Nέο.. . ευρωπαϊκό πόλεμο φέρνει η συνέντευξη του Γιανη Βαρουφάκη στην Corriere della Sera, με αιχμή τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών για δημοψήφισμα ή εκλογές εάν επέλθει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές.

Ads

Τόσο ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης όσο και το Μέγαρο Μαξίμου κατήγγειλαν ότι η συνέντευξη διαστρεβλώθηκε και πως η ιταλική εφημερίδα αυθαιρέτως – και ενδεχομένως σκοπίμως – συνέδεσε τη δήλωση περί δημοψηφίσματος με το ευρώ.

Κυβερνητικές πηγές, μάλιστα έκαναν λόγο για «συστηματική προσπάθεια αποδόμησης του Υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, είτε με ειρωνικά σχόλια, είτε με ψευδείς ή ανακριβείς ειδήσεις» , ενώ επεσήμαναν ότι η εν λόγω επιχείρηση καταγράφεται τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

Σε ό,τι αφορά αυτή καθ΄αυτή την πολιτική ουσία, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι αυτή τη στιγμή θέμα δημοψηφίσματος δεν υπάρχει. «Υπάρχει νωπη λαϊκή εντολή, οι εκλογές έγιναν στις 25 Ιαναουρίου», έλεγαν. Από εκεί και πέρα, ωστόσο, σημείωναν ότι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία είναι πάντοτε ένα δημοκρατικό όπλο – όχι, όμως, σ’ αυτή τη συγκυρία.

Ads

Ενδεικτική, ωστοσο, της διαπραγματευτικής σημασίας του εν λογω όπλου είναι η ένταση με την οποία αντυδρασαν τα γερμανικά μέσα ενημερωσης στην συνέντευξη Βαρουφάκη, ερμηνεύοντας τη δήλωση περί δημοψηφίσματος ως «απειλή» από την Αθήνα εν όψει του σημερινού Eurogroup.

«Απειλές από την Αθήνα. Η ελληνική κυβέρνηση απειλεί στο ευρω-πόκερ με την πλάτη στον τοίχο. Το δημοψήφισμα είναι ένα τελευταίο “ατού” το οποίο έχει αποτύχει στο παρελθόν», έγραψε η Die Welt, ενώ στο ιδιο κλίμα και το γερμανικό πρακτορείο ARD μετέδωσε: «Η Ελλάδα απειλεί ώρες πριν από τις διαβουλεύσεις στο Eurogroup. Ο Βαρουφάκης σκιαγράφησε σενάρια κλιμάκωσης σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία στις Βρυξέλλες. Ενα εξ αυτών είναι και το δημοψήφισμα».

Οξύτερη όλων η Frankfurter Allgemeine Zeitung υποστήριξε ότι «Οι Ελληνες δεν ξέρουν πια τι κάνουν», προειδοποιώντας με Graccident (εληνικό ατύχημα): «Η χώρα είναι σε απόλυτο χάος. Δεν έχει χρήματα. Οι μισθοί πληρώνονται με το ζόρι και ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλά για δημοψήφισμα. Μήπως, τελικά, το “Graccident” έρχεται όλο και πιο κοντά;», προσθέτοντας: «Θα πρέπει να θυμούνται ότι όποιος πηδήξει πρώτος από ένα αυτοκίνητο που τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα θα βρεθεί αντιμέτωπος με το χάος…».