«Πόλεμος» ξέσπασε ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ για το ζήτημα των απεργών πείνας, ενώ σφοδρή αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή ανάμεσα στον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη, με αφορμή τη λύση που έδωσε η κυβέρνηση.

Ads

Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ, Θανάσης Νάκος, δήλωσε πως «κατά απόλυτη παρέκκλιση κάθε έννοιας εφαρμογής του νόμου, η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα σε παράνομους μετανάστες που παραμένουν στη χώρα υπό καθεστώς ανοχής, να ταξιδεύουν όπου επιθυμούν».

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής δήλωσε πως η κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα με ψυχραιμία και πως «από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση κατέστησε σαφές προς όλους, ότι δεν πρόκειται να γίνουν μαζικές νομιμοποιήσεις για κανένα λόγο, ότι δεν θα υποκύψει σε κανέναν εκβιασμό και ότι θα εφαρμοστεί η νομιμότητα. Και αυτό έγινε. Οι μετανάστες δέχθηκαν να υπαχθούν στο καθεστώς του Ν. 3907/11 και να τους δοθεί το δικαίωμα μετακίνησης για ανθρωπιστικούς λόγους».

Λίγο αργότερα, με νέα ανακοίνωση, ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, τόνισε πως η ΝΔ ψεύδεται για να δημιουργήσει σύγχυση. Σύμφωνα με τον ίδιο «Καμία νομιμοποίηση δεν έγινε, καμία άδεια παραμονής δεν δόθηκε. Οι μετανάστες αποδέχθηκαν να ενταχθούν στο προβλεπόμενο από το νόμο καθεστώς ανοχής όπως εξαρχής είχε πει η κυβέρνηση».

Ads

Αντιπαράθεση σημειώθηκε και στη Βουλή ανάμεσα στον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη, με αφορμή τη λύση που έδωσε η κυβέρνηση στο ζήτημα των μεταναστών απεργών πείνας.

«Καμία νομιμοποίηση δεν έγινε, καμία άδεια δεν δόθηκε και καμία ανθρώπινη ψυχή δε χάθηκε» τόνισε ο κ. Ραγκούσης απαντώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε για τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, μίλησε για παλινωδίες και ανικανότητα της κυβέρνησης. Χαρακτήρισε τραγωδία και Βατερλό για τη χώρα την απόφαση της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι «δημιουργεί δεδικασμένο στον οποιοδήποτε, για να εκβιάζει».

«Ποιος σας έδωσε το δικαίωμα κατάργησης της Βουλής; Αυτό σημαίνει εσχάτη προδοσία για όσους ξέρουν να διαβάζουν το Σύνταγμα. Ο ΛΑΟΣ εξετάζει εξαιρετικά σοβαρά την περίπτωση να καταθέσει μήνυση εναντίον των υπουργών που το αποφάσισαν» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ρώτησε επιπλέον τον υπουργό Εσωτερικών αν αυτό που δίδεται στους μετανάστες, εφόσον κατά τον ίδιο δεν συνιστά μαζική νομιμοποίηση, δεν αποτελεί δρομολόγηση προς την κατεύθυνση αυτή: «Θα τους δίνετε εξάμηνο – εξάμηνο μέχρι την οκταετία. Μην εμπαίζετε τον εαυτό σας» υποστήριξε.

Ο κ. Ραγκούσης έκανε λόγο για διαστρέβλωση της πραγματικότητας, λέγοντας ότι θα είχε έρεισμα να υποστηρίξει όσα είπε, αν η τελική λύση που δινόταν συνεπαγόταν άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους για λίγους μήνες. Συνέχισε λέγοντας, ότι δεν προκρίνεται νομιμοποίηση, γιατί οι μετανάστες αύριο δεν θα έρθουν στο υπουργείο Εσωτερικών, αλλά στην Ελληνική Αστυνομία για το καθεστώς ανοχής και όχι παραμονής, και ότι ουδείς πλην των αστυνομικών αρχών μπορεί να μιλήσει για το μέλλον τους.