την περίοδο, εναντίον αριστερών κυβερνήσεων σε διάφορα μέρη του κόσμου», τόνιζαν χαρακτηριστικά πηγές του Μαξίμου, προσθέτοντας:

Ads

«Επειδή το σχέδιο αυτό δεν κολλάει στην ελληνική πραγματικότητα η ΝΔ προσπαθεί με το ζόρι να προσαρμόσει την πραγματικότητα στο σχέδιό της.  Έτσι, μια ημέρα πριν από την κινητοποίηση των απίθανων “παραιτηθείτε”, σπεύδει να ανακαλύψει κλίμα αντιδημοκρατικής εκτροπής και οικονομικής δυσπραγίας, (παρακάμπτοντας φυσικά την περίοδο 2010 – 2014)ώστε να το συνδέσει με το αυριανό αντικυβερνητικό event και να της βγει το αφήγημα».

Θύελλα για την «αντισυγκέντρωση»

Την ένταση τροφοδότησαν ακόμη περισσότερο συγκεχυμένες πληροφορίες για πιθανή συγκέντρωση αντιεξουσιαστών στο Σύνταγμα παράλληλα με το συλλαλητήριο των #paretitheite – συγκέντρωση, η οποία προαναγγέλθηκε κατ΄αρχάς στην ιστοσελίδα indymedia αλλά η σχετική ανάρτηση κατέβηκε λίγη ώρα αργότερα και αφού είχε πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις.

Η Νέα Δημοκρατία σχολιάζοντας την αρχική ανάρτηση, κατήγγειλε ότι  «για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά, αναρχικοί ανακοινώνουν συγκέντρωση για να υπερασπιστούν την Κυβέρνηση».

«Καθιστούμε την Κυβέρνηση απολύτως υπεύθυνη για την ασφάλεια των πολιτών του κινήματος “Παραιτηθείτε”, στην αυριανή τους συγκέντρωση, στην πλατεία Συντάγματος», πρόσθεσε η ΝΔ στην ανακοίνωσή της, τονίζοντας ότι όσο και αν η κυβέρνηση ενοχλείται από τη διαμαρτυρία της κοινωνίας, είναι υποχρεωμένη να διασφαλίσει πλήρως στην πράξη το δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών στη διαδήλωση.

«Κινούνται εχθρικά για τη χώρα»

Σκληρή, ωστόσο, ήταν η επίθεση κατά της ΝΔ και από την κυβερνητικη εκπρόσωπο Ολγα Γεροβασίλη, η οποία δήλωσε ότι οι διοργανωτές του «Παραιτηθείτε» κινούνται εχθρικά προς τη χώρα, με ένα αίτημα που σ’ αυτή τη συγκυρία δεν απαντά σε ανάγκες της κοινωνίας.

Στα «γουνάκια» του 1983 παρέπεμψε μιλώντας για τους #paraititheite και ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής. Όπως είπε χαρακατηριστικά, η σημερινή συγκέντρωση θυμίζει «μια άλλη το 1983, που βγήκαν ορισμένες κυρίες με τα γουνάκια και με τα βραχιόλια, να διαμαρτυρηθούν εναντίον της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου. «Δημοκρατία έχουμε, υπάρχουν επιλογές. Σέβομαι την επιλογή του καθενός. Εγώ σας είπα τι μου θύμισε, δεν είπα ότι είναι αυτό. Δηλαδή, αν μαζευτούν 50.000 και 100.000 άνθρωποι στο Σύνταγμα θα πέσει η κυβέρνηση; Δεν πέφτει αυτή η κυβέρνηση» είπε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.